Optimálnu teplotu v domácnosti si môžete nastaviť hlasom. Inteligentné klimatizácie toho dokážu ešte oveľa viac

Elektrospotrebiče, ktoré sú dnes na trhu dostupné už nemajú len jednu primárnu funkciu. Vďaka pokročilému inteligentnému systému dokážu používateľom uľahčiť život ešte viac. Automatická práčka kedysi zvládla len vyprať oblečenie. Dnes si pomocou aplikácie môžete nastaviť presný čas prania, vhodný prací program, skontrolovať množstvo spotrebovanej vody aj elektriny alebo bielizeň nechať rovno aj vysušiť.

29.09.2023 00:00
klimatizacia, pr

Označenie smart sa stalo synonymom pre takmer všetky dnešné elektrospotrebiče a zariadenia. Hodinky, televízory, mobily, práčky, chladničky, umývačky riadu, ale aj zubné kefky a dokonca aj klimatizácie.

Klimatizácie, ktoré sú dnes na trhu dostupné už nie sú len veľké biele krabice, ktorých jedinou funkciou je chladenie. Súčasné moderné klimatizačné jednotky vám dokonale vychladia byt bez pocitu prievanu, prostredníctvom aplikácie v mobilnom telefóne ich môžete ovládať aj na diaľku alebo dokážu automaticky prepnúť do úspornejšieho režimu a šetria energiu i vaše financie. A to nie je všetko. Inteligentné funkcie klimatizácií toho dokážu ešte omnoho viac.

Inteligentná klimatizácia do každej domácnosti

Pomenovanie smart je prebraté z angličtiny a znamená inteligentný. Takéto elektrospotrebiče majú zabudované zložitejšie elektronické obvody, ktoré počas prevádzky pomocou snímačov vyhodnocujú rôzne údaje a prispôsobujú im výkon aj parametre spotrebiča. Táto inteligentná technológia nielen že zvýši komfort používania, ale aj účinnosť elektrospotrebičov a najmä dokáže ušetriť množstvo energie.

Samotní užívatelia majú už pri výbere klimatizácie vysoké nároky, ktoré sa netýkajú len dokonalého vychladenia priestoru. Do popredia sa dostávajú aj iné, oveľa pokročilejšie funkcie, ktoré by mala klimatizácia do domu alebo bytu spĺňať. Klimatizácia je v súčasnosti nenahraditeľný pomocník v každej domácnosti. A to najmä vďaka týmto moderným technológiám. V ZSE teraz navyše dostanete posezónnu zľavu na vybrané klimatizácie až 200 eur.

Vráťte sa do príjemne vychladeného domova

Ovládanie klimatizácie na diaľku, pomocou mobilnej aplikácie je najžiadanejšou smart funkciou. Klimatizáciu si môžete nastaviť, zapnúť alebo vypnúť prakticky odkiaľkoľvek, kde máte dostupné internetové pripojenie alebo mobilné dáta. Ako to funguje?

Postačí, ak si do vášho mobilného zariadenia nainštalujete aplikáciu na ovládanie klimatizácie. V prípade klimatizácií značky Samsung je to Smart Things. Aplikácia na ovládanie klimatizácií Daikin sa volá DAIKIN Onecta. Aj klimatizácie značky Hisense môžete ovládať a kontrolovať pomocou internetového pripojenia, bez akýchkoľvek obmedzení, nech sa nachádzate kdekoľvek na svete.

„Vďaka tomu, že klimatizácie majú nainštalovaný wifi modul si ich môžete prostredníctvom aplikácie prepojiť so smartfónom alebo tabletom. Príslušná aplikácia potom umožňuje ovládanie klimatizácie prakticky odkiaľkoľvek. Postačí, ak máte pripojenie na internet. Optimálnu teplotu v domácnosti si tak môžete nastaviť už pred svojím príchodom,“ hovorí odborník na klimatizácie zo ZSE.

