Top 5 trendov v záhradných domčekoch a altánkoch

Aj svet záhradných stavieb podlieha novým trendom. Aké sú aktuálne top trendy pre záhradné domčeky a altánky?

30.09.2023 00:00
Canva 1, pr, nepouzivat Foto:

Záhadné stavby, ako je altánok či záhradný domček sú už dlho obľúbenými doplnkami vonkajších priestorov. Ponúkajú dokonalé spojenie funkčnosti a estetiky. Poskytujú útočisko od zhonu každodenného života a umožňujú nám znova sa spojiť s prírodou a užívať si pokoj našich záhrad. V posledných rokoch vstupujú nové trendy aj do sveta záhradného bývania a pretvárajú naše vonkajšie priestory na funkčné, estetické a udržateľné miesto. Pozrime sa spolu na 5 hlavných trendov, ktoré ovplyvňujú dizajn a využitie záhradných domčekov a altánkov.

1. Podpora biodiverzity

Zachovanie a podpora biodiverzity sú rastúcimi prioritami, ktoré čoraz viac naberajú na dôležitosti. Jedným z veľkých trendov je tzv. „rewilding“, čo znamená nechať prírodu v záhrade „robiť si po svojom“. Ide o koncept vytvárania voľných záhrad, kedy nechávame prírode v raste voľnú ruku. Cieľom je vytvoriť priestor, ktorý bude podporovať biodiverzitu a prilákať tak na záhradu opeľovače, ježkov či iné voľne žijúce tvory. Takýmto spôsobom môžete vytvoriť zo záhrady priestor, ktorý bude priateľský k prírode.

Okrem záhrady môžete tento trend aplikovať aj pokiaľ ide o záhradný domček či altánok. Môžete doň prilákať živú prírodu – napríklad vtáctvo tým, že si doň umiestnite kŕmidlo pre vtáky či vtáčiu fontánu. Skvelým doplnkom k altánku či záhradnému domčeku môže byť aj záhradné jazierko. To vám nielen poskytne príjemný pohľad, ale tiež priláka pestrofarebné motýle či vážky do vašej záhrady. Okrem toho, že sa budete môcť kochať ich prítomnosťou, vám tiež pomôžu zbaviť sa komárov.

2. Spojenie s prírodou

Návrat k prírode a spojenie s ňou je čoraz viac prízvukovaným trendom v mnohých oblastiach. Inak tomu nie je ani v prípade záhradných stavieb a vonkajších priestorov. Príroda má na blaho človeka veľmi priaznivý vplyv, dodáva nám pocit pokoja a harmóniu.

V dizajne záhradných stavieb, ako je altánok či záhradný domček, si obľubu získava takzvaný „biofilný“ dizajn, ktoré cieľom je spájať ľudí s prírodou. Tento dizajn vo veľkej miere využíva prírodné materiály, ako je drevo či kameň a vnútorné priestory sú dopĺňané živými rastlinami či zelenými stenami.

Tento dizajn sa dá skvelo uplatniť aj v prostredí záhradných domčekov a altánkov. Napríklad, altánok si môžete doplniť vertikálnou záhradou, ktorá bude plniť funkciu jednej z jeho stien. Do tejto záhrady si môžete zasadiť vaše obľúbené rastliny či bylinky. Bylinky tak môžete prakticky využívať napríklad počas záhradných grilovačiek.

Typickým prvkom tohto dizajnu sú aj veľké posuvné či ovládateľné okná a dvere, ktoré poskytujú ľahký prístup von a maximalizujú tak využitie prírodného svetla v interiéri záhradnej stavby.

Trendom posledných rokov sú aj zelené strechy. Sú ekologickým riešením s množstvom výhod. Okrem toho že znižujú tepelný ostrov, zadržujú tiež dažďovú vodu a jej výpary do okolia a predlžujú životnosť strechy. Zároveň tiež prispievajú k znižovaniu teploty v interiéri počas horúcich dní. Môžete zvážiť inštaláciu zelenej strechy pre váš záhradný domček.

3. Osvetlenie

Trend v záhradných stavbách sa presúva smerom k ich nepretržitému využívaniu, a to aj počas večerných hodín. No a na to je nevyhnutné osvetlenie. Existuje mnoho možností a spôsobov, ako si zabezpečiť osvetlenie pre váš altánok či záhradný domček. Pri výbere toho správneho záleží predovšetkým na vašich potrebách a preferenciách. Vo všeobecnosti sa však do záhradných stavieb hodí príjemné a teplé osvetlenie, ktoré navodí útulnú atmosféru ideálnu na oddych a večerné posedenia.

Zvážiť môžete svetelné reťaze, ktoré namontujete na trámy altánku či závesné lampáše, ktoré dodávajú autentickú atmosféru. Osvetliť môžete aj okolie altánku či domčeka, chodník, ktorý k nemu vedie či stromy a kríky, ktoré ho obklopujú. Na to sa skvelo hodia bodové svetlá v zemi, ktoré tým, že osvetľujú objekty zospodu, zvýrazňujú ich dominantu.

4. Multifunkčné priestory

Záhradné domčeky a altánky už dávno nie sú len jednoduchými prístreškami na uskladňovanie záhradného náradia. Vyvíjajú sa do všestranných multifunkčných priestorov, na ktorých sa môžete venovať rozličným aktivitám, od oddychu cez prácu až po cvičenie či koníčky. Mnoho záhradných stavieb sa dnes už navrhuje tak, aby slúžili ako vonkajšie kuchyne, miesto na jogu, umelecký ateliér či dokonca aj izby pre hostí. Taktiež s nárastom popularity práce z domu mnohokrát slúžia ako domáca vonkajšia kancelária.

Skvelou výhodou záhradných stavieb je ich schopnosť prispôsobiť sa na takmer akýkoľvek účel. Svoj altánok či záhradný domček môžete využívať nielen na záhradné posedenia a relax, ale aj ako miesto, na ktorom budete pracovať, cvičiť, hrať sa s vašimi deťmi či vychutnávať si dobré jedlo na čerstvom vzduchu.

5. Integrácia modernej technológie

Smart zariadenia sa stali bežnou súčasťou našich domácností. Postupne sa z interiéru presúvajú aj smerom von, do záhrad a dvorov. Výnimkou nie sú ani záhradné stavby – aj tie sú čoraz viac „inteligentnej­šie“. Do altánku či záhradného domčeka si môžete inštalovať smart zariadenia, ako je napríklad inteligentné osvetlenie, kamerový systém ale aj rôzne systémy určené na relax a zábavu či dokonca na pestovanie. Tak napríklad taká smart meteorologická stanica vám bude predpovedať počasie a keď ju prepojíte so systémom zavlažovania, nebudete musieť viac premýšľať, kedy polievať vašu záhradu. Na zvýšenie bezpečnosti vám poslúžia smart kamerové systémy, ktoré viete prepojiť s vašim smartfónom, vďaka čomu budete vedieť, čo sa deje na vašej záhrade a v altánku či domčeku aj keď práve nie ste doma.

Aj svet záhradných domčekov a altánkov sa vyvíja aby vyhovoval meniacim sa potrebám a túžbam majiteľov domov či záhrad a zároveň rešpektoval okolité prostredie a podporil vzájomné spojenie človeka s prírodou. Udržateľnosť, biodiverzita ale aj vytvorenie príjemného a účelného priestoru, ktorý kombinuje spojenie s prírodou ale aj využitie moderných technológií, sú aktuálnymi trendami v záhradných domčekoch a altánkoch.

chyba