Ako sa pohrať s priestorom v kuchyni, aby ste sa v nej cítili lepšie?

V snoch o ideálnom domove si predstavujeme všetko v dokonalých farbách, kvalitných materiáloch a dizajne, ktorý bežne vidíme len v modernom katalógu. Vytvoriť si ale veľkú priestrannú kuchyňu, ktorá sa stane ohniskom života, si vždy nevyžaduje len prítomnosť zbytočne predražených návrhárov.

15.05.2019 09:05
Socentrum, PR článok, nepoužívať Foto:

Aj vy dokážete svoj domov a veľmi dôležitú kuchyňu vybaviť tak, aby bola pohodlná a moderná zároveň. Aby v nej bolo varenie pre vás potešením a stretnutia s ostatnými členmi rodiny podnetom na zaujímavú diskusiu.

Začnite so správnym usporiadaním kuchyne

Môžete si kúpiť ready-made nábytok a potom sa ho snažiť vtlačiť do obmedzeného priestoru. V tomto prípade určite ale zistíte, že všetky skrinky neobsahujú to, čo by ste chceli. V rohu je malé a nevyužité miesto a kuchynský kútik zablokoval polovicu dverí.

Na modernú kuchyňu musíte ísť inak. Najlepšie s projektom, ktorý si predsa len necháte vypracovať u špecialistov. Nakoľko ide o dlhodobú investíciu, oplatí sa urobiť si najskôr náhľad, s ktorým sa vaše predstavy do reality premenia bez nutnosti okamžitej rekonštrukcie. Ak si necháte vyrobiť takúto modernú kuchyňu na mieru, určite sa vyhnete mnohým komplikáciám, ktorých riešenie vás môže pripraviť o úspory v zálohe a čas.

Využite možnosť závesných systémov

To znamená, že všetky dostupné steny v kuchyni, ktorých priestorové využitie by vám v pohybe neprekážalo, môžete vybaviť skrinkami už od samotného stropu. Samozrejme, je nutné zohľadniť vašu výšku, ale ak máte problémy s úložným priestorom, je dobré to risknúť aj na úkor menšej dostupnosti. Ostré línie môžete potom zjemniť aplikáciou štýlového bytového textilu.

Vyberte si vstavané spotrebiče

Môže to byť varná doska, elektrická a mikrovlnná rúra, umývačka riadu alebo dnes stále viac v domácnostiach využívaný automatický kávovar. Ako sa hovorí, „zabijete tak dve muchy jednou ranou“. Zároveň budete mať pri výbere možností umiestnenia väčšiu voľnosť a povrch spotrebičmi využijete ako pracovnú plochu.

Takáto kuchynská zostava na mieru, spolu so vstavanými spotrebičmi, sa zmestí aj do menej vyhradeného priestoru, čo znamená, že o pohodlie budete mať dokonale postarané.

Tmavé alebo svetlé?

Ako iste viete, veľa záleží aj na správnej voľbe farby. Zvyčajne sa pre malú kuchyňu odporúča zvoliť svetlé odtiene, pretože robia vizuálne miestnosť priestrannejšou a viac sviežou. Ak však dávate prednosť tmavému nábytku a domácim spotrebičom, nemusíte sa automaticky vzdať svojich preferencií. Môžete to uhrať na kontrast: svetlé steny a podlaha a čierna kuchynská súprava bude nezvyčajná a elegantná.

Jedinou nespornou výhodou malej kuchyne, z ktorej môžete naopak ťažiť je, že všetko máte vždy po ruke, a ak to celé skombinujete s výhodami, ktoré sme vám práve predstavili, určite sa aj na ploche niekoľko metrov štvorcových budete cítiť príjemne.

chyba