Napríklad v prípade klimatizácií Daikin si dokonca môžete cez aplikáciu aktivovať konkrétne prevádzkové režimy klimatizácie so šiestimi akciami na celý týždeň. Ak presne poznáte svoj denný režim, nastavíte klímu vopred. Po odchode do práce sa vypne a napríklad hodinu pre vaším príchodom znovu uvedie do prevádzky. Z práce sa tak vrátite do príjemne vychladenej domácnosti. Funkciu rovnako využijete vtedy, ak na vás doma celý deň čaká domáce zvieratko.

Nastavte optimálnu teplotu hlasom

Pomocou inteligentných asistentov Samsung Bixby, Amazon Alexa alebo Google Asistent môžete klimatizácie ovládať hlasom z pohodlia vášho gauča alebo napríklad popri varení či vykonávaní inej činnosti.

Prostredníctvom hlasového asistenta môžete ovládať hlavné funkcie klimatizácie, ako sú nastavenie teploty, prevádzkový režim či rýchlosť ventilátora.

Klimatizáciu si môžete napojiť aj na technológiu inteligentného domu. Predstavuje to komfortné riešenie ovládania klimatizačného zariadenia. Je vhodné skôr pre rodinné domy, ktoré využívajú na chladenie multisplitový systém zložený z viacerých vnútorných jednotiek. Môže sa však použiť aj v rozľahlejších a členitých panelákových bytoch. Inteligentný dom sa potom sám postará o ideálnu teplotu v miestnostiach, v ktorých je klimatizácia do domu alebo bytu nainštalovaná.

Inteligentný dom je špeciálne navrhnutý systém, ktorý umožňuje ovládať vaše domáce prostredie odkiaľkoľvek. Nepotrebujete množstvo ovládačov, pretože všetky vaše zariadenia, vrátane klimatizácie, sú ovládané a kontrolované pomocou technológie vo vašom smartfóne alebo počítači. Zvyšuje sa tak vaše pohodlie i energetická efektívnosť využívania elektrických zariadení v domácnosti. Inteligentný dom dokážete naučiť vašim zvykom a určíte mu ako sa má správať v každodenných situáciách a činnostiach. Výsledkom bude príjemné domáce prostredie.

Žiadny pocit prievanu už nehrozí

Klimatizácie značky Samsung disponujú technológiou Wind-Free™, ktorá dokáže zabezpečiť príjemnú osviežujúcu atmosféru bez toho, aby ste mali pocit chladného prievanu v miestnosti. Predný panel klimatizácie má tisíce mikrootvorov, cez ktoré sa ochladený vzduch jemne a rovnomerne šíri. Zariadenie zároveň automaticky reguluje teplotu a rýchlosť ventilátora, takže vám nebude príliš horúco ani zima.

V minulosti sa neodporúčalo umiestňovať klimatizáciu nad posteľ, sedačku alebo pracovný stôl. Všade tam, kde by na vás mohol fúkať chladný vzduch. Dnes to však už neplatí. „Ak si vyberiete klimatizácie s režimom Comfort Airflow značky Daikin alebo systémom Wind-Free od spoločnosti Samsung, nehrozia vám žiadne zdravotné riziká. Obe funkcie umožňujú prúdenie chladného vzduchu cez bez pocitu prievanu,“ vysvetľuje odborník zo ZSE.

Klimatizácie Daikin ponúkajú rovnakú funkciu s označením Comfort airflow. Vzduch je v tomto režime vyfukovaný nahor a v spolupráci so snímačom pohybu je nasmerovaný do oblasti, kde nie je zistený žiadny pohyb osôb. Dosiahnete tak pohodlné prúdenie ochladeného vzduchu bez priameho kontaktu s osobami v miestnosti.

Aj klimatizácia dokáže šetriť elektrinu

Výrobca klimatizácii Daikin priniesol na trh klimatizácie s funkciou Intelligent Eye, ktorá vie rozoznať pohyb osoby v miestnosti. Následne upraví smer prúdenia vzduchu tak, aby ochladený vzduch nefúkal priamo na ľudí v miestnosti. Ak zároveň zónové oko klimatizácie nezaznamená počas dvadsiatich minút v miestnosti žiadny pohyb, automaticky sa prepne do energeticky úsporného režimu s nižším chladiacim výkonom. Tým sa výrazne znížia aj prevádzkové náklady klimatizácie a vy tak šetríte.

