Víkendová turistika s deťmi – pár vecí, na ktoré nikdy nezabudnite

Tento rok si dalo počasie poriadne načas, ale našťastie už sú tu víkendy, ktoré priam lákajú tráviť čoraz viac času vonku, v prírode. Ak sa chystáte tráviť s deťmi čo najviac času práve poznávaním krás okolitej či vzdialenejšej prírody, prídu vám vhod naše tipy, na čo by ste pri prípravách na víkendovú turistiku nemali zabudnúť.

30.06.2023 00:00
cestovanie deti, UNION, pr, nepouzivat Foto:

Ak cestujete na výlety autom, pred akoukoľvek dlhšou cestou sa naozaj vyplatí skontrolovať aspoň základný stav vášho vozidla – skontrolovať a doliať kvapaliny podľa potreby (nezabudnite na olej, chladiacu kvapalinu a ostrekovač), či skontrolovať a dofúkať pneumatiky. Pred cestou si overte, či máte platné PZP,ak nie tak si poistenie auta vybavíte rýchlo a jednoducho online. Prípadne, či vám už nevypršala platnosť technickej kontroly vozidla.

Cestovanie do hôr s deťmi určite prináša množstvo nezabudnuteľných zážitkov a je to pre ne skvelý základ budovania si vzťahu s prírodou, poznávaním nových miest, oblastí aj ľudí pre celý ďalší život. Zároveň však môže občas priniesť aj menej bezpečné situácie, ktoré určite lepšie zvládnete, ak nezabudnete na poistenie do hôr. Jeho výhodou, že sa vzťahuje rovnako na rekreačnú turistiku, ako aj na potreby náročnejšej turistiky. Môžete ho uzatvoriť na konkrétne dni alebo aj na celý rok a vzťahuje sa aj na náklady zásahu Horskej záchrannej služby (v jej pôsobnosti až do sumy 50 tisíc eur).

Úsporne ďalej zájdete

Pri balení vlastných vecí nezabúdajte na to, že budete pri prenášaní batožiny musieť pomáhať aj deťom. Preto sa oplatí naozaj dobre si rozmyslieť, čo budete potrebovať, a čo už bude pravdepodobne úplne zbytočné. Oplatí sa investovať do praktických vecí vyrobených z ľahkých a funkčných materiálov, ktoré dobre odvádzajú pot a po jednom použití ich stačí iba vyvetrať. Určite investujte aj do kvalitných turistických topánok. Nemali by byť príliš ťažké (predpokladáme, že s deťmi na najnáročnejšie turistické trasy nepôjdete), určite by mali mať dostatočnú šírku a aj nadmerok, aby sa vám do nich vošli aj hrubšie ponožky.

Naučte ich, ako na to!

Pobaliť deti na turistiku môže byť celkom výzva, samozrejme, v závislosti od ich veku. Ideálne je vyhradiť im ich vlastnú batožinu, stačí malý batoh a príručný batôžtek. Spolu doň vyberiete najdôležitejšie kusy oblečenia. A batôžtek môže zostať vyhradený pre ich najväčšie poklady, ktoré rozhodne „musia“ absolvovať výlety spolu s nimi.

S pribúdajúcimi výletmi, budú pribúdať aj ich vlastné skúsenosti s balením – ani sa nenazdáte a túto časť budete môcť nechať úplne na nich (skontrolovať, či na nič nezabudli, samozrejme, môžete vždy spoločne).

Čo si deti zbalia do batoha?

Pri balení ich naučte, že by nemali zabudnúť na:

  • náhradnú spodnú bielizeň;
  • základné kúsky funkčného oblečenia (rýchloschnúce tričká);
  • nepremokavé turistické nohavice alebo tepláky z funkčných materiálov;
  • mikinu z funkčných materiálov;
  • ľahkú nepremokavú bundu alebo pršiplášť;
  • nepremokavé topánky vhodné na turistiku (pozor, mali by mať dostatočnú šírku a nemali by byť ťažké!);
  • pokrývku hlavy (šiltovka, ľahká čiapka, klobúčik…);
  • hygienické potreby (zubná pasta a kefka, rýchloschnúci uterák, mydlo alebo sprchovací gél, hrebeň);
  • repelent proti kliešťom a komárom;
  • krém s vysokým UV faktorom (SPF 50), vhodný na detskú pokožku.

Príručný batôžtek by mal obsahovať najmä fľašu s vodou, obľúbenú hračku, vreckovky, knižku a nejakú dravú drobnosť na zahryznutie a zahnanie najväčšieho hladu. Väčšie deti istotne ocenia aj vlastný kompas, buzolu alebo detský ďalekohľad. Určite ich zaujme aj turistická mapa miesta, na ktoré sa chystáte.

chyba