Viete, kde umiestniť klimatizáciu v dome alebo byte pre maximálnu efektivitu a účinnosť?

Klimatizácia sa vo významnej miere podieľa na tom, aby bol domov miestom, kde vládne harmónia a komfort. Vysoké teploty totiž ovplyvňujú fyzické aj psychické zdravie, pretože intenzívne potenie spôsobuje výraznejšie straty tekutín.

31.07.2023 00:00
thumbnail klimatizacia efektivne  1 , pr,...

Keďže sa letné teploty z roka na rok zvyšujú, klíma v interiéri sa stáva nevyhnutnou súčasťou slovenských domovov. Ak ste sa aj vy rozhodli zaobstarať si klimatizáciu a dokonca ste si ju aj vybrali, na jej inštaláciu si privolajte spoľahlivú firmu, ktorá dokáže pokryť všetky technické práce súvisiace s montážou klimatizácie. Spoznáte ju podľa toho, že si miesto inštalácie, teda váš byt, prídu obzrieť vopred a dohodnú sa s vami na celom postupe.

Profesionáli zo ZSE si s vami v prvom kroku dohodnú obhliadku bytu, prekonzultujú s vami správne miesto na umiestnenie klimatizačnej jednotky, vysvetlia vám proces inštalácie a nakoniec si spoločne dohodnete presný termín montáže.

Klimatizácia do bytu a domu: kam ju umiestniť?

Klimatizácie sa bežne montujú do bytov i rodinných domov. Avšak na to, aby účinne a efektívne fungovali, je potrebné dôkladne zvážiť miesto umiestnenia.

Umiestnenie vnútornej klimatizačnej jednotky vo vašom byte alebo dome by ste si mali dobre zvážiť a premyslieť. Od miesta inštalácie totiž závisí jej ďalšie komfortné prevádzkovanie. „Pri obhliadke a osobnej konzultácii so zákazníkom dokážeme v ZSE vhodne usmerniť jeho predstavy o umiestnení vnútornej jednotky. V zásade by sme však pri ochladzovaní mali rozmýšľať o miestnosti, v ktorej sa ľudia najviac zdržiavajú, tým viac, ak je to v lete pomerne teplá miestnosť. Vtedy má kúpa a inštalácia klímy najväčší zmysel,“ popisuje odborník zo ZSE.

Vnútorná jednotka musí mať okolo seba dostatok priestoru na prúdenie vzduchu. Najideálnejšie 15 až 20 centimetrov z každej strany. Vzduch na chladenie sa nasáva zhora, preto sa nemôže inštalovať celkom ku stropu.

Vyhnite sa tomu, aby ste vnútornú klimatizáciu inštalovali v blízkosti rôznych zdrojov tepla alebo na steny, ktoré sú väčšiu časť dňa vystavené slnečnému žiareniu. „Klimatizácia má vnútorný termostat, ktorý reaguje na teplotu okolia. Klimatizácia sa môže prehrievať, zvyšovať svoj výkon a zároveň spotrebu elektriny,“ vysvetľuje dôležitosť správneho umiestnenia odborník.

V minulosti sa neodporúčalo umiestňovať zariadenie nad posteľ, sedačku alebo pracovný stôl. Všade tam, kde by na vás mohol fúkať chladný vzduch. Dnes to však už neplatí. „Ak si vyberiete klimatizácie s režimom Comfort Airflow značky Daikin alebo systémom Wind-Free od spoločnosti Samsung, nehrozia vám žiadne zdravotné riziká. Obe funkcie umožňujú prúdenie chladného vzduchu cez bez pocitu prievanu,“ vysvetľuje odborník zo ZSE.

Klimatizačné jednotky (vonkajšiu i vnútornú) je zároveň ideálne umiestniť na rovnakú stenu, každú z jednej strany. Optimálna vzdialenosť medzi oboma jednotkami je tri až päť metrov.

Bezpečne umiestnite aj vonkajšiu jednotku

Ak montujete klimatizáciu na vlastný rodinný dom, odpadajú vám akékoľvek starosti s hľadaním vhodného miesta pre vonkajšiu jednotku. Záleží len na technických požiadavkách a vašom vkuse, kam jednotku umiestnite. V prípade inštalácie v bytovom dome musíte brať do úvahy, že fasáda je spoločný majetok vlastníkov bytov.

Zvážte umiestnenie vonkajšej jednotky tak, aby jej chod čo najmenej obťažoval susedov. Premyslite si, kam budete odvádzať prebytočný kondenz (čistú vodu). V čase veľkých horúčav to môže byť aj 40 litrov denne. Nie je totiž v poriadku túto vodu nechať „len tak“ stekať po balkóne, či stene bytového domu.

Umiestnenie vonkajšej jednotky je dôležité prispôsobiť aj tomu, aby nijako nenarúšala vzhľad bytového domu a nepoškodzovala jeho fasádu. Odvod kondenzátu je tak možné vyriešiť zbernou nádobou, napríklad vedrom na vašom balkóne, ktoré budete pravidelne vyprázdňovať.

Vonkajšia jednotka by mala mať okolo seba dostatok miesta na prúdenie vzduchu, mala by byť chránená proti poveternostným podmienkam a ľahko prístupná kvôli čisteniu a servisu.

Ak plánujete montovať vonkajšiu jednotku na fasádu a nie na balkón, a bytový dom je zateplený, určite kontaktujte správcu a realizačnú firmu kvôli záruke fasády. Ak bytový dom nie je zateplený, počítajte s touto možnosťou do budúcnosti a vonkajšiu jednotku umiestnite na dlhšiu konzolu. Tak, aby sa medzi jednotku a fasádu vošla v budúcnosti izolácia.

V neposlednom rade nezabúdajte na svojich najbližších susedov. V rámci udržiavania dobrých vzťahov ich informujte o vašom zámere namontovať si klimatizáciu. Bez predchádzajúceho upozornenia by im mohol hluk vonkajšej jednotky alebo odtok kondenzátu prekážať. Vysvetlite im, že inštaláciou klimatizácie nijako nezasiahnete do ich komfortu.

chyba