Dôležité zásady pre rekonštrukciu kúpeľne: Ich dodržiavanie má svoj zmysel

Rekonštrukcia kúpeľne je činnosťou, ktorá môže významne zvýšiť komfort a hodnotu vašej domácnosti. Avšak, aby ste dosiahli úspešný výsledok a minimalizovali problémy, je dôležité dodržiavať niekoľko zásad.

11.09.2023 08:35
policky, pr, nepouzivat Foto:

V tomto článku si o týchto pravidlách niečo povieme a pozrieme sa na to, akým dôležitým prvkom treba pri rekonštrukcii alebo renovácii kúpeľne venovať pozornosť.

Plánovanie a výber vhodných materiálov je základ

Ako pri všetkých činnostiach, aj pred začatím akejkoľvek rekonštrukcie je nevyhnutné dôkladné plánovanie. To sa začína tým, že máte istotu v stanovení jasných cieľov a požiadaviek pre konkrétny priestor. Pokračovať treba dôkladným zvážením umiestnenia, veľkosti a rozloženia všetkých dôležitých prvkov pre dosiahnutie optimálneho výsledku.

Základným pilierom kúpeľne, ktorá bude dlhé roky krásna a schopná odolávať nátlaku rôznych vplyvných faktorov, je aj výber kvalitných materiálov a vybavenia. Práve takáto zostava sa postará o dlhodobú spoľahlivosť a estetickú príťažlivosť kúpeľne.

Foto: SHUTTERSTOCK
vrtacka 2, pr, nepouzivat

Búracie kladivá používajte s opatrnosťou

Veľmi často sa rekonštrukcia kúpeľne začína odstránením starých obkladov, na čo budete potrebovať naozaj kvalitné zariadenie. Tým najideálnejšími sú profesionálne búracie kladivá, ktorých špeciálne vlastnosti môžete využiť na viacero stavebných prác a iných podobných činností.

Aj tie základné modely sú vybavené výkonným motorom, vysokou energiou úderu a sekania bez námahy. AVS systém búracích kladív znižuje vibrácie, vďaka čomu sú vykonávané práce príjemnejšie a bezpečnejšie. Avšak, aj napriek dokonalému technickému prepracovaniu týchto zariadení, je potrebná z vašej strany obozretnosť. Bezpečné používanie a ochranné vybavenie, ako sú okuliare a ochranná maska, môžu tiež výsledok práce ovplyvniť pozitívnym smerom.

Pozor na správne umiestnenie elektrických zásuviek

Ak je stena dokonale pripravená na nový obklad, spolu s jeho umiestnením je nutné porozmýšľať nad tým, ako do celého systému „zapadnú“ elektrické zásuvky. Funguje vďaka nim elektrické osvetlenie, moderné zrkadlá so zabudovanými svetlami, fén na vlasy, práčka so sušičkou a iné spotrebiče.

Treba si uvedomiť, že vysoká vlhkosť a výskyt vody v tomto priestore ohrozuje pri používaní zásuviek vašu bezpečnosť, takže ich umiestnenie je potrebné naozaj dobre zvážiť. Zároveň je nevyhnutné myslieť na to, aby boli zásuvky dostupné.

Tak ako napríklad v kuchyni, by mala byť elektrická zásuvka aj v kúpeľni od zdroja vody (umývadla, vane alebo sprchového kúta) umiestnená vo vzdialenosti minimálne 60 cm. V prípade kúpeľne je tiež vhodné vybaviť tieto časti s prístupom do elektrickej siete ochranným krytom, aby predsa len prípadná voda a vlhkosť neohrozila pri využívaní zásuvky vašu bezpečnosť.

Najlepšie urobíte, ak sa obrátite na elektrikára, ktorý vyhodnotí, aké úpravy budú na bezpečnú inštaláciu nových elektrických zásuviek v kúpeľni potrebné.

Foto: SHUTTERSTOCK
zasuvka 2, pr., nepouzivat

Poistite si bezproblémový ohrev vody

Veľmi dobre vám na tento účel poslúži bojler značky Tatramat. Toto špeciálne zariadenie je kľúčovým prvkom takmer každej modernej domácnosti, pretože zabezpečuje ohrev vody pre vaše potreby. V niektorých priestoroch je priamo priznaný, v iných, kde je viac miesta, je naopak šikovne z vizuálneho dohľadu odstránený a vsadený do stavebnej konštrukcie miestnosti.

Pri jeho inštalácii sa uistite, že je správne pripojený a umiestnený tak, aby bol dostupný pre údržbu a servis. A ak predsa len a napriek jeho vysokej kvalite bude potrebná oprava, dať do poriadku dôležitý bojler Tatramat môžete s kvalitnými náhradnými dielmi.

Mimochodom, vedeli ste, že spoločnosť Tatramat má dlhú históriu, ktorá siaha až do 19. storočia. Tá sa začala výrobou pecí na drevo a uhlie, až neskôr sa presunula na výrobu elektrických ohrievačov vody.

Bezpečnosť na každom kroku

Pri rekonštrukcii kúpeľne je bezpečnosť prioritou pri každom jednom kroku. Znamená to, aby ste zabezpečili, že všetky práce budú vami alebo profesionálmi vykonávané v súlade s bezpečnostnými predpismi a normami.

Rekonštrukcia kúpeľne môže zvýšiť pohodlie a hodnotu vášho domova. Pri jej realizácii však treba dodržiavať určité postupy a používať správne prvky, ktoré budú zárukou vašej celoživotnej spokojnosti. Tak na to myslite a všetko si dobre a dopredu naplánujte.

chyba