Najlacnejšie PZP - ako ho nájsť + tipy a triky

Chcete ušetriť na PZP pre vaše motorové vozidlo? S našimi tipmi a trikmi zistíte, ako si môžete aj vy nájsť to najvýhodnejšie PZP pre vás.

22.02.2024 00:00
Najlacnejšie PZP Foto:
Najlacnejšie PZP

Po cestách brázdi obrovský počet áut, v rodinách je už celkom bežné, že vlastnia minimálne dve autá, no a samozrejme to stojí nemalé peniaze. Nejde len o tankovanie, bežnú údržbu, ale týka sa to aj istých povinností, ktoré máte.

Určite vám nemusíme hovoriť, že jednou z týchto povinností zo zákona, je mať platné povinné zmluvné poistenie (PZP), ktoré vlastne chráni tretiu osobu alebo osoby, v prípade nejakej dopravnej nehody, ktorú zaviní vinník. To znamená, že zo strany toho kto škodovú udalosť spôsobil, zaplatí poisťovňa poškodeným náhradu za takto vzniknutú škodu.

Samotne pojem “PZP” hádam ani nemusíme vysvetľovať, nakoľko by mal byť každému veľmi známy. A keďže je to jedna z vecí, ktorá je pre každého jedného majiteľa motorového vozidla povinná, takmer každý z nás je rád, keď môže kde tu ušetriť nejaké tie peniaze. A inak to nie je ani v tomto prípade. Pokiaľ vás zaujíma, ako môžete nájsť najlacnejšie PZP + nejaké tie tipy pre vás, ktoré vám ušetria euríčko, čítajte ďalej a my sa s vami o tieto informácie podelíme.

Ako by ste mohli získať to najlacnejšie povinné zmluvné poistenie?

V súvislosti s tým je dôležité povedať, že cena PZP sa výrazne líši na základe viacerých faktorov. Tými faktormi môžu byť napríklad aký druh vozidla máte, či ide napríklad o nákladné alebo osobné, aký je váš vek, či bývate vo veľkom meste alebo na dedine, aké staré je vaše auto, značka auta a jeho výkon, hmotnosť vozidla a tak ďalej. Ale samozrejme, aj tu si viete vždy nájsť nejakú tú cestičku, kde si budete môcť vybrať tú najvýhodnejšiu a najlacnejšiu ponuku pre vás.

Rozhodne vás už nebudeme viac zdržiavať a naťahovať a prejdeme rovno k veci, nakoľko na tieto tipy a triky už určite čakáte. Takže tu sú také základné tipy a triky, ktoré vám pomôžu získať najlacnejšie PZP.

Nechajte si poradiť

Pokiaľ sa napríklad vy neviete rozhodnúť, alebo si neviete nájsť niečo výhodné, rozhodne sa nebojte požiadať o pomoc. Nemyslíme tým ale to, že si necháte poradiť od nejakého kamaráta alebo od člena rodiny. Dajte si poradiť profesionálne, od odborníka a finančného poradcu, ktorý vás do PZP zasvätí. Takýto profesionál vám povie klady a zápory jednotlivých produktov. Vďaka jeho odbornosti vám bude vedieť poradiť pri výbere toho najlepšieho PZP pre vás a vaše vozidlo. Takže spoločnými silami si rozhodne vyberiete to, čo bude pre vás najlepšie.

Nebojte sa PZP uzatvárať online

Žijeme v dobe, kedy sa veľmi veľa vecí presúva do online priestoru, čo je fajn, pretože nemusíte zbytočne chodiť do poisťovní, zisťovať si ich ceny, čakať, čakať a čakať. Proste si vyklikáte PZP online na pár klikov (dokonca aj na telefóne), a po zaplatení poistného už nemusíte nič viac riešiť, ani nikam chodiť, pretože táto poistka nadobudne platnosť hneď po úhrade. No a viete ako to chodí vo svete online, množstvo produktov, ktoré sú na internete je oveľa lacnejších tam, ako napríklad v kamenných predajniach. No a inak to nie je ani v prípade povinného zmluvného poistenia, pretože pokiaľ sa rozhodnete založiť si PZP online, môžete rátať s tým, že jeho cena bude oproti pobočke nižšia, a to až do výšky okolo 10%, no a to sa rozhodne oplatí.

Uzatváranie najlacnejšieho PZP cez online... Foto: unsplash.com
Obrazok3, pr, nepouzivat Uzatváranie najlacnejšieho PZP cez online kalkulačku.

