Zľava za lojalitu až 90 percent. Kde sa vzali a čo dnes dokážu vernostné programy?

Vernostné programy oslovujú lojálnych zákazníkov v rôznych obchodných odvetviach už celé stáročia. Ponúkajú výhodnejšie nákupy, úspory, darčeky, odmeny a ďalšie výhody, na ktoré si občas mnohí z nich ani nespomenú. Ich bežné finančné náklady by pritom mohli byť výrazne nižšie. Ako napríklad získať až 90-percentnú zľavu na nákup?

25.01.2024 00:00
Aplikacia Shell, pr, nepouzivat Foto:

Odmeňovať vernosť je v dnešnom svete nakupovania bežnou vecou. Svojich zákazníkov si prostredníctvom vernostných programov cenia obchodné reťazce, gastronomické zariadenia či čerpacie stanice. Tento fenomén sa v modernom poňatí zrodil v 18. storočí v hlavách amerických obchodníkov, ktorí odmeňovali svojich zákazníkov medenými žetónmi zameniteľnými za tovar. O storočie neskôr prišli prvé papierové kartičky, známky, kupóny alebo ešte neskôr systém „buy now, pay later“.

Prvou vernostnou kartou na svete, ktorá mala celoštátnu platnosť, bola kartička amerických aeroliniek American Airlines slúžiaca predovšetkým na platby za letenky pre služobné cesty. Spoločnosť sa navyše v 30. rokoch minulého storočia dohodla s ostatnými tamojšími leteckými spoločnosťami na spustení univerzálnej úverovej karty. Ako to fungovalo? Kto si nabil kartu za 500 dolárov, zaplatil 425.

Užívatelia vernostných aplikácií majú často... Foto: Shell
thumbnail Shell Club Smart appka, pr, nepouzivat Užívatelia vernostných aplikácií majú často výhody navyše

Na Slovensko vtrhli vernostné programy plnou silou až po revolučnom roku 1989, keď sa vo veľkom rozbehli mechanizmy odmeňovania stálych zákazníkov podľa vzoru zo Západu. Bonusové programy sa u nás tešia stále väčšej obľube v oblasti obchodu i služieb. Tie najmodernejšie z nich vedia ponúknuť pestrú škálu výhod, akými sú zľavy a úspora financií, ale napríklad aj širšia ponuka služieb a tovaru či viac benefitov.

Ako môže fungovať taký vernostný program? Napríklad program čerpacích staníc Shell nazvaný Shell ClubSmart umožňuje svojim verným členom zbierať body, s ktorými môžu získať zľavu až 90 % na celý nákup. Alebo ich vymeniť za poukážky do vybraných kamenných aj internetových obchodov. A tí zákazníci, ktorí svoje body nechcú využiť pre svoje potreby, nimi môžu prispieť na charitatívne projekty.

S appkou ešte viac

Súčasnosť praje dynamike rozvoja a v prípade vernostných programov to platí dvojnásobne. Kartička je už len jedným z variantov, modernou verziou sú aplikácie. V prípade Shell ClubSmart takáto appka obohatí svojich používateľov nielen o výhodné zľavy a odmeny, ale jej používatelia dostávajú aj personalizované ponuky na zľavy z obľúbených produktov. Pomôže tiež s vyhľadaním najbližšej čerpačky v okolí alebo umožní platiť za tankovanie priamo z auta. Zákazníci majú až 3 roky na to, aby využili body nazbierané v Shell ClubSmart.

S každým tankovaním získavate Shell ClubSmart body Foto: Shell
thumbnail Shell Club Smart 2, pr, nepouzivat S každým tankovaním získavate Shell ClubSmart body
Vernostný program Shell ClubSmart si aktuálne pripravil pre svojich členov špeciálnu ponuku. Až do 11. februára 2024 si zákazníci po načítaní vernostnej karty pri pokladni môžu vychutnať predbalenú bagetu alebo kávu Shell Café s 20 % zľavou alebo dopriať svojmu vozidlu niektorý z prémiových umývacích programov Shell so zľavou 30 %.

Pre používateľov aplikácie Shell si spoločnosť pripravila ešte jednu výhodu navyše – zľavu 0,05 € na liter prémiového paliva Shell V-Power, ktorú možno využiť taktiež do 11. februára 2024. Existuje jednoducho milión dôvodov, prečo byť členom Shell ClubSmart. Zistite viac informácií o aktuálnej akcii pre členov Shell ClubSmart tu.

chyba