Tipy pre lepší spánok novorodenca

Spánok bábätka robí vrásky na čele nejednému rodičovi. Novorodenci, dojčatá i batoľatá sú jedinečné a jedinečné sú aj ich potreby týkajúce sa spánku. Niektoré bábätká prespia počas dňa niekoľko hodín vkuse, iným stačí 20 minút a ešte sa budia aj počas noci. Zväčša ide o prirodzený jav, ktorý s pribúdajúcim časom odznie.

31.12.2022 00:00
Union, novorodenec, pr

Napriek tomu existuje niekoľko tipov pre lepší spánok novorodenca i odporúčaní pre mamy, ako toto prechodné obdobie zvládnuť. Pomocnú ruku podá aj zdravotné poistenie spojené s benefitmi pre bábätká a ich matky.

Ak si neviete dať rady s bábätkom, ktoré sa v noci často budí a veľa toho nenaspí ani počas dňa, inšpirujte sa nasledovnými tipmi.

Naučte sa rozoznávať signály

V prvých týždňoch po narodení sa mama a dieťa učia vzájomne komunikovať. Bábätko dáva svoje potreby najavo najmä prostredníctvom plaču, ktorý sa mama postupne naučí rozlišovať a adekvátne naň reaguje.

Okrem špecifického plaču môže matke napovedať, že dieťa potrebuje spánok, aj zívanie, pretieranie si očiek alebo podráždenosť. To je ten správny čas na spoločné zaspávanie.

Poraďte sa s laktačnou poradkyňou, na ktorú vám prispeje zdravotná poisťovňa

Má vaše bábätko vo zvyku budiť sa niekoľkokrát za noc? Nezúfajte, je to prirodzené. Keď na to dozrie, prespí celú noc. Samozrejme, chce to čas a veľa trpezlivosti. Avšak časové úseky nočného spánku predĺžite dojčením. Akonáhle sa bábätko začne prebúdzať, priložte si ho k prsníku a ono čoskoro zaspí.

Veľa o spánku dojčených bábätiek i samotnom dojčení vám prezradí laktačná poradkyňa. Samozrejme, okrem teórie a rád, ako zvládnuť nočné dojčenie, vás čaká najmä prax a to v prípade, že máte akékoľvek ťažkosti v tejto oblasti. Dobrou správou je, že zdravotná poisťovňa Union poskytuje maminám až 20-percentnú zľavu na konzultáciu s laktačnou poradkyňou z Mamily.

Nepodcenujte rituály

Večerné zaspávanie bábätku uľahčia rituály, ktoré sa líšia od dieťaťa k dieťaťu. Odborníci odporúčajú minimálne hodinu pred spaním nestimulovať dieťa hlučnými či príliš farebnými hračkami.

Naopak, dobrou voľbou je kúpeľ, masáž bruška či nožičiek a kŕmenie. V prípade dojčenia bábätko rovno aj zaspí. Ak dieťa nedojčíte, môžete ho uspať v náručí, šatke či kočíku. Niektoré deti rady zaspávajú v zavinovačke alebo potrebujú mať pri sebe hebkého látkového mojkáčika. Závisí to od potrieb bábätka.

S nákupom dojčenských potrieb a hračiek do postieľky vám pomôže aj poisťovňa Union. Každé bábätko poistené v poisťovni Union dostane darčekovú poukážku v hodnote 40 eur a zľavu 10 eur na ďalší nákup. Ak vám vaša poisťovňa tento benefit neposkytuje, zmena zdravotnej poisťovne stojí minimálne za zváženie.

Nemajte očakávania

Predstavy čerstvej mamičky sú jedna vec a realita v podobe potrieb bábätka zasa úplne iná záležitosť. Máte bábätko, ktoré cez deň nespí dlhšie ako 30 minút a budí sa aj v noci? Jednoducho to prijmite. Zahoďte svoje očakávania a predstavy, a pripomínajte si, že to je len obdobie, ktoré pominie.

Vaše dieťatko vás v prvých mesiacoch a rokoch potrebuje. Z kvalitne vybudovanej vzťahovej väzby budete neskôr ťažiť a vaša ratolesť vám to tisícnásobne vráti. Samozrejme, časté nočné budenie bábätka je pre matku vyčerpávajúce, a preto sa snažte zdriemnuť si s bábätkom počas dňa, uberte z nárokov na upratanú domácnosť či varenia zložitých obedov.

Pomôže aj monitor dychu

Čo má spoločné monitor dychu s lepším spánkom bábätka? Nič. Avšak môže skvalitniť spánok prvorodičkám, ktoré sa počas prvých týždňov o svoje bábätko obávajú, pretože niekedy je naozaj ťažké rozoznať, či dieťatko dýcha.

Poisťovňa Union vám monitor dychu bezplatne zapožičia alebo vám prispeje na kúpu nového.

chyba