Túžite po novom bývaní? S predajom starej nehnuteľnosti vám pomôžu

Kúpa nového bytu je vo výsledku zväčša radostný, ale aj veľmi stresujúci proces. A to najmä vtedy, keď treba starý byt predať a nový zároveň kúpiť. Developerská spoločnosť YIT preto v spolupráci s realitnou kanceláriou Bosen Group prináša svojim klientom nový benefit. Tým je pomoc s predajom starého bytu a garancia vrátenia peňazí za novú nehnuteľnosť v prípade, že starú klientovi nepredá.

18.07.2023 00:00
YIT, pr nepouzivat Foto:

Bývanie zväčša meníme, keď rozrastajúca sa rodina potrebuje viac priestoru alebo naopak, keď je rodičom odrastených detí ich byt priveľký. Novú nehnuteľnosť tak podľa prieskumov YIT často financuje príjmom z predaja tej pôvodnej. Súčasná situácia na trhu pod vplyvom rastúcich úrokových sadzieb hypotekárnych úverov a stagnujúcich cien nehnuteľností však prináša pocit neistoty.

Predaj bytu na vlastnú päsť je skúškou trpezlivosti

Púšťať sa do predaja bytu na vlastnú päsť môže byť vyčerpávajúci proces, ktorý sa vie natiahnuť aj na pol roka. Nezahŕňa iba množstvo času stráveného odpovedaním záujemcom, ale aj obhliadkami a behaním po úradoch a bankách. Navyše so sebou prináša množstvo otázok. Podarí sa starý byt dobre predať? Kedy? A bude to včas na financovanie nového?

„Nie je tajomstvom, že aktuálna situácia na rezidenčnom a hypotekárnom trhu je vplyvom globálnej situácie a zvyšovania úrokových sadzieb náročnejšia, než na akú boli investori aj klienti zvyknutí. V našom prípade je vďaka kvalite našich projektov a pozitívnym referenciám o bývanie z nášho portfólia stále veľký záujem, no aj my vnímame medziročný pokles predaja, najmä v segmente hypotekárnych klientov. Preto sme sa rozhodli našim klientom pomôcť a adresovať neistoty spojené s dostupnosťou potrebného financovania,“ komentuje Peter Dovala, riaditeľ developerských projektov YIT Slovakia.

Pomoc pri stresujúcej zmene bývania

Aby YIT svojim klientom proces predaja starého bytu a nadväzujúcej kúpy nového bývania uľahčilo, spojilo sa s partnerskou realitnou kanceláriou partnerom Bosen Group. Pri výbere nehnuteľnosti z ponuky YIT Slovakia spoločnosť Bosen Group klientovi pomôže s výhodným a jednoduchým predajom tej starej. Garantuje pritom realizáciu predaja za vopred dohodnutú sumu do 3 mesiacov. Ak sa realitnej spoločnosti nepodarí nehnuteľnosť v dohodnutom čase predať, peniaze za prvú splátku nového bytu, ktorý si z ponuky YIT klient kúpi, dostane v plnej výške naspäť. Partner Bosen Group v rámci tejto služby klientovi poskytuje svoje služby za zvýhodnených podmienok.

Ďalšie výhody, ktoré YIT ponúka záujemcom o nové bývanie:

  • Špeciálnu zľavu môžu získať aj klienti, ktorí si od YIT Slovakia kúpili nehnuteľnosť za posledných 10 rokov alebo ktorí kúpia dva priestory, napríklad dva byty alebo byt a nebytový priestor či kanceláriu.
  • Možnosť mimoriadnej úhrady prvej splátky v rozsahu viac ako 20 % kúpnej ceny, ktorá je odmenená finančným bonusom.
  • Zariadenie v cene bývania v skolaudovanom apartmánovom projekte NUPPU Magnolia 1.
  • Bonus na dozariadenie až do hodnoty 10 000 eur v projektoch NUPPU Asteri a NUPPU Magnolia 2, v projekte ZWIRN 1 dokonca až do výšky 40 000 eur podľa veľkosti bytu.

Bývanie v novostavbe je žiadané aj kvôli úsporám na nákladoch

Podľa prieskumu YIT je o výmenu staršej nehnuteľnosti za novostavbu v posledných rokoch čoraz väčší záujem. „Dôvodom, ktorý uvádzajú mnohí naši klienti je najmä to, že staršie a nezrekonštruované byty a domy sú energeticky neefektívne, čo so sebou prináša vysoké náklady na vykurovanie alebo značné príspevky do fondu opráv na ich údržbu. Byty v novostavbách sú naopak výrazne menej energeticky náročné a pri ich výstavbe sa používajú rôzne efektívne ekologické riešenia,“ dodáva Dovala.

Prečo je bývanie v novostavbe od YIT ekologickejšie a výhodnejšie?

  • Okrem kvalitnej izolácie a zateplenia sú v porovnaní so staršími domami úspornejšie
  • Solárne panely na strechách
  • LED osvetlenie v spoločných priestoroch prinesie až 90 % úsporu v porovnaní s tradičnými žiarovkami v starších bytových domoch
  • Na zálievku zelene sa vďaka vodozádržným opatreniam využíva dažďová voda
  • Pri novostavbách odpadnú starosti s rekonštrukciou. Keďže sú domy zároveň prvé 3 roky v záruke, dochádza k minimálnemu čerpaniu z fondu opráv

Zostávať v staršej nehnuteľnosti sa okrem drahšej prevádzky nevyplatí ani s ohľadom na vývoj realitného trhu. „S každým ďalším rokom je pätnásť a viac ročný byt v nezrekonštru­ovanom dome menej atraktívny a klesá jeho predajná cena. Pokiaľ ide o hodnotu i investičný potenciál, novostavby ho v súčasnosti výrazne prevyšujú. Pre mnohých našich klientov je lákavé aj to, že novostavby sú v záruke, a preto dochádza dlhú dobu k minimálnemu čer­paniu z fondu opráv,“ vysvetľuje Ivan Babušík z Bosen Group.

chyba