Peletové kachle kúria automaticky bez prikladania

Poznáte drevené pelety? Tieto malé lisované valčeky sa vyrábajú z dreva, v porovnaní s ním však ponúkajú jednoduchší a komfortnejší spôsob kúrenia pre rodinné domy.

10.11.2023 00:00
paletove kachle Foto:

Peletky sa vyrábajú z pilín a neobsahujú žiadne chemikálie a lepidlá. Ide o ekologický spôsob vykurovania, jednoducho sa s nimi manipuluje a ľahko sa skladujú. Na Slovensku funguje viacero výrobcov peliet, takže ide o palivo z lokálnych zdrojov, ktorého máme dostatok. Ďalšou výhodou peliet je, že majú všetky rovnakú veľkosť a tvar. Vďaka tomu sa dajú používať na automatické prikladanie a samočinnú prevádzku. A to dokáže využiť tak kotol na pelety so zásobníkom, ako aj automatické kachle.

Na každodenné aj občasné vykurovanie

Pelety môžete využívať ako hlavný zdroj na vykúrenie rodinného domu, aj ako palivo pre sezónne alebo záložné prikúrenie. Kotol na pelety sa pripája na vykurovací systém radiátorov a podľa navrhnutého výkonu dokáže vykúriť dom ľubovoľnej veľkosti,“ vysvetľuje Ing. Roman Boczek zo spoločnosti OPOP. Táto firma vyrába vo Valašskom Meziříčí OPOP kotly na peletky už viac než 20 rokov.

Foto: SHUTTERSTOCK
paletove kachle

Na kombináciu s iným zdrojom kúrenia sú ideálne peletové kachle. Vykúria hlavnú obytnú miestnosť v dome a poslúžia aj ako dizajnový prvok,“ dodáva Ing. Boczek.

Automatická prevádzka na 3 dni

V čom je ich hlavná výhoda? Ukážeme si to na porovnaní s krbom na drevo, do ktorého musíte pravidelne prikladať ďalšie a ďalšie polienka. Na založenie ohňa sú nevyhnutné triesky a trochu trpezlivosti. Len čo na niekoľko hodín odídete z domu, vrátite sa k vyhasnutému ohňu. A teraz si predstavte, že na všetky tieto starosti môžete úplne zabudnúť.

Foto: SHUTTERSTOCK
paletove kachle

Kachle na peletky od OPOP majú odťahový ventilátor a riadiacu jednotku, ktorá umožňuje nastaviť až päť stupňov výkonu a automaticky tým riadi chod kachlí. V kachliach je zásobník na 35 kilogramov paliva, ktoré vám poskytne 3 dni nerušeného používania – bez práce a bez prikladania. Len čo naplníte zásobník palivom a na dotykovom displeji nastavíte požadovanú teplotu, máte hotovo.

Na diaľku aj podľa rozvrhu

Vďaka diaľkovému ovládaču môžete nastavenie pohodlne meniť aj z gauča. Okrem toho môžu peletkové kachle od OPOP fungovať aj podľa prednastaveného rozvrhu. Zapnutie, vypnutie a zmena teploty prebieha automaticky.

Čistá prevádzka a moderný vzhľad

Na rozdiel od dreva zostáva z peliet len málo popola. Ten sa automaticky zbiera do nádoby, ktorá sa dá ľahko vyniesť. Počas prevádzky prebieha automatické čistenie horákovej misky pomocou ventilátora. Môžete sa spoľahnúť aj na nerušený pohľad na horiace plamene. Špeciálny systém obtekania vzduchu okolo dvierok zaručuje, že sa sklo nešpiní.

Kameň použitý ako obklad predlžuje sálanie tepla do miestnosti. „V základnej ponuke sú dve farby a na objednávku ďalšie štyri druhy kameňa. Takže si určite vyberie každý do novostavby aj staršieho domu,“ dopĺňa Ing. Boczek.

Kachle či peletový kotol sa bude hodiť do každého interiéru. Aj keď sa často uprednostňujú tepelné čerpadlá, peletové kotly a peletové kachle sú skvelá voľba. Majú veľa výhod, no zaručene najväčšia je pohodlná prevádzka.

chyba