Dajú sa pri výbere klimatizácie urobiť chyby? Odborníci zo ZSE vám prezradia aké sú najčastejšie.

Vyvarujte sa pri výbere klimatizácie týchto piatich chýb. Potreba chladenia priestorov sa v Európe sa posledných 40 rokov rapídne zvýšila.

28.08.2023 00:00
thumbnail znacky-klimatizacii  4, pr, nepouzivat

Ukazuje to štúdia štatistického úradu Európskej komisie. Môžu za to najmä meniace sa klimatické podmienky. Tropické teploty, ktoré bývali v letných mesiacoch zaznamenané len v prímorských letoviskách sú v posledných rokoch čoraz typickejšie aj pre strednú a severnú Európu.

Výnimkou nie je ani Slovensko. Posledné leto bolo podľa údajov Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu jedno z najteplejších a plné extrémov. V južných regiónoch zaznamenali až 34 tropických dní, kedy teplota vystúpila nad 30 stupňov. V júli minulého roku namerali historicky najdlhšie horúčavy, ktoré trvali nepretržite až 14 dní.

Tendencia stále teplejších letných dní sa výrazne zvyšuje a klimatológovia očakávajú, že teploty budú z roka na rok stúpať a obdobia horúčav sa budú predlžovať. Práve preto sú pre čoraz viac domácností ideálnym riešením klimatizácie. Vďaka nim si môžete doma vytvoriť príjemné prostredie aj počas horúcich letných dní.

Ak aj vy uvažujete nad kúpou klimatizácie, prečítajte si, na čo si dať pri jej výbere pozor. S odborníkmi na klimatizácie zo ZSE sme dali dokopy niekoľko chýb, ktorým je dobré sa pri výbere klímy vyvarovať. Prečítajte si ich a pridajte sa k viac ako 7 200 spokojným zákazníkom, ktorí si klimatizácie zakúpili práve v ZSE.

Prvá chyba: Výber klimatizácie riešite na vlastnú päsť

Základné pravidlo pri výbere novej klimatizácie do vášho domu alebo bytu znie: Vždy sa pri výbere poraďte s odborníkom. Urobiť si prieskum trhu na internete alebo sa spýtať známych na ich skúsenosti je v poriadku. Avšak model, ktorý vyhovuje susedovi z dvojizbového bytu na piatom poschodí, nemusí nutne vyhovovať aj vám.

„S výberom klimatizácie sa odporúčame obrátiť na odborníkov. Špecializovaná firma vám po konzultácii na obhliadke priestoru poradí, aké zariadenie je pre váš priestor najlepšie. Odporučí i najvhodnejšie umiestnenie klimatizačnej jednotky z pohľadu dispozičného riešenia klimatizovaného priestoru. Zároveň zabezpečí kvalitnú montáž, ktorá je veľmi dôležitá z pohľadu funkčnosti, efektivity zariadenia a vašej spokojnosti,“ potvrdzuje odborník na klimatizácie zo ZSE.

Odborník neodporúča ani kupovať klimatizáciu v hypermarketoch. Personál väčšinou nie je školený na to, aby vám odborne poradil. Zároveň nedokážu poskytnúť následný servis v podobe montáže, pravidelného čistenia či opráv porúch na vašej klimatizačnej jednotke. Odborníci zo ZSE sú vám k dispozícií na zákazníckej linke alebo ZSE Centre.

Druhá chyba: Pri určovaní výkonu klimatizácie nezohľadňujete tieto dôležité parametre

Hlavným kritériom pri výbere klimatizácie je jej výkon. Závisí od neho efektivita a úspornosť následnej prevádzky zariadenia. Ak výkon klimatizácie vzhľadom k jednotlivým parametrom miestnosti podceníte alebo naopak nadhodnotíte, môže sa to odzrkadliť na fungovaní celého klimatizačného systému. Koľko miestností vo vašej domácnosti potrebujete vychladiť? Od odpovede na túto otázku sa bude odvíjať aj výber výkonu konkrétneho modelu.

Riadiť sa pri výbere klimatizácie jej výkonom je dobré rozhodnutie. Správne však nie je posudzovať tento parameter na základe hesla „čím väčší výkon, tým lepšia klimatizácia“. Na výkon klimatizačnej jednotky totiž vplýva mnoho činiteľov, ktoré je v súvislosti s efektívnym a bezpečným fungovaním klimatizácie potrebné zohľadniť.

„Plocha miestnosti nie je jediným faktorom pri výbere správneho výkonu klimatizácie. Zamerajte sa predovšetkým na objem vzduchu, ktorý je v miestnosti. Je potrebné zohľadniť napríklad aj orientáciu miestnosti vzhľadom k svetovým stranám či veľkosť a typ okien. Obývacia izba, ktorá je síce menšej rozlohy, no okná ma orientované na juhozápad bude potrebovať pravdepodobnejšie výkonnejšiu klimatizáciu ako spálňa orientovaná na sever,“ vysvetľuje odborník zo ZSE.

Dôležité pri výbere výkonu klimatizácie je i zateplenie bytového domu, počet osôb žijúcich v jednej domácnosti a napríklad i elektrické spotrebiče, ktoré v danej miestnosti pravidelne využívate. Každý z týchto parametrov je pre návrh správneho výkonu klimatizácie veľmi dôležitý. Ak nebudú zohľadnené správne, môže to znížiť funkciu klimatizačnej jednotky a zároveň navýšiť prevádzkové náklady. Nesprávnym nadimenzovaním výkonu klimatizácie sa navyše výrazne skracuje životnosť celého zariadenia a prevádzkové a servisné náklady sa zvyšujú.

