Minimalizmus na polici: Ako veľa čítať, mať poriadok a ešte aj ušetriť?

Aj vy máte občas pocit, že vás knižky vytláčajú z bytu a hodila by sa vám (ďalšia) nová polica? Vyskúšajte sa pozrieť na svoju knižnicu okom minimalistu. Môžete tak dodať svojmu príbytku vzdušnosť a štýl – a ešte aj čosi zarobiť.

13.09.2023 00:00
Lovely woman at home, pr, home Foto:

Minimalizmus nám hneď na prvé počutie pripomenie čistotu, jednoduché línie a neutrálne farby. Nejde pritom len o dizajn, ale celoživotnú filozofiu. Minimalisti si uvedomujú, že radosť z množstva materiálnych vecí je prchavá, a držia sa tvrdenia, že menej je niekedy viac. A toto heslo uplatňujú aj pri zaobchádzaní so svojimi knihami.

Koľko z nich naozaj milujete?

Koľko kúskov máte vo svojej knižnici – sto, tristo alebo viac? A koľko z nich je takých, ktoré ste ešte nečítali (a zrejme ani nebudete) alebo ste ich síce prelúskali, ale raz stačilo?

Vyznávači minimalizmu veria, že je zbytočné si takéto diela nechávať doma na polici. Naopak. Sústrediť sa treba na kúsky, ktoré zmenili váš život, sú vám blízke a vraciate sa k nim opakovane. Keď ostanú len tie, ktoré naozaj chcete, zrazu získate oveľa viac priestoru a môžete sa hrať aj s ich usporiadaním. Už viac nemusia byť uložené tak, aby sa ich zmestilo čo najviac. Máme pre vás hneď niekoľko tipov:

  • Striedajte spôsob uloženia – pár kníh uložte klasicky za sebou, ďalších pár na seba do pyramídovej

    kôpky.

  • Nebojte sa prázdneho miesta a nechajte priestor dýchať.
  • Ak máte dobrú vizuálnu pamäť, môžete knihy uložiť aj tón v tóne podľa farby.
  • Knihy môžete striedať s minimalistickými dekoráciami – vázou, zarámovanou fotografiou či kvetom.

    Nezabudnite, že stále platí „menej je viac“.

  • Vymeňte klasickú policu za solitér netradičného tvaru, ktorý ste si predtým pre nedostatok miesta na

    knihy nemohli dovoliť.

Vyskúšajte sa pozrieť na svoju knižnicu okom... Foto: Freepik
books-arrangement-shelf-with-blue-flower, Vyskúšajte sa pozrieť na svoju knižnicu okom minimalistu.

Čo s vyradenými knihami?

Hovoríte si, fajn, ale čo s tými knihami, ktoré „ostali na ocot“? Ak ich chcete posunúť ďalej bez starostí a ešte aj niečo zarobiť, máme pre vás tip – o všetko sa postará Knihobot. Stačí, ak im odošlete fotografiu chrbtov kníh, a oni vám do dvadsiatich štyroch hodín dajú vedieť, či sú knihy predajné alebo nie. Ak áno, môžete ich zadarmo odoslať kuriérom prostredníctvom Packety z celého Slovenska.

V Bratislave ich môžete odovzdať aj v partnerských pobočkách Bonami v bratislavskom Avione alebo Pikito v Danubii. Ak máte kníh viac ako 40, máte možnosť si v rámci Bratislavy objednať aj Knihotaxi, ktoré ich vyzdvihne priamo u vás. Pri odoslaniach mimo Packety netreba knihy ani baliť, stačí ich len odovzdať.

Cenu kníh v Knihobote určujú skutoční odborníci. Foto: Knihobot
sk knihy detail, pr, nepouzivat Cenu kníh v Knihobote určujú skutoční odborníci.

Peniaze na ďalšie knihy – alebo na hocičo iné

V Knihobote knihy nafotia, určia cenu, pridajú do e-shopu a predajú. A zatiaľ čo nový majiteľ sa môže tešiť z novinky na čítanie, vy získate z predaja peniaze, ktoré sa pripíšu do vašej knihobotovej peňaženky. Tie môžete využiť na nákup nových kníh z Knihobota, alebo si ich pošlete na účet a použijete ich inak.

Nemusíte sa pritom báť, cenu kníh v Knihobote určujú skutoční odborníci, ktorí sa už postarali o predaj tisícok kníh. A vďaka tomu, že takisto neustále sledujú knižný trh, vedia určiť optimálnu sumu.

Ak sa náhodou knihy nepredávajú, priebežne sa cena znižuje. Vy získate 60 % z predajnej ceny, zníženej o 1,19 €. Ak sa kniha predá napríklad za 14,75 €, dostanete za ňu 7,66 €.

Veľa múdrosti, menšie police

Takto môžete knihy točiť celé roky, objavovať stále nové a nové diela. A to bez toho, že by ste svoju domácnosť zahltili kúskami, ku ktorým nemáte silný vzťah. Prospievate tak aj našej planéte, ušetríte a urobíte radosť ďalším čitateľom, keďže knihy ostávajú v obehu a neležia v policiach, kde na ne sadá prach.

VYSKÚŠAJTE KNIHOBOT AJ VY!

Foto: Knihobot
image, pr nepouzivať
chyba