Máte nárok na zvýhodnenú hypotéku? Musíte splniť tieto jednoduché podmienky!

Dnešní mladí ľudia žijú úplne inak ako ich rodičia a starí rodičia. Svet sa totiž dosť výrazne zmenil, mladí majú oveľa lepší prístup k informáciám, ale najmä technológiám. Zmenil sa však aj spôsob ako bývajú.

12.10.2023 00:00
VUB - rodina, pr, nepouzivat

Aj na západe, kde to nebolo také bežné, mladí žijú čoraz viac v multigeneračných domoch. Majú to na svedomí najmä rastúce ceny bytov a domov, zároveň dnes oveľa viac mladých ľudí študuje na vysokej škole. Tým pádom aj začnú zarábať oveľa neskôr ako ich starí rodičia a rodičia. Cesta k vlastnému bývaniu je tak náročnejšia. Mnoho mladých dnes žije s rodičmi z pragmatických dôvodov, nemusí tak ísť o neslávne známy “mama hotel”. Napríklad v Japonsku je bežné a očakávané, že mladí ľudia žijú v domácnosti svojich rodičov až do vlastnej svadby.

Počas doby, kedy žijú mladí u rodičov si môžu dovoliť odkladať peniaze navyše, ktoré o niekoľko rokov neskôr využijú na zabezpečenie vlastného bývania. Tým, ktorým z rôznych príčin nevyhovuje bývanie s rodičmi, sa dnes častokrát dohodnú s viacerými kamarátmi a prenajímajú si spoločnú nehnuteľnosť. Pri rozumnom nastavení pravidiel je to takisto možnosť, ako sa deliť o náklady a zachovať si aj určitú mieru súkromia a autonómie.

Výhodnejšia hypotéka pre mladých

Napriek mnohým výzvam, ktoré dnes prináša doba, mladí ľudia stále ašpirujú na vlastnú nehnuteľnosť. Vlastné bývanie totiž prináša do života pocit stability a istoty, aj keď ide ruka v ruke s množstvom ťažkostí, ako napríklad nedostatočná ponuka na trhu s nehnuteľnosťami a vysoké ceny. “Vo VÚB banke si uvedomujeme, že je pre mladých ľudí náročné zabezpečiť si vlastné bývanie, a preto im ponúkame možnosť získať zľavu na úrokovú sadzbu počas prvého roka splácania vo výške 0,3 % p.a.,” hovorí Angelika Farkašová, vedúca oddelenia Úvery z VÚB banky.

Ako to funguje?

Každý kto vo veku do 35 rokov požiada o VÚB Hypotéku a je mu schválený nárok na „daňový bonus“ získa benefit vo forme zľavy z úrokovej sadzby. Zľavu si mladí uplatnia podpisom dodatku k svojej hypotéke pre mladých na pobočke banky najneskôr do 1. čerpania úveru.

chyba