Sekčné, rolovacie alebo dvojkrídlové. Typov garážových vrát je celý rad

Pri výbere garážových vrát existuje celý rad možností, ktoré sa každému používateľovi ponúkajú. Okrem v súčasnosti najpopulárnejších sekčných vrát môže človek siahnuť aj po posuvnom, rolovacom alebo klasickom dvojkrídlovom type vrát.

04.09.2023 16:26
lomax, pr nepouzivat Foto:
Garážové vráta majú bezpečnostnú, tepelnoizolačnú, ale aj estetickú funkciu

Garážové vráta majú v súčasnosti niekoľko funkcií – ide o bezpečnostný, tepelnoizolačný a v neposlednom rade aj o estetický prvok. Za najmodernejšie riešenie je možné považovať garážové vráta sekčné, otvárané k stropu, a tým pádom určené pre garáže s obmedzeným miestom. „Tento variant je momentálne tým najobľúbenejším, medzi jeho hlavné prednosti patrí predovšetkým to, že disponuje skvelými tepelnoizolačnými vlastnosťami,“ tvrdí Petr Přichystal zo spoločnosti Lomax, ktorá je popredným výrobcom garážových vrát v Českej republike. Sekčné vráta podľa neho poskytujú možnosť ľahkej a ergonomickej prevádzky, jednoduchej inštalácie aj údržby.

Lomax  je popredným výrobcom garážových vrát v... Foto: Lomax
lomax, pr nepouzivat Lomax je popredným výrobcom garážových vrát v Českej republike.

Ľudia si navyše môžu vybrať zo širokej palety farebných vyhotovení. Vďaka tomu tak môžu vzhľad garážových vrát podriadiť zvyšku domu a podčiarknuť tak celkový dizajn stavby. Sekčný typ vrát predstavuje ideálne riešenie pre novostavbu aj pre dodatočnú inštaláciu do staršej garáže, lebo sa skvele prispôsobí aktuálnym podmienkam.

Medzi ďalšie typy patria rolovacie vráta, ktoré sú vhodné predovšetkým do stiesnených miest, ktoré neumožňujú ďalšie stavebné úpravy. Ich hlavnou výhodou sú predovšetkým nízke nároky na údržbu. Navíjajú sa do hliníkového boxu nad horným okrajom garáže, predstavujú teda maximálnu priestorovú úspornosť, lebo nezachádzajú ani pod strop, ani do boku garáže. Posuvné vráta sú špecifickým variantom sekčného typu – umožňujú iba čiastočné otvorenie a tým pádom vytvorenie priechodu pre osoby.

Garážové vráta je možné vyberať zo širokej... Foto: Lomax
lomax, pr nepouzivat Garážové vráta je možné vyberať zo širokej škály farebného prevedenia.

Dvojkrídlové vráta sú potom tvorené dvoma časťami, ktoré sa otvárajú až do uhla 180 stupňov. Potom už len stačí vybrať, či sa majú otvárať smerom von či dovnútra. Výhodou je veľká univerzálnosť, jednoduchosť a možnosť využitia tak v novostavbách, ako aj pre rekonštrukcie. Ľudia volia dvojkrídlový typ predovšetkým v prípadoch, keď chcú zachovať tradičný vzhľad garáže.

Dôležitý faktor, ktorý pri výbere garážových vrát hrá rolu, je dĺžka záručnej lehoty. „Neprekročiteľné minimum je jednoznačne 5 rokov, v našom prípade ponúkame na samotné panely vrát záruku 10 rokov, na kovanie a nepohyblivé časti vrát potom pripadá ešte predĺžená záruka ďalších 10 rokov. Tým, že si napríklad panely sami vyrábame, strážime ich kvalitu, a môžeme teda zákazníkom poskytnúť nadštandardnú záručnú lehotu,“ uzatvára Přichystal.

chyba