Chystáte sa vyprážať, variť a piecť? Na toto si dajte pozor

Čo by to bolo za Vianoce bez rezňov alebo kapra! Viete však, čo treba urobiť so zvyškami použitého oleja? Do výlevky ani toalety ho rozhodne nelejte!

21.12.2023 00:00
Kaufland, pr, nepouzivat Foto:

Nie každý olej je vhodný na vyprážanie. Pokiaľ budete kapra alebo rezeň pripravovať na tuku s nízkou odolnosťou voči prepáleniu, môže sa ľahko stať, že si tento rok za slávnostným stolom nepochutíte. Najlepšími pomocníkmi sú stabilné a chuťovo neutrálne oleje s vysokým dymovým bodom. Olivový ani slnečnicový vás v kuchyni určite nesklamú, repkový olej sa okrem smaženia hodí aj na pečenie.

Do výlevky olej nikdy nelejte

Že ste pripravení pustiť sa do práce? Okrem nákupu tých správnych ingrediencií pre vaše vianočné pečenie, varenie a smaženie nezabudnite na jedno. Majte vždy po ruke plastovú fľašku alebo inú nádobu, do ktorej následne vylejete všetky zvyšky tukov, ktoré ste použili. A pozor! Okrem oleja z panvice či fritézy sem patrí aj nálev z rybacích konzerv, nakladanej zeleniny, sušených rajčín, olív alebo syrov.

Prečo? Voľne vyliaty kuchynský olej dáva prírode poriadne zabrať. Už jeden liter dokáže znečistiť niekoľko tisíc litrov vody a kontaminovať ju nielen na povrchu, ale zasiahnuť tiež podzemné vodné zdroje a pôdu. Ohrozená je však aj vaša kuchyňa. Použité zvyšky oleja a tukov sa po vyliatí do kanalizácie prilepia na potrubie, čo môže viesť k upchatiu. Okrem toho lákajú hlodavce a značne komplikujú čistenie odpadových vôd.

Foto: Kaufland
Kaufland, pr, nepouzivat

Ako na to?

Ak sa chcete zbaviť použitých zvyškov oleja šetrne voči prírode, stačí, ak si doma vyhradíte nepotrebnú PET fľašu, do ktorej budete zvyšky olejov či tukov zakaždým nalievať. Rôzne druhy tukov môžete bez problémov zmiešavať, stačí, keď ich zbavíte veľkých zvyškov jedla. Menšie nečistoty oleju nevadia, pretože sa z nich vyrába bioplyn. Správne separovaný kuchynský olej ďalej poslúži v chemickom priemysle.

· Do zberu oleja patrí:

Všetky typy rastlinných olejov, ktoré zostanú v domácnosti po vyprážaní na panvici alebo vo fritéze. Rovnako aj oleje slúžiace ako potravinový nálev, živočíšne tuky, dokonca aj precedený výpek z mäsa.

· Na toto si dajte pozor:

Do fľaše nikdy nelejte ešte horúci olej. Vyberte z neho väčšie nečistoty, ktoré počas prípravy jedla vznikli. Dôležité je zvoliť si vhodnú veľkosť plastovej nádoby, a to podľa toho, ako rýchlo ju zaplníte. Vzduch totiž olej znehodnocuje, preto nie je vhodné skladovať ho v nej príliš dlho.

Foto: Kaufland
Kaufland, pr, nepouzivat

Zaneste ho radšej sem

Keď budete mať fľašu plnú, prineste ju do vášho najbližšieho Kauflandu a odovzdajte do špeciálnych zberných nádob priamo pred predajňou. Od januára do novembra 2023 sa týmto spôsobom podarilo vyzbierať takmer 101 ton, ktoré neskončili v prírode. Chrániť životné prostredie nie je vôbec zložité, chce to len trochu cviku!

„Našim zákazníkom sa vždy snažíme uľahčiť cestu k ekologickejšiemu narábaniu s odpadmi. Aj z tohto dôvodu pred všetkými našimi predajňami nájdu špeciálne zberné kontajnery na použitý kuchynský olej. Záleží nám na ochrane životného prostredia a každá kvapka oleja, ktorá neskončí vo výlevke a môže byť opätovne spracovaná a využitá, sa počíta,“ hovorí Lucia Vargová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland Slovensko.

Čo urobiť so zvyškami oleja vo vašej domácnosti je teda jasné. A aby ste sa na blížiace sa Vianoce pripravili čo najlepšie, vyskúšajte domácu majonézu podľa profesionálneho šéfkuchára Petra Vargu.

Foto: Kaufland
Kaufland, pr, nepouzivat

Ingrediencie:

250 ml mlieka

450 ml rastlinného oleja

2 lyžice dijonskej horčice

šťava z jedného citróna

soľ

biele korenie

Postup:

Všetky suroviny vyberieme z chladničky minimálne hodinu až dve vopred. Musia mať izbovú teplotu, inak hrozí, že sa majonéza zrazí. Mlieko, olej a horčicu dáme do vysokej nádoby a tyčovým mixérom rozmixujte do kompaktnej zmesi. Trvá to len zopár minút a zo všetkých ingrediencií sa chutná domáca majonéza. Dochutíme soľou, citrónovou šťavou a mletým bielym korením. Majonézu spotrebujte čo najskôr, nevydrží v chladničke tak dlho, ako kupovaná. Prajeme vám veselé a chutné sviatky!

chyba