Plánujete rekonštrukciu obývačky? Zvládnite to aj s obmedzeným rozpočtom

Rozhodli ste sa pre zmenu interiéru a za cieľ ste si vybrali obývačku? Vo väčšine domácností je to práve obývačka, kde trávime najviac času. Ponúka tiež najviac priestoru na zmenu, a to dokonca aj v prípade, keď si nemôžete po finančnej stránke ktovieako vyskakovať. Poradíme vám, ako si užiť prestavbu obývačky aj s obmedzeným rozpočtom.

28.03.2022 00:00
seocentrum, pr, nepouzivat Foto:

Choďte na to od podlahy

Keď zmena, tak poriadna! A najlepšie rovno od podlahy, ktorá spoločne so stenami tvorí najpodstatnejšiu časť každej izby. Krásne vyzerá drevená podlaha, je ale nanešťastie drahšia a nie každý si ju môže dovoliť. Ak chcete zmenu a zároveň nechcete uberať na kvalite, môžete sa porozhliadnuť, čo vám ponúkajú plávajúce podlahy.

Plávajúce podlahy často verne imitujú drevo alebo iné materiály, finančne ale nevyjdú draho. Takúto podlahu si navyše zvládnete položiť sami. Možno ešte jednoduchším (a dokonca aj lacnejším) riešením, keď vychytáte zaujímavé akcie, je klasika v podobe linolea. Možno nepôsobí tak luxusne ako drevená podlaha, avšak je možné ho nájsť v mnohých zaujímavých vzoroch, ktoré príjemne ozvláštnia interiér.

Steny nemusia byť len biele

Aby steny neboli nudné a len čisto vymaľované, môžete sa s ich vzhľadom vyhrať – a to dokonca bez zásahu drahého profesionála alebo za použitia finančne nákladných techník. Čudovali by ste sa, koľko parády urobí obyčajná špongia (tá väčšia, napríklad na umývanie áut), ktorú môžete namáčať do farby a odtláčať ju na stenu.

Veľa parády urobia aj samolepky na stenu. Zoženiete ich za pár korún, zvládnete ich aplikovať sami a na stene vyzerajú veľmi štýlovo. Vo väčšom formáte dokážu očariť fototapety, ktoré sa môžu aplikovať pokojne cez celú stenu. Tieto vychytávky izbu oživia, ale tiež zároveň nezaťažia peňaženku. Výber odtieňov a vzorov môžete prispôsobiť tomu, aký máte nábytok do obývacej izby.

Foto: SHUTTERSTOCK
seocentrum, pr, nepouzivat

Hýbte nábytkom

Ak túžite po zmene, ale nemôžete si po finančnej stránke vyskakovať ktovieako vysoko, nemusíte sa hneď púšťať do radikálnych zmien a premien. Niekedy totiž k poriadnej zmene prispeje aj niečo také jednoduché, ako je premiestnenie nábytku.

Posuňte sedačku o kúsok ďalej, otočte TV stolík o 180 stupňov, vezmite celú obývaciu stenu a postavte ju k protiľahlej stene. Uvidíte, že sa v obývačke razom budete cítiť tak, akoby ste boli v úplne novej miestnosti – a pritom za to nemusíte minúť jediné euro.

Nové záclony a závesy

Mysleli ste si, že záclonám a závesom už dávno odzvonilo? Kdeže! Sú stále v móde, je ale pravda, že dnes už vyzerajú úplne inak. Zabudnite na ťažké mohutné závesy s nezaujímavými (veľakrát dokonca až odpudivými) farbami a vzormi, ktoré ste možno vídali ako deti u starých rodičov. Dnešné závesy sú naopak vzdušné, hrajú všetkými farbami od jemných pastelových tónov až po sýtejšie farby.

A pokiaľ ide o záclony, nepozerajte sa na ne ako na lapače prachu, ale ako na príležitosť, ako si to nielen v obývačke zútulniť. Záclony dnes majú mnoho krásnych vzorov, sú k dostaniu v rôznych dĺžkach i strihoch. Stačí si vybrať a vaša obývačka to určite ocení.

Nepodceňujte kúzlo maličkostí

Chcete, aby to u vás v obývačke vyzeralo inak, ale zároveň si nemôžete dovoliť míňať horibilné sumy? Nemusíte, nie je to potrebné. Nepodceňujte kúzlo maličkostí, aj na prvý pohľad obyčajné fotorámiky môžu s celou izbou urobiť hotové divy. Stačí sa s nimi na stene vyhrať, poskladať ich pokojne do nejakého netradičného zoskupenia a razom získate vkusnú a osobitú dekoráciu.

chyba