Využite PZP kalkulačky

PZP kalkulačky sú jedny z vynikajúcich online pomocníkov, ktoré vám neskutočne uľahčia vyhľadávanie toho najlacnejšieho povinného zmluvného poistenia pre vaše motorové vozidlo. Vďaka tomuto online nástroju si behom niekoľkých klikov budete môcť pozrieť, ktorá poisťovňa vám ponúka to najvýhodnejšie PZP a nielen to, ale taktiež si budete môcť aj porovnať, aké ceny ponúkajú poisťovne za jednotlivé pripoistenia. Skvelé je to, že všetko vidíte pred sebou, konkrétne pod sebou, a veľmi jednoducho si tak vytvoríte aký-taký obraz. Vďaka online PZP kalkulačkám nemusíte chodiť do žiadnej poisťovne. No a samozrejme, nesmieme zabudnúť povedať, že výhodou je aj to, že si v tejto PZP kalkulačke viete priamo uzatvoriť PZP behom niekoľkých klikov.

Dĺžka poistného obdobia

Iste viete, že PZP si uzatvárate na dobu neurčitú, ale poistné obdobie si zvyčajne viete vybrať – rok, polrok alebo štvrťrok. No a čo vám týmto chceme povedať? Poistné si viete rozdeliť na niekoľko platieb (čo mnoho ľudí využíva), pretože im to finančná situácia nedovoľuje inak, alebo na to majú iné dôvody. Avšak platí, že pokiaľ si založíte povinné zmluvné poistenie, a vykonáte vopred úhradu za celé (ročné) poistné obdobie, môžete u jednotlivých poisťovní za tento spôsob úhrady získať výrazné zľavy. Niektoré poisťovne vám dokonca vedia dať zľavu až do 10% v prípade, že svoje PZP zaplatíte hneď a naraz. A to je ďalšia výhoda.

Akcie podľa sezóny

Čudujete sa, že aj na PZP sa vzťahujú sezónne akcie? No ale je to tak! Poisťovne zvyknú na PZP núkať aj sezónne akcie, ktoré ale očakávajte skôr niekedy ku koncu roka, pretože práve to je obdobie, kedy si ľudia obnovujú svoje zmluvy alebo si ľudia hľadajú nové, lacnejšie a výhodnejšie PZP. A čo môžete očakávať pri týchto sezónnych akciách? Tak samozrejme nejaké nižšie ceny, ale tiež vás môžu prekvapiť nadštandardnými limitmi krytia. Ďalšou zaujímavosťou môžu byť aj pripoistenia, ktoré môžu byť v niektorých prípadoch grátis.

Výhodné balíčky

Tie sa oplatia vždy, vo všetkom, veď to určite poznáte. “Kúpte viac zaplaťte menej.” znejú vábivé slová z každých strán. No a aj poisťovňa vám môže poskytnúť zľavu za takýto výhodný balíček. Platí to v prípade že si u nej uzatvoríte viacero produktov, napríklad si uzavriete havarijné poistenie a k tomu si uzatvoríte povinné zmluvné poistenie. A vďaka tomuto balíčku, môžete dostať výraznejšiu zľavu. Táto výhoda nie je obmedzená len na poistky týkajúce sa motorových vozidiel. Takže, nebojte sa v poisťovniach pýtať a informovať sa o všetkých možnostiach, ktoré vám pomôžu výrazne ušetriť peniaze na PZP.

Ste dobrý šofér? Využite to aj pri uzatváraní PZP

To, že by ste mali jazdiť bezpečne je samozrejmé, ale vedeli ste, že pokiaľ ste vodič, čo jazdí a zatiaľ nespôsobil žiadnu dopravnú nehodu, viete dostať aj výhodnejšiu ponuku na povinné zmluvné poistenie? Ak nie, tak už to viete. Samozrejme nemala by vás k bezpečnej jazde motivovať len predstava, že dostanete lacnejšie PZP. Zodpovednosť za volantom je podstatná, ide predsa o vaše bezpečie a bezpečie druhých.

Hľadanie najlacnejšieho PZP môže byť náročné, ale s týmito tipmi budete mať lepší prehľad o tom, ako si môžete zaistiť spoľahlivé poistenie za dostupnú cenu. Rozhodne ale nebuďte jedným z tých, ktorí si PZP neuzatvoria alebo na to zabudnú, pretože viete o tom, aká pokuta vám hrozí za nezaplatenie PZP? Skúste naše tipy a triky využiť v praxi a uvidíte, koľko peňazí ročne môžete na PZP ušetriť.

chyba