Tretia chyba: Pre kúpu klimatizácie sa rozhodnete počas hlavnej sezóny

Skutočnosť je taká, že len veľmi málo ľudí plánuje nákup klímy dopredu. Dopyt sa väčšinou zvyšuje s nástupom prvých teplejších dní. Fakt, že by sa vám zišla klíma do domu alebo bytu si začínate uvedomovať niekedy v mesiacoch máj a jún. A nie ste sami. Uvedomí si to i mnoho iných domácností a firmy nestíhajú dodávať a montovať.

Neurobte hneď na začiatku celého procesu chybu a kúpu klimatizácie si naplánujte vopred, v dostatočnom predstihu. V opačnom prípade by sa vám mohlo stať, že leto prežijete bez nej. Alebo sa v lepšom prípade budete musieť uspokojiť s modelom, ktorý sa na vás jednoducho zvýšil.

Existuje hneď niekoľko dôvodov, prečo sa zaoberať výberom klimatizácie niekoľko mesiacov predtým, ako udrú letné horúčavy.

  • Jednotlivé modely klimatizačných jednotiek sú pred sezónou dostupnejšie.
  • Klimatizácia je v tomto období cenovo výhodnejšia.
  • Inštalácia klimatizácie je mimo sezóny oveľa rýchlejšia, pretože inštalatérske kapacity sú dostupnejšie.
  • Klimatizáciu využijete počas chladnejších jarných dní na vykurovanie vašej domácnosti.

Štvrtá chyba: Necháte sa oklamať výhodnou ponukou za nízku cenu

Je pochopiteľné, že chcete nakúpiť výhodne. To však znamená dostať kvalitný produkt napríklad mimo sezóny alebo využiť nejakú zľavu. Podozrivo nízke ceny, najmä u elektrických spotrebičov, ktoré by vám mali v dobrej kondícii slúžiť niekoľko rokov, predstavujú skôr riziko ako výhodný nákup.

Klíma do domu alebo bytu za nízku cenu je oveľa hlučnejšia ako cenovo náročnejší model. Zároveň má nižší výkon, pričom ale spotrebúva oveľa viac elektrickej energie. Kúpou takéhoto klimatizačného zariadenia sa síce vyhnete vyššej počiatočnej investícii, doplatíte to však pri nákladoch na prevádzku zariadenia.

Dôležitým kritériom pri kúpe klimatizácie je aj jej spotreba. Určite vás bude zaujímať koľko zaplatíte za to, že sa v doma v horúcich dňoch príjemne ochladíte. Čím menej elektrickej energie klimatizácia spotrebuje, tým má menší dopad na životné prostredie a rovnako aj na výšku vašich účtov za elektrinu.

Výkon klimatizácie je uvedený na energetickom štítku. Zariadenie s výkonom 3,5 kilowattov zaradené do energetickej triedy A++ spotrebuje za hodinu chladenia približne 0,3 až 0,8 kilowatthodín elektriny. Prevádzka klimatizácie vás tak bude stáť približne 10 eur na mesiac.

„Rozhodne sa oplatí vybrať si zariadenie, ktoré má energetickú triedu A++ až A+++. Tieto úspornejšie klimatizácie fungujú perfektne a nespotrebujú počas prevádzky toľko elektriny,“ hovorí odborník zo ZSE.

Energeticky úspornejšie modely sú síce cenovo náročnejšie, avšak z dlhodobého hľadiska výhodnejšie. Suma za takúto klimatizáciu sa vám môže za dva až tri roky vrátiť, pretože prevádzkové náklady sú nižšie ako pri menej úspornej klíme.

Piata chyba: Vyberáte si nevhodné doplnkové funkcie

Hlavnou funkciou klimatizácie je chladenie – práve preto si ju do domácnosti zaobstaráva čoraz viac ľudí. Dnešné moderné zariadenia však disponujú aj množstvom ďalších užitočných funkcií, ktoré vám spríjemnia život. Pri výbere rôznych doplnkových funkcií klimatizácie sa snažte byť objektívni a vyberajte triezvo vzhľadom k vašim aktuálnym potrebám. Množstvo funkcií, ktoré nakoniec ani nevyužijete môžu cenu klimatizácie navýšiť.

„V prvom rade by ste sa pri výbere klimatizácie mali zamyslieť nad tým, čo od nej očakávate. To znamená, či vám postačia základné nastavenia, ako sú chladenie, kúrenie, odvlhčovanie alebo máte radi sofistikovanejšie zariadenia s prémiovými funkciami,“ upresňuje voľbu doplnkových funkcií odborník zo ZSE.

Ak trpíte alergiami alebo máte domáce zvieratko, rozhodne stavte na kvalitné vzduchové filtre, ktoré slúžia aj ako čistička vzduchu. Ak potrebujete, aby sa vaša klimatizácia dala ovládať na diaľku, nezaobídete sa bez nainštalovaného Wi-fi modulu a funkcií SmartThings alebo DAIKIN Onecta.

Rodiny s malými deťmi rozhodne ocenia Technológiu Wind-Free™ a funkciu Intelligent Eye, vďaka ktorým sa vyhnete priamemu fúkaniu studeného vzduchu na osoby v miestnosti. Nerušený spánok vďaka funcii Good’sleep privíta každý používateľ klimatizačného zariadenia. Automaticky nastaví v miestnosti ideálnu teplotu a zníži otáčky klimatizácie.

Klimatizácie s týmito a ďalším užitočnými funkciami nájdete v ZSE. Teraz ich môžete mať len za 1 euro denne. Navyše získate 300 kWh elektriny pre vašu klimatizáciu zadarmo. To znamená viac ako 450 hodín fungovania klimatizácie bez poplatku.

chyba