Ako zvečniť pohyb? Rady profesionála na športovú fotku

Obaja milujú pohyb a akciu. Zuzka Vráblová je športovkyňa, Filip Nagy šport fotí. Uprostred horúceho leta si na Sĺňave spolu užili nejednu osviežujúcu spŕšku vody, keď zachytávali ten správny okamih uprostred dynamickej športovej akcie.

11.09.2023 00:00
MVL pr, nepouzivat Foto:

Filip Nagy sa teší z čistej, technicky perfektnej fotky a rád k nej využíva aj kreatívne osvetlenie. Zuzka Vráblová je zase najlepšia wakeskaterka na svete – je to čosi ako vodný skateboard.

Zuzka nahodí vestu, vezme svoju dosku a o chvíľu už na nej hravo kĺže po vlnách za vodným skútrom, pevne sa držiac lana. Filip z brašne vytiahne fotoaparát Canon EOS R3 a nasadí objektív Canon RF 100–500mm F4.5–7.1L IS USM. Z hladiny jazera vytŕčajú pahýle stromov, ktoré tu kedysi rástli, a tvoria zaujímavý prvok na inak voľnej hladine. Ideálne miesto pre Zuzkine triky, ideálne miesto pre Filipove zábery.

Vysokorýchlostné snímanie

“Všetky bezzrkadlovky ostria super, ale R3 je ešte o level vyššie,” hovorí Filip. “Okrem toho sa mi veľmi páči vysokorýchlostné snímanie. Je tak oveľa ľahšie trafiť ten úplne správny moment v nejakom výskoku, v nejakom triku.”

Uprostred akcie sa ujde trochu vody aj foťáku

Motorový čln priblíži Filipa priamo do akcie. Pre istotu si foťák zavesí na krk, keď vystrčí ruky z člna. Fotoaparát s objektívom Canon RF 15–35MM F/2.8 drží čo najnižšie pri hladine a kopíruje ním Zuzkin pohyb.

“S týmto ultraširokáčom som išiel na 15 mm. Zuzka išla čo najbližšie ku mne. Všetko je mokré, celý objektív je mokrý, celý foťák je mokrý, možno som ho aj trochu ponoril do vody.”

Našťastie má foťák s odolnosťou voči vlhkosti, a tak vzápätí do vysielačky Zuzke povie, že kľudne môže ísť aj bližšie. “Je to super, len to poďme zopakovať. Na tejto máš zatvorené oči, to je celé.”

Foto: MVL
MVL, pr, nepouzivat

Ten najsprávnejší moment z celej akcie

“Asi najťažšie na športovej fotke je zachytiť ten najsprávnejší moment športového výkonu. Sledujem športovca, ako prichádza ku mne a to je veľká výzva pre autofocus. Je dôležité veľmi úzko spolupracovať so športovcom a ak on je s fotkou spokojný, vtedy je tá fotka dobrá.” Filip ukazuje rozžiarenej Zuzke zábery priamo na foťáku a vzápätí si ťuknú päsťami.

Vyhrajte sa so svetlom

Ďalšia scéna je pri čarovnom svetle zapadajúceho slnka, lebo Filip má rád kreatívne svetelné efekty. Na foťák zase nasadil objektív Canon RF 100–500mm F4.5–7.1L IS USM. “Jedna z vecí, ktorú si na tomto foťáku fakt cením, je výklopný displej. Parádne sa s tým dá fotiť z podhľadu alebo nadhľadu a aj reálne vidím, čo fotím.” Pár pokynov do vysielačky a vzápätí zachytáva Zuzku v akcii oproti hladine pozlátenej od zapadajúceho slnka.

Pohotovo vytlačená perfektná spomienka

“V dnešnej dobe sociálnych médií je zadosťučinením chytiť si do ruky aj fotku vytlačenú na papieri. Začínal som v printe a pre mňa to má stále svoju pridanú hodnotu,” hovorí Filip pri pohľade na tlačiareň Canon PIXMA PRO-300, z ktorej vychádza perfektná spomienka.

Keď pohyb fotí športovkyňa

Zuzka s Filipom kráčajú k fotogenickému majáčiku, odkiaľ majú skvelý výhľad na širokú plochu jazera. Jazdec na vodnom skútri teraz nikoho za sebou neťahá. Na jazere je však vidno kadečo v pohybe – letiaca volavka, motorový čln s napnutou plachtou, dokonca glide.

Správny objektív zmenší vzdialenosť medzi fotografom a športovcom

“Ako prvý si vyskúšame objektív sto-päťstovku (Canon RF 100–500mm F4.5–7.1L IS USM), nazúmujeme, odizolujeme si jazdca, trochu vody a oblohu za ním,” hovorí Filip. Zuzke sa záber páči, chce, aby ju to Filip naučil. “Nie je to celkom jednoduché, ale skúsime to.”

Rýchla uzávierka zmrazí pohyb

So svojím prvým pokusom nie je veľmi spokojná: “Hm, celé rozmazané.” Filip ju povzbudzuje: “To bude preto, že máš príliš dlhý čas. Potrebuješ rýchlejšiu uzávierku, aby si ho zmrazila v pohybe. Teraz sa ti to stmavilo celé, a musíš to dokompenzovať ISOm.” Pomôže jej s nastavením.

Opakovať, zase a znovu

Jazdec vodným skútrom opäť rozráža hladinu a voda strieka všade naokolo. Zuzke sa tentokrát darí omnoho lepšie a na jej záberoch zrazu zreteľne definované kvapky rozstrekujúcej sa vody rozprávajú o rýchlosti a pôžitku sústredeného jazdca.

Foto: MVL
MVL, pr, nepouzivat

Stabilita bez statívu?

Filip jej dokonca ukazuje, ako si lepšie zastabilizovať vysunutý objektív. Prsty vloží na jeho spodný okraj a jednoducho si ho pritisne do dlane.

Občas to fotograf schytá

Po chvíli na bezzrkadlovke Canon EOS R6 mark II vymenia objektív za Canon RF 14–35mm F4. Filip vraví: “Teraz som ti nastavil dosť vysokú clonu F5, ale na širokáči to zvykne vyzerať celkom pekne. Čas jedna dvetisícina, aby sme ho zmrazili v pohybe. Aby všetka striekajúca voda bola zmrazená a nie rozmazaná.” Jazdcovi dajú vysielačkou pokyn a vzápätí fotia s upraveným nastavením, …aj s riadnym mokrým osviežením, keď sa preženie popri nich.

“Síce nás zlial, ale toto už je dosť dobré,” spokojne pokyvuje hlavou Filip. Zuzka nadšene pritakáva, “Nevadí, stálo to za to.”

Foto: MVL
MVL pr, nepouzivat

Je to v suchu

Neskôr si doma Zuzka prechádza zábery priamo v mobile a rovno z neho vyberá, ktorú si vytlačí na minitlačiarni Canon SELPHY SQUARE QX10, ktorá od neho nie je omnoho väčšia. Perfektné spomienky môžu ísť rovno do kreatívneho denníka.

Niektoré okamihy si zaslúžia Canon.

Viacej inšpirácií nájdete tu. Navyše s kódom 15CANON teraz môžete využiť zľavu 15 % na vybrané produkty vo FaxCopy PRO, platí od 11. 9. do 1. 10. 2023.

chyba