Strie nemusia byť strašiakom tehotných žien!

Tehotenstvo je pre každú ženu veľmi náročné obdobie. Ženské telo prechádza mnohými zmenami a výzvami v podobe ranných nevoľností, opuchnutých nôh, priberania na váhe a obávaných strií. Tie sa objavujú u každej druhej nastávajúcej mamičky. Chcete vedieť, ako striám predísť? My vám poradíme.

16.10.2023 00:00
shutterstock- Elasti Q Foto:

Čo sú strie a ako ich poznám?

Strie alebo pajazvičky vznikajú nadmerným namáhaním kolagénových a elastínových vlákien v koži. Sú vlastne druhom jaziev – tzv. atrofické jazvy. Vznikajú v dôsledku rýchleho nárastu hmotnosti, na ktorý koža nestačí dostatočne rýchlo reagovať. Počas tehotenstva navyše dochádza k stenčovaniu a zmäkčovaniu kožných vlákien, ktoré sú tak na vznik strií ešte viac náchylnejšie. Strie sa najčastejšie objavujú okolo 6. mesiaca tehotenstva na brušku, prsiach, stehnách, bokoch alebo zadočku a majú červenú až fialkastú farbu. Postupom času blednú, a nakoniec mávajú o odtieň svetlejšiu farbu, než je farba pokožky. Keď už sa raz strie objaví, nikdy sa ich úplne nezbavíte.

Pozor na nezdravý nárast hmotnosti

Tiež od ostatných často počujete, že v tehotenstve musíte jesť za dvoch? Tak im neverte, nie je to pravda. V prvých troch mesiacoch nemajú tehotné ženy žiadnu fyziologickú potrebu jesť viac. Od štvrtého mesiaca odporúčajú lekári konzumovať o 200–250 kalórií viac ako pred otehotnením. Za zdravý