Premýšľate nad elektromobilom? Toto by ste mali rozhodne vedieť

Ak premýšľate o zadovážení elektrického automobilu, je dobré sa pred jeho kúpou zorientovať tiež v spôsobe, akým ho budete prevádzkovať a hlavne, kde ho budete nabíjať.

04.08.2023 00:00
elektromobil, pr Foto:

Nákup elektromobilu je významným krokom, ktorý obyčajne mení celý prístup nového majiteľa k prevádzkovaniu automobilu. Dôvodom je predovšetkým infraštruktúra spojená s nabíjaním, ktorá je síce postupne rozširovaná, ale stále sa nemôže vyrovnať sieti čerpacích staníc tvorenej oveľa väčším počtom zaradení prevádzkových rôznymi poskytovateľmi. Ak sa vám teda páči predstava odbúrania používania automobilu so spaľovacím motorom a závislosti na fosílnych palivách, najskôr popremýšľajte, akým spôsobom budete riešiť dopĺňanie pohonného systému (batérie).

Aké nabíjacie stanice pre majiteľov elektromobilov sú dostupné

Primárnym zdrojom elektrickej energie pre elektromobily by mala byť domáca stanica, preto hlavným predpokladom nákupu elektromobilu by mala byť možnosť inštalácie takejto stanice, či už do garáže, prístenku alebo jednoducho k obytnému objektu. Ak takýmto priestorom nedisponujete, nezúfajte, vždy je možné využívať verejné nabíjacie stanice, ktorých počet sa stále zvyšuje. Spoločne so zadovážením elektromobilu je tak potrebné si rozmyslieť, akým spôsobom budete nabíjacie stanice na elektro autá využívať a zvoliť prevádzkovateľa, u ktorého budete čerpať verejné služby.

Ako využívať domáce a verejné nabíjacie stanice

Ak máte túto možnosť, je zadováženie nabíjacej stanice do domácnosti ideálnou voľbou – najmä ak plánujete elektromobil používať pravidelne napríklad na cestovanie do zamestnania. Nabitie batérie elektromobilu do plnej kapacity je časovo oveľa náročnejší proces ako natankovanie plnej nádrže automobilu so spaľovacím motorom, preto každodenné používanie elektromobilu vyžaduje buď dispozíciu vlastnou domácou nabíjacou stanicou, alebo verejnou stanicou v dostatočnej blízkosti. Využívanie verejných nabíjacích staníc je potom možné najmä vo väčších mestách a je potrebné ho odpovedajúcim spôsobom plánovať, prípadne elektromobil parkovať vždy napríklad v parkovacom dome, ktorý má túto technológiu v ponuke.

Poskytovatelia verejných nabíjacích staníc

Prevádzkou verejných nabíjacích staníc sa zaoberá niekoľko subjektov, ktoré využívajú inteligentné riešenia obvykle v podobe virtuálnej nabíjacej karty a aplikácie. Pri nákupe elektromobilu je dobré si zaistiť niektorý z plánov (využívanie verejnej siete môžete predpokladať vždy, predovšetkým však ak plánujete podnikať i cesty na väčšie vzdialenosti), vďaka ktorému budete môcť využívať verejné nabíjacie stanice daného poskytovateľa za konkrétnych podmienok – plány sa líšia práve v nadväznosti na intenzitu využívania, tzn. majitelia domácich staníc môžu uvažovať o základnom pláne, osoby, ktoré veľa cestujú, potom o plánoch umožňujúcich i pravidelné nabíjanie v zahraničí.

chyba