Exotika z Bratislavy alebo z Viedne: Čo sa oplatí viac?

Už na jeseň môžeme prvýkrát v histórii letieť na Kubu, do Dominikánskej republiky či Vietnamu z Bratislavy. Bude to výhodnejšie ako letieť z Viedne?

03.08.2023 00:00
titulna-fotografia-exotika-z-bratislavy Foto:
Žena na pláži v Karibiku.

Vďaka exkluzívnemu kontraktu skupiny DER Touristik Eastern Europe a španielskych aeroliniek World2fly by mali byť dovolenky v exotike pre Slovákov doposiaľ najdostupnejšie v histórii. Skupina, pod ktorú patria cestovné kancelárie FISCHER a KARTAGO Tours, totiž už túto jeseň spúšťa lety z bratislavského letiska priamo do Vietnamu, Dominikánskej republiky a na Kubu.

„Prvýkrát v histórii ideme ponúknuť Slovákom zájazdy s lepším servisom ako pri odletoch z Viedne,“ avizuje historický krok skupiny DER Touristik Eastern Europe jej riaditeľ Marcel Siekel. „Všetky lety z Viedne do našich destinácií trvajú najmenej o štyri či päť hodín dlhšie ako tie naše. Cena letenky je 1300 eur a u nás za to majú ľudia už kompletný zájazd,” dopĺňa Siekel.

Je to však naozaj tak? Porovnali sme ceny leteniek a dĺžky letov do vybraných destinácií z Bratislavy aj z Viedne. A toto je výsledok.

Kuba

Pláž kubánskeho ostrova Cayo Santa María.
Foto: Shutterstock
der turistik, pr nepouzivat Pláž kubánskeho ostrova Cayo Santa María.

Cestovné kancelárie FISCHER a KARTAGO Tours aktuálne ponúkajú pobyty na kubánskom koralovom ostrove Cayo Santa María.

Klienti z Bratislavy poletia najskôr do letoviska Santa Clara a odtiaľ transferom do rezortov na ostrove. Letí sa s medzipristátím v Prahe, kde nastupujú ďalší cestujúci. Dĺžka letu do destinácie trvá 12,5 hod. a transfer na hotel približne hodinu a pol. Cena za all inclusive pobyt v hoteli Starfish Cayo Santa María spolu s letenkou stojí dokopy 1278 eur.

Z Viedne sa letí do kubánskeho letoviska Varadero, odkiaľ trvá transfer do hotelov na ostrove Cayo Santa María približne päť hodín. Dĺžka letu tam je 16,20 hod. a len za letenku zaplatíte cez Condor.com až 1220 eur.

der turistik, pr nepouzivat

Dominikánska republika

Pláž Bávaro v letovisku Punta Cana v... Foto: SHUTTERSTOCK
der turistik, pr nepouzivat Pláž Bávaro v letovisku Punta Cana v Dominikánskej republike.

Podobne je to aj v prípade, ak by ste chceli dovolenkovať v Dominikánskej republike. So slovenskými cestovkami FISCHER a KARTAGO Tours sa do vychyteného letoviska Punta Cana dostanete priamo z Bratislavy už za 12,55 hod. All inclusive pobyt v rezorte Whala!Bavaro vás vyjde spolu s letenkou 1320 eur.

Z Viedne poletíte o čosi dlhšie, a to 13,25 hod. Treba však brať do úvahy fakt, že cestu vám predĺži ešte aj samotný transfer na viedenské letisko. Cena za letenku do Punta Cany z Viedne cez Edreams.com je 1418 eur, čo je viac ako za letenku a all inclusive pobyt cez slovenské cestovky dokopy.

der turistik, pr nepouzivat

Vietnam

Pohľad na najdlhšiu lanovku na svete na... Foto: Depositphotos
Der Turistik, pr nepouzivat Pohľad na najdlhšiu lanovku na svete na vietnamskom ostrove Phu Quoc.

Atraktívnou novinkou v ponuke cestovných kancelárií skupiny DER Touristik je aj neprebádaný vietnamský ostrov Phu Quoc. Cesta cez cestovky trvá 13,10 hod. tam a naspäť 14,50 hod. Za all inclusive pobyt v luxusnom rezorte Melia Vinpearl spolu s letenkou zaplatíte celkovo 1456 eur, čo je bezkonkurenčná ponuka.

Z Viedne totiž poletíte výrazne dlhšie, a to 18 hod. tam a až 24 hod. naspäť. Dĺžku letu ovplyvňujú až dve medzipristátia, a to na letiskách v Dauhe a Singapure. Samotná letenka cez Quatarairways.com vás vyjde na 1073 eur.

der turistik, pr nepouzivat

Airbus vs Boeing

Veľký rozdiel spočíva aj v komforte, ktoré ponúkajú letecké spoločnosti.

Zatiaľ čo cez FISCHER a KARTAGO Tours poletíte do exotiky moderným trojročným Airbusom A350–900 s česky a slovensky hovoriacim personálom, z Viedne do vybraných destinácií odlietajú zväčša 10– až 15-ročné lietadlá typu Boeing 767–300.

Airbus A350–900 navyše ponúka systém palubnej zábavy na obrazovkách pred každým sedadlom a najtichšiu kabínu zo všetkých súčasných lietadiel. Lietadlo má totiž moderne vyvinuté motory, ktoré zaisťujú nízku hladinu hluku len 59 dB.

Benefitom Aribusu je tiež moderný filtračný systém, ktorý zabezpečuje neustálu výmenu vzduchu. Kým v Airbuse dosahuje vlhkosť vzduchu 22 %, v Boeingu sa hodnoty držia zhruba na úrovni 15 %.

Dôležitým faktorom pri rozhodovaní je aj možnosť storna letenky. Pri odletoch z Viedne zaplatíte v prípade zrušenia až 100 % storno, s cestovkami máte väčšiu slobodu. „Tým, že lietame z Bratislavy charter, môžu ľudia zmeniť meno až takmer mesiac pred odletom, a to za poplatok len 50 eur na osobu. To je obrovská výhoda,” dodáva Marcel Siekel.

Pozrite si celú ponuku exotických destinácií letecky z Bratislavy a zažite letoviská s dokonalými bielymi plážami ešte túto jeseň.

chyba