Ako prežiť letné horúčavy v rozpálenej domácnosti? Máme dostupné riešenie

Dopyt po nástenných klimatizáciách v posledných rokoch stúpa. Dôvodom sú čoraz vyššie letné teploty, ktoré začínajú už v máji a premenia váš domov na rozpálené miesto, na ktorom sa nedá existovať. Vetráte, zatemňujete, snažíte sa ochladiť mokrými uterákmi a nakoniec si zaobstaráte aj mobilnú klimatizáciu, ale nič nepomáha.

30.06.2023 00:00
ZSE, pr, nepouzivat Foto:

Najúčinnejší spôsob, ako si počas horúcich letných dní vychladiť domácnosť je nástenná klimatizácia do bytu alebo domu. Vie to už vyše 7 200 spokojných zákazníkov, ktorí si zakúpili klimatizáciu v ZSE. Patrí k nim aj Martina. Prečítajte si, ako sa jej rodina dopracovala k rozhodnutiu zaobstarať si klimatizáciu. Možno doma riešite podobný problém.

Okamžité riešenie nedopadlo najlepšie

Sme štvorčlenná rodina. Bývame v klasickom trojizbovom panelákovom byte s rozlohou 79 metrov štvorcových a jednou lodžiou. Obývačku a kuchyňu máme otočenú na východ, detskú a spálňu na západ. Počas horúcich letných dní sa náš bratislavský byt menil na rozpálenú saharskú púšť. V noci sme zle spali a počas dňa sme sa museli schladzovať studenou sprchou. Po rodinnej porade sme sa jednoznačne zhodli, že potrebujeme klimatizáciu.

Keďže sme nevedeli, čo očakávať a nechceli sme hneď veľké riešenia, rozhodli sme sa pre mobilnú klimatizáciu s pomerne vysokým výkonom. Urobili sme to najmä preto, že sme ju mohli začať používať okamžite po zakúpení. Vonku boli skutočne veľké horúčavy a my sme chceli okamžité riešenie. Tešili sme sa, že sa konečne lepšie vyspíme a doma sa budeme cítiť príjemne.

Už na tretí deň používania mobilnej klimatizácie sme však boli rozčarovaní a sklamaní. Jej používanie v našom trojizbovom byte znamenalo neustále prechody medzi miestnosťami s rôznou teplotou. V obývačke, kde stála klimatizácia bolo príjemných 24 stupňov a v detskej izbe 31. Obe deti mali po pár dňoch nádchu. Klimatizačná jednotka bola navyše veľmi hlučná. Takže sme si mohli vybrať len z dvoch možností – neznesiteľné teplo alebo neznesiteľný hluk.

Ďalším problémom bolo utesňovanie hadice, ktorá odvádzala z miestnosti teplý vzduch. Okno sme museli mať stále pootvorené, takže o správnom a ekonomickom klimatizovaní nemohla byť ani reč. V podstate sme stále vetrali. Z plastu sme teda vyrobili násadu na hadicu, ktorá sa upevňovala do medzery v pootvorenom okne. Keď sa však hadica na odvod teplého vzduchu zohriala a zmenšila svoj priemer, neustále vypadávala. Väčšiu časť dňa a niekedy i noci sme trávili tým, že sme ju správne upevňovali späť na miesto.

Mobilná klimatizácia takmer v žiadnom ohľade nespĺňala naše predstavy o bezproblémovom a ekonomickom ochladení nášho bytu. Spotrebu energie sme mali kvôli pootvorenému oknu oveľa vyššiu a nepociťovali sme žiadne zlepšenie komfortu nášho bývania.

Vyšlo to na druhý pokus

Zhodli sme sa preto, že najlepším riešením bude pre nás nástenná klíma. Vybrali sme si ju v ZSE. Na rozdiel od ostatných firiem nám dokázali ponúknuť zaujímavé benefity. Privítali sme možnosť na postupné výhodné splátky a klimatizácia nás stojí menej ako jedno euro na deň. Dokonca sme dostali 300 kWh elektriny na prevádzku klimatizácie úplne zadarmo. V cene máme aj pravidelnú ročnú servisnú prehliadku a záruku na klimatizáciu, ktorá trvá počas celého obdobia platnosti zmluvy. Ak by sa klimatizácia pokazila, v ZSE ju opravia alebo nám ju vymenia za novú.

Najviac sme sa obávali montáže, ktorú sme považovali za nevýhodu nástennej klimatizácie. Bola však úplne bezproblémová vďaka odborníkom zo ZSE, ktorí nám všetko zabezpečili a ešte po sebe aj upratali. Samozrejme, že boli potrebné aj menšie búracie práce, no nebolo to nič na čo by nepomohol vysávač. Spolupráca so ZSE sa nám vyplatila aj pri výbere miesta pre vnútornú jednotku. Poradili nám, ako ju namontovať tak, aby neohrozovala naše zdravie, aby sa minimalizovali montážne práce a zároveň klimatizácia fungovala spoľahlivo a efektívne.

Sme veľmi milo prekvapení, aké sú vnútorné jednotky tiché a nijakým spôsobom nás nerušia. Ani náš účet za elektrinu sa s používaním klimatizácie dramaticky nezvýšil. Spotreba elektriny je napriek takmer neustálemu chodu klimatizácie veľmi prijateľná. V lete využívame klimatizáciu na chladenie a v chladných jesenných dňoch si ňou vieme prikúriť.

