Predĺžte si leto s receptom, dovezeným z dovolenkových ciest

Láka vás vôňa diaľav, no rozpočet vás na cesty nepustí? Vyskúšajte recept, ktorý si zo svojich ciest po svete priviezla Lenivá kuchárka!

22.08.2023 00:00
Kaufland, pr, nepouzivat Foto:

Pokiaľ túto šikovnú foodblogerku ešte nepoznáte, je najvyšší čas to napraviť. Pripravte si recept na chutné jedlo plné slnka a zeleniny, vďaka ktorému sa okamžite prenesiete do jej milovaného Francúzska.

„Francúzska gastronómia sa nachádza na svetovom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO a to viac než právom, keďže ovplyvnila kuchyne viacerých krajín sveta,“ hovorí Lenivá kuchárka a pokračuje: „Pre vás som si pripravila recept na Ratatouille – sezónne zeleninové jedlo, ktoré poznáte aj z rovnomennej rozprávky Ratatouille. Obsahuje veľa zeleniny, je ľahko stráviteľné a môžete ho podávať s chrumkavým pečivom. Dodnes si pamätám, ako som ho prvýkrát ochutnala v malom francúzskom bistre, s pohárom vína a jemnou nonšalantnou hudbou v pozadí. Francúzsko je skrátka zážitok, a to nielen na tanieri!“

Všetko potrebné na prípravu tohto receptu, vrátane širokej ponuky čerstvého ovocia a zeleniny v bio kvalite pod značkou K-Bio, nájdete pod jednou strechou v Kauflande. Bon Appétit!

Veronika Čopíková
Veronika Copikova, Leniva kucharka Veronika Čopíková

Ratatouille podľa Lenivej kuchárky

Paradajkový základ:

2 šalotky

4 strúčiky cesnaku K-Bio

200 g cherry paradajok

200 g červenej papriky K-Bio

400 g lúpaných paradajok K-Bio

100 ml suchého červeného vína

1 PL trstinového cukru

panenský olivový olej K-Bio

soľ

čierne korenie

sušené oregano

bazalka

tymian

Zeleninová vrstva:

3 väčšie paradajky

1 cuketa K-Bio

1 menší baklažán K-Bio

1 cibuľa K-Bio

panenský olivový olej K-Bio

soľ

čierne korenie

čerstvé bylinky (tymian, bazalka, rozmarín)

Postup:

V hlbokej panvici zohrejeme olivový olej, pridáme nadrobno nasekané šalotky a opečieme do sklovita. Pridáme nakrájaný cesnak, na menšie pásiky nakrájané papriky a cherry paradajky, nakrájané na štvrtinky. Posypeme cukrom, dobre premiešame a chvíľu opekáme. Prilejeme víno a za občasného miešania privedieme do varu.

Pridáme lúpané paradajky, osolíme, okoreníme a ochutíme sušenými bylinkami. Za občasného miešania varíme 20 až 25 minút. Následne omáčku rozmixujeme a prelejeme do zapekacej misy. Na omáčku poukladáme na striedačku na tenké kolieska nakrájané paradajky, baklažán, cuketu a cibuľu. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme.

Zapekaciu misu prikryjeme papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečieme 30 minút, následne z misy stiahneme papier na pečenie a pečieme ďalších 15 minút. Po upečení posypeme ratatouille čerstvými bylinkami – výborný je tymian, bazalka, rozmarín či nasekaná pažítka. Prajeme dobrú chuť.

Recepty privezené z celého sveta, vrátane Francúzska, Španielska, Maroka a Bali, si teraz môžete pripraviť aj u vás doma. Čerstvé ovocie a zeleninu v bio kvalite, ako aj ďalšie kvalitné výrobky pod značkou K-Bio, kúpite exkluzívne v Kauflande. Pre viac inšpirácie a receptov navštívte kauflandkuchar­ka.sk.

Foto: Kaufland
Kaufland, pr, nepouzivat
chyba