Kde zoženiete lacnejšie PZP? Toto vám nikto neporadí

Akým spôsobom sa dopracovať k lacnejšiemu PZP, ktoré kryje všetky vami spôsobené škody pri dopravnej nehode iným účastníkom cestnej premávky?

30.04.2022 00:00
Union, pr, nepouzivat

Povinné zmluvné poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla, často označované skratkou PZP, vymedzuje Zákon č. 381/2001 Z. z. o povinnom zmluvnom poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla.

V praxi je tento zákon o tom, že keď inému účastníkovi cestnej premávky spôsobíte škodu vedením svojho vozidla, máte povinnosť uhradiť mu ju v plnom rozsahu. To, samozrejme, pre väčšinu Slovákov nie je možné z vlastného vrecka. Z tohto dôvodu existuje povinné zmluvné poistenie, vďaka ktorému preberá zodpovednosť za vzniknuté škody vaša poisťovňa.

Poistenie auta: ako nájsť cenovo najvýhodnejšie?

Poistenie auta zahŕňa povinné zmluvné poistenie, havarijné poistenie a doplnkové poistenie, pričom je možná vzájomná kombinácia poistenia.

Pri PZP existuje niekoľko logických kritérií, vďaka ktorým získate cenovo výhodnejšie povinné zmluvné poistenie. Lacnejšie poistenie si spravidla zaslúžia skúsení šoféri jazdiaci dlhé roky bez nehody. Zväčša ide o držiteľov motorových vozidiel v strednom veku, ktorí majú najazdené tisíce kilometrov. Menej rizikoví z hľadiska škodovosti sú vodiči z malých miest, kde je menšia premávka, a teda aj nižšie riziko spôsobiť nehodu. Plusom v tomto smere je motorové vozidlo s malým objemom valcov a nízkym výkonom.

Ako sa dopracovať k lacnému povinnému zmluvnému poisteniu?

Porovnávajte, porovnávajte, porovnávajte

Na Slovensku je niekoľko poisťovní poskytujúcich povinné zmluvné poistenie, pričom každá z nich má inú stratégiu na stanovenie celkovej ceny poistenia. Z tohto dôvodu je dôležité porovnávať.

Môžete tak urobiť prostredníctvom špeciálnych webových stránok porovnávajúcich povinné zmluvné poistenia jednotlivých poisťovní, alebo využiť nezávislé online výpočty PZP na weboch samotných poisťovní.

PZP online vypočítate do 5 minút. Stačí zadať počet ročne najazdených kilometrov a ŠPZ vozidla. Na základe ŠPZ za vás systém vyplní všetky údaje o vozidle, ako napríklad rok prvej evidencie, značku, model a podobne. Ďalej vypíšete, napríklad údaje o počte nehôd, zvolíte si kombináciu poistenia, vyplníte doplňujúce údaje, frekvenciu platby atď. O niekoľko minút sa nezáväzne dozviete cenu PZP.

Informujte sa o zľavách

Zaujímavé zľavy na PZP môžete dostať v tej poisťovni, v ktorej máte uzatvorené nejaké poistenia, napríklad životné poistenie, poistenie domácnosti a pod.

Poisťovne tiež dávajú zľavy invalidom, starobným dôchodcom či rodičom malých detí. Nepodceňte to a spýtajte sa na to. Ak patríte do kategórie šoférov, ktorí ročne najazdia menej ako 5 000 kilometrov, máte nárok na zľavnené PZP až do výšky 20 percent. Táto zľava sa pritom nemusí vzťahovať iba na seniorov jazdiacich iba cez víkendy, ale aj na iných ľudí, ktorí auto využívajú len na nákupy či cesty na chatu. Napríklad taký tridsiatnik z hlavného mesta s Audi, ktorý jazdí iba po Bratislave, môže na ročnom povinnom zmluvnom poistení ušetriť až 44 eur, čo nie je zanedbateľná suma. Jediné, čo musí urobiť, tak pri online PZP zdokumentovať počet najazdených kilometrov.

S najväčšou pravdepodobnosťou nejakú zľavu dostanete aj za jednorazovú platbu poistenia, čiže ho zaplatíte raz ročne.

Nebojte sa kombinovať

V prípade, že chcete mať okrem povinného zmluvného poistenia aj havarijné poistenie, poriadne si priplatíte. Avšak nemusí to tak byť. Stačí si k povinnému zmluvnému poisteniu namiesto havarijného poistenia pridať havarijné riziká prostredníctvom pripoistení. Doplnkové poistenie sa vzťahuje, napríklad na asistenčné služby, batožinu, úraz vodiča, stret so zverou či pripoistenie čelného skla.

chyba