Provensálsky štýl v interiéri – ako si doma vytvoriť atmosféru južného Francúzska

Fialové pásy levandule, olivové háje, očarujúce hory a mestečká vyžarujúce pokoj a vidiecku idylu, k tomu zlatisté pláže nad azúrovým morom – to je Provensálsko v kocke.

10.08.2023 00:00
Whitepress, pr

Niet divu, že Vincent van Gogh, Picasso, Cézanne alebo Gauguin mu dali prednosť pred rušným Parížom, znechutení pokračujúcou urbanizáciou veľkomesta. Objavte tajomstvá aranžmánov, ktoré vás prenesú priamo do slnečného Provensálska.

Farby a materiály – kľúč k srdcu Provensálska

Provensálsky štýl je predovšetkým o jemnej farebnej palete inšpirovanej krajinou južného Francúzska. Upokojujúce farby levandule, olív, teplého slnka, modrej oblohy či azúrového Stredozemného mora, sú len niektorými z farieb, ktoré by ste v interiéri nepochybne mali použiť. Určite stavte na pastelové odtiene, ktoré vnesú do vášho domova požadovanú harmóniu a závan sviežosti a ľahkosti.

V provensálskom dekore hrajú mimoriadne dôležitú úlohu materiály. Vyberajte si prírodné a trvanlivé, ako napríklad drevo, kameň alebo keramiku. Vidiecku atmosféru zdôraznia napríklad kamenné podlahy, kuchynské pracovné dosky a odhalené stropné trámy, ako aj všetky predmety, ktoré majú pôvod v matke zemi: ratan, prútie, juta, hlina a z oblasti tkanín najmä ľan, bavlna a rôzne druhy ažúrových čipiek.

Nábytok a doplnky – nevyhnutné prvky provensálskeho štý­lu

Nábytok v interiéri v provensálskom štýle je predovšetkým pohodlný, robustný a nadčasový. Najšarmantnejšie a najpôvabnejšie sú staré alebo zámerne „zostarnuté“ kusy – spoznáte ich podľa charakteristického bielo-ošúchaného sfarbenia dreva, masívneho korpusu – niekedy umiestneného na

ozdobnom podstavci – a kovových úchytiek štylizovaných do farby starého striebra, zlata alebo mosadze. Ďalším ozdobným akcentom môžu byť prekrížené lamely na prednej strane. Modely tohto typu možno nájsť v mnohých obchodoch s nábytkom. Nezabudnite si prezrieť ponuku spoločnosti agatanabytok.sk – je to renomovaná firma založená v roku 1952, ktorá pôsobí dlhé roky v Poľsku vo forme veľkorozmerových predajní a ako internetový obchod. Nedávno rozšírila svoj predaj aj na slovenský trh.

Za pozornosť stoja tiež romantické detaily, ako zložité zdobenie alebo rezbárske prvky, ako aj kuriózne, ale praktické riešenia, napríklad závesy namiesto dvierok na kuchynských skrinkách. Očarujúce svojrázne doplnky sú základom každého provensálskeho zariadenia: naplňte svoj interiér levanduľovými kvetmi, čerstvými aj sušenými, ktoré budú šíriť svoju upokojujúcu vôňu po celej miestnosti. Oživte svoj priestor látkami s kvetinovými vzormi: zaveste na okná vzdušné závesy, posteľ prekryte prehozom a vankúšmi – samozrejme s veľkorysými volánmi!

Provensálsko v kuchyni – príchuť života z juhu Francúzska

Kuchyňa je srdcom domova, a kuchyňa v provensálskom štýle zvlášť. Je miestom, kde sa nielen s vášňou pripravujú jedlá, ale najmä kde sa príjemne trávi čas: rozhovormi s blízkymi, popíjaním vína alebo čítaním kníh. Preto neprekvapí pozornosť, ktorú Provensálci venujú pohodliu a kráse kuchyne. V jej dizajne prevládajú jasné farebné odtiene, ktoré dodávajú miestnosti priestrannosť a vzdušnosť. Dominantnými farbami sú biela a odtiene dreva, sem-tam popretkávané tehlovou červenou alebo žltosťou prírodného kameňa. Kuchynské čelá sú často biele alebo bielené – v každom prípade s charakteris­tickými drážkami a ozdobnými úchytmi. Namiesto horných skriniek sa uprednostňujú otvorené police, na ktorých bývajú uložené koreniny, olivový olej a fľaše vína. Na zdôraznenie vidieckej idyly zainvestujte do klasického riadu a skla, vďaka ktorým každé jedlo bude výnimočné.

Veríme, že vďaka našim jednoduchým tipom si atmosféru južného Francúzska bez námahy prenesiete do svojho domova a budete si ju môcť vychutnávať každý deň.

chyba