Klimatizácia od značky Samsung rovnako zaznamenáva pohyb osôb v miestnosti. Umožňuje jej to vďaka funkcia AI Auto Comfort. Okrem toho táto inteligentná funkcia automaticky nastaví vhodný režim na základe naučených informácií o vašom spôsobe jej používania a vonkajších podmienok. Chladenie priestoru vás tak nijako neruší pri bežných činnostiach. Môžete v pokoji pracovať alebo odpočívať bez nepríjemného pocitu chladného vzduchu, ktorý prúdi okolo vás.

Spotrebu elektriny si môžete skontrolovať okamžite. Údaj sa po stlačení tlačidla na diaľkovom ovládači na niekoľko sekúnd zobrazí na displeji vnútornej jednotky.

Tichá ako šum lístia

Ak si necháte nainštalovať klimatizáciu do spálne, doprajete si pokojný spánok aj počas horúcich letných nocí. Nemusíte sa obávať, že by vás klimatizácia rušila svojim hlukom.

„Za posledné roky sa v tomto smere vývoj klimatizácií veľmi posunul. Kedysi to boli veľmi hlučné zariadenia. V súčasnosti sú na trhu klimatizácie, ktoré pracujú tak potichu, že sa to dá prirovnať k šumu padajúceho lístia, takže o nej ani nebudete vedieť. Stačí si len vybrať tú správnu,“ hovorí odborník zo ZSE.

Funkcia Good’sleep, ktorou disponujú klimatizácie od Samsungu zabezpečuje okrem minimálnej hlučnosti len 16 decibelov aj nastavenie teploty, rýchlosť ventilátora a smer prietoku vzduchu, aby ste mali nerušený hlboký spánok. V porovnaní so štandardným režimom chladenia zároveň znižuje spotrebu elektrickej energie až o 36 percent.

Mimoriadne tiché sú aj klimatizácie Hisense. Vďaka tichému režimu QUIET a funkcii SLEEP sú ideálne najmä do spální či detských izieb. Majú až štyri spánkové režimy, ktoré sú optimalizované pre rôzne vekové kategórie používateľov.

Daikin rovnako myslel na užívateľov, ktorí potrebujú, aby bola ich klimatizácia v prevádzke aj počas noci. Pre tieto prípady navrhol vnútornú jednotku, ktorá disponuje funkciou nočného režimu a nepôsobí rušivo, pretože pracuje pri hlučnosti len 20 decibelov. To možno prirovnať ku zvuku pohybujúceho sa lístia vo vánku. V režime nočného nastavenia klimatizácia automaticky upraví teplotu s cieľom zabrániť nadmernému chladeniu. Vytvoríte si tak ideálnu klímu pre príjemný nočný spánok.

Vlastná klimatizácia pre každého člena domácnosti

Okrem zdokonaľovania smart funkcií sa v budúcnosti klimatizácií kladie dôraz najmä na perfektnú čistotu vzduchu v interiéri. Vyvíjajú sa stále dômyselnejšie vzduchové filtre, ktoré dokážu pohltiť nielen drobné čiastočky prachu, ale i baktérie a vírusy.

Ďalšou métou je vývoj personalizovaného chladenia, ktoré by každej osobe v miestnosti prinieslo pocit tepelnej pohody. Napriek mnohým smart funkciám sa totiž často stáva, že zatiaľ čo je niekomu v klimatizovanej miestnosti príjemne, inému už môže byť chladno.

Klimatizácia budúcnosti by však mohla každej osobe v miestnosti navodiť ideálne teplotné podmienky, pretože by dokázala zohľadniť ich individuálne potreby. Fungovalo by to na princípe teplotných ostrovčekov, v ktorých by sa dané osoby pohybovali. Monitorovanie osôb by fungovalo prostredníctvom smart hodiniek, ktoré by boli aplikáciou prepojené s centrálnym klimatizačným systémom. Ale to je zatiaľ budúcnosť.

chyba