Klimatizácia, ktorú sme si vybrali je z dizajnovej kolekcie Daikin. Je elegantná a vôbec nenarúša estetický dojem z interiéru. Samotná vnútorná jednotka je kompaktná, nenápadná a umiestnená hore na stene, takže nám vôbec nezavadzia. Odpadli nám aj starosti s hadicou na odvádzanie teplého vzduchu a neustále pootvoreným oknom, ktoré sme mali pri mobilnej klimatizácii. S nástennou klimatizáciou sme naopak získali množstvo skvelých funkcií a oveľa vyšší výkon chladenia za lepšiu cenu.

Vonkajšia jednotka je umiestnená na balkóne. Hadica na odtok kondenzátu ústi do väčšieho vedra. Vodu potom využívame na polievanie rastlín v byte a malej záhradky, ktorú máme na balkóne.

Vyberte si ideálny typ klimatizácie

S klimatizáciami od ZSE sa budete doma cítiť príjemne aj počas horúcich dní. Vyberte si správny typ klimatizácie už teraz. A aké kritéria by mala klimatizácia spĺňať, aby sa stala najobľúbenejším technickým zariadením vo vašej domácnosti?

Prijateľná spotreba

„Rozhodne sa oplatí vybrať si zariadenie, ktoré má energetickú triedu A++ až A+++. Tieto úspornejšie klimatizácie fungujú perfektne a nespotrebujú počas prevádzky toľko elektriny,“ pokračuje odborník zo ZSE.

Vždy si vyberajte klimatizáciu s inverter technológiou. Vami požadovanú teplotu totiž dosiahne rýchlejšie ako bežná klimatizácia, a tým spotrebuje na svoj chod až o 40 percent menej energie. Zároveň dokáže udržiavať teplotu v už vychladenej miestnosti s použitým rovnomerne nižšieho výkonu, čím taktiež znižuje spotrebu elektrickej energie.

Optimálny výkon

Plocha miestnosti nie je jediným faktorom pri výbere správneho výkonu klimatizácie. Je potrebné zohľadniť napríklad orientáciu miestnosti vzhľadom k svetovým stranám či veľkosť okien. Obývacia izba, ktorá je síce menšej rozlohy, no okná ma orientované na juhozápad bude potrebovať pravdepodobnejšie výkonnejšiu klimatizáciu ako spálňa orientovaná na sever.

„Dôležité pri výbere výkonu klimatizácie je i zateplenie bytového domu, počet osôb žijúcich v jednej domácnosti a napríklad i elektrické spotrebiče, ktoré v danej miestnosti pravidelne využívate. Každý z týchto parametrov je pre návrh správneho výkonu klimatizácie veľmi dôležitý. Ak nebudú zohľadnené správne, môže to znížiť funkciu klimatizačnej jednotky a zároveň navýšiť prevádzkové náklady,“ dopĺňa odborník zo ZSE.

Odborné poradenstvo

Kupovať klimatizáciu v hypermarketoch nie je dobrý nápad. Personál väčšinou nie je školený na to, aby vám odborne poradil. Zároveň nedokážu poskytnúť následný servis v podobe montáže, pravidelného čistenia či opráv porúch.

„S výberom klimatizácie sa odporúčame obrátiť na odborníkov. Špecializovaná firma vám po konzultácii na obhliadke priestoru poradí, aké zariadenie je pre váš priestor najlepšie. Odporučí i najvhodnejšie umiestnenie klimatizačnej jednotky z pohľadu dispozičného riešenia klimatizovaného priestoru. Zároveň zabezpečí kvalitnú montáž, ktorá je veľmi dôležitá z pohľadu funkčnosti, efektivity zariadenia a vašej spokojnosti,“ potvrdzuje odborník zo ZSE.

Nízka hlučnosť

Hlučnosť je jedným z parametrov, ktorý by ste pri výbere klimatizácie nemali podceňovať. Nie je nič horšie, ako keď vás klimatizácia vyrušuje napríklad pri sledovaní televízie či práci na počítači alebo dokonca spánku. Pozerajte sa preto po klimatizáciách s hlučnosťou do 20 decibelov

„Za posledné roky sa v tomto smere vývoj klimatizácií veľmi posunul. Kedysi to boli veľmi hlučné zariadenia. V súčasnosti sú na trhu klimatizácie, ktoré pracujú tak potichu, že sa to dá prirovnať k šumu padajúceho lístia, takže o nej ani nebudete vedieť. Stačí si len vybrať tú správnu,“ hovorí odborník zo ZSE.

Doplnkové funkcie

„V prvom rade by ste sa pri výbere klimatizácie mali zamyslieť nad tým, čo od nej očakávate. To znamená, či vám postačia základné nastavenia alebo máte radi sofistikovanejšie zariadenia s prémiovými funkciami,“ upresňuje voľbu doplnkových funkcií odborník zo ZSE.

K týmto funkciám patrí napríklad vykurovanie alebo kvalitný filtračný systém, ktorý funguje podobne ako čistička vzduchu. Ďalej je to wi-fi modul, ktorý umožňuje ovládať klimatizáciu nielen pomocou diaľkového ovládania, ale aj prostredníctvom smartfónu. Wind-Free™ technológia dokáže zabezpečiť príjemnú osviežujúcu atmosféru bez pocitu chladného prievanu v miestnosti. Funkcia Intelligent Eye vie detekovať pohyb osoby v miestnosti a upraviť smer prúdenia vzduchu. Je len na vás, čo si vyberiete.

Príjemný vzhľad

Vzhľad je vítaným bonusom, ktorý môže urobiť z anonymného technického zariadenia neobyčajný kúsok vo vašom domove. V ZSE si môžete vybrať klimatizáciu v rôznych farebných dizajnoch z viac ako dvadsiatich vzorov.

chyba