Moderné a inovatívne: Viete, prečo sa oplatí staviť na plechové strechy?

V dnešnej dobe je viac ako kedykoľvek v stavebníctve najdôležitejšia udržateľnosť, efektivita a dlhodobá trvanlivosť. Aj preto sa práve plechová strecha stala atraktívnou voľbou pre ľudí, ktorí stavajú či prerábajú svoj dom či iné typy budov.

01.08.2023 00:00
blachotrapez.sk, pr, nepouzivat Foto:

Plechové strechy majú množstvo výhod

Plechové strechy sa veľmi rýchlo stali obľúbeným trendom v stavebníctve. Ba čo viac, v posledných rokoch nenájdeme strešnú krytinu, po ktorej by siahal väčší počet ľudí. Niet sa čo čudovať, tento typ strechy poskytuje skutočné množstvo výhod:

  • Ľahkosť materiálu – plechové strechy, najmä škridlové krytiny s polyesterovou alebo hliníkovou povrchovou úpravou, majú výnimočne nízku hmotnosť. 1 m2 takejto strechy váži okolo 4,5 kg. V praxi to znamená, že plechová strecha nadmerne nezaťažuje konštrukciu budovy a nenarúša ju. Tým pádom sa automaticky zvyšuje celková životnosť a odolnosť stavby. Plechové strechy sú teda oveľa viac ekologické.
  • Univerzálnosť – plechová strecha je veľmi univerzálna a praktická, keďže ju môžete použiť na každý typ strmej strechy. Taktiež sa hodí do rôznych dizajnov, či už ste fanúšikom nadčasovosti, minimalizmu alebo klasiky.
  • Odolnosť – plechové strechy, samozrejme, tie kvalitné a dobre namontované, majú vynikajúcu odolnosť voči extrémnym poveternostným podmienkam vrátane silného vetra, snehu, krupobitia či intenzívnych dažďových zrážok.
  • Nízka údržba – plechové strechy vyžadujú minimálnu, ba dokonca žiadnu údržbu. Ich povrch sám o sebe zabraňuje hromadeniu nečistôt, čím sa znižuje potreba čistenia. Ak už sa na streche nejaká špina nazbiera, je veľmi jednoduché odstrániť ju.

Plechové strechy majú rôzne variácie

Predstavíte si pod pojmom plechová strecha veľký kus neforemného plechu? Tak na túto predstavu rýchlo zabudnite. Napríklad plechová škridla vyzerá oveľa lepšie ako klasická škridla, pretože jej tvar je viac definovaný. Finálny vzhľad strechy je tak lepšie prepojený so zvyškom domu. Tento typ strechy si môžete vybrať v rôznych farebných prevedeniach a vyhotoveniach. Na výber máte množstvo tvarov a reliéfov, vďaka čomu si vyberiete vzhľad, ktorý vám bude najbližší. Veď samotná strecha môže definovať to, či váš dom bude vyzerať moderne, minimalisticky, luxusne alebo tradične.

Kedy sa oplatí trapézová strecha?

Trapézové plechy sa používajú nielen na strechy, ale aj na steny budov, čo z nich robí veľmi efektívny materiál. Využíva sa najmä na rôznych firemných budovách, no siahajú po ňom aj ľudia, ktorí chcú moderný vzhľad rodinného domu. Trapézový, respektíve profilovaný strešný plech je jednoduchý a výrazný zároveň. Dajú sa s ním realizovať efektívne konštrukcie, ktoré môžu zmeniť klasický vzhľad budovy a zotrieť rozdiely medzi strechou a fasádou. Ideálne je vybrať si firmu, ktorá poskytuje trapézový plech na mieru. Je to ekologickejšia aj ekonomickejšia možnosť, keďže na výrobu sa použije presne toľko plechu, koľko je potrebné. Vo firme Blachotrapez si navyše môžete vybrať zo širokej palety farieb aj hrúbok plechu. Môžete sa spoľahnúť, že trapézová strecha či fasáda bude výnimočne pevná a veľmi odolná.

Kedy sa oplatí falcovaná strecha?

Premýšľate nad tým, či ste sa už niekedy stretli s falcovanou strechou či obkladom? Ručíme vám za to, že áno. Ide totiž o čoraz viac obľúbené plechové prevedenie strechy, ktoré domu či budove dodáva tradičný vzhľad s moderným prevedením. Tento typ materiálu je vhodný nielen pri rekonštrukcii historických či cirkevných budov, ale tiež pre nové domy a budovy, ktoré chcú vyzerať nadčasovo. Falcovaná strecha obsahuje panel so špeciálnym zámkom, vďaka čomu je jej montáž oproti iným strechám extrémne rýchla. Ale len v prípade, že ju montujú skutoční odborníci. Pokiaľ sa teda rozhodnete pre falcovanú strechu či fasádu, vždy si vyberajte na samotnú montáž firmu s dlhoročnými skúsenosťami.

chyba