Med nielen v pohári

Originálny sladký dar prírody, ktorý nemá páru a nedá sa umelo vyrobiť, má oveľa širšie využitie ako len na osladenie šálky čaju alebo na liečenie boľavého hrdla.

19.01.2015 08:00
med inzercia bentianna Foto:

Med je bez debaty vzácnosť, no nie preto, že je drahý. Unikátny produkt včiel má výnimočné zloženie, ktoré z neho robí medicínu, sladilo, kozmetický produkt a ochucovadlo v jednom. Obsahuje len pár percent sacharózy, zato je bohatý na hroznový a najmä ovocný cukor. V kombinácii s enzýmami, minerálmi, stopovými prvkami a vitamínmi je to zmes, ktorá má zhodou okolností výstižnú farbu – zlatú. Pôsobí antibioticky a protizápalovo, podporuje a zlepšuje trávenie, posilňuje centrálnu nervovú sústavu a zlepšuje náladu. Celkovo posilňuje srdce, zvyšuje schopnosť organizmu odbúravať škodlivé látky a je zdrojom hneď využiteľnej energie. Rýchlo sa vstrebáva a berie so sebou ďalšie látky obsiahnuté v potrave, čím zlepšuje ich biologickú dostupnosť. Zlepšuje a prehlbuje spánok, čistí a hojí pleť a pomáha aj pri liečení migrény. Preto ho v domácnosti môžeme nájsť nielen v pohári, ale aj liečivách, v kozmetike a napríklad aj vo fľašiach s fajnovými alkoholmi.

Foto: Andrea Gregorová
bentianna inzercia

Dvojaký účinok
Účinok medu je pri liečení dvojaký – dezinfikuje postihnuté miesto a keďže je protizápalový, ničí votrelcov a bráni ich rozmnožovaniu. Súčasne kožu hydratuje, vyživuje a regeneruje, čo sa využíva v telových mliekach, šampónoch, krémoch na ruky, v pílingoch, mydlách, pleťových maskách, sprchových géloch… Napriek výraznej prospešnosti pre zdravie, krásu i dušu si však niektorí ľudia med dovoliť nemôžu. Opatrné by mali byť tehotné ženy, diabetici, ľudia trpiaci srdcovou alebo obličkovou nedostatočnosťou a tiež tí, ktorí sú alergickí na peľ. Inak je med zárukou čistého produktu prírody, pretože včela funguje ako biologický filter. Keď sa pri zbere otrávi jedovatou látkou z kvetu, do úľa už nedoletí, pretože cestou zahynie.

Najvzácnejší je lesný
Podľa rastlín, z ktorých včely zbierali nektár, sa medy delia na niekoľko druhov. Najvzácnejší a preto aj najdrahší je lesný, medovicový med. Má výrazne korenistú chuť, dlho vydrží v tekutom stave bez toho, aby skryštalizoval a keďže neobsahuje žiadny peľ, je vhodný aj pre alergikov. Práve tento vzácny druh medu sa nachádza napríklad v slovenskom jemne alkoholickom bylinnom nápoji Bentianna. Jej receptúru vymysleli v 15. storočí pod tatranskými štítmi benediktínski mnísi. Vzácny horec žltý, ktorý zostáva dušou nápoja, dáva mu nezameniteľnú chuť aj množstvo blahodarných účinkov pre telo, tmavý horský med vytvára delikátnosť a zamatovosť textúry tohto unikátneho nápoja.

Foto: Valentína Nídelová
bentianna inzercia

www.bentianna.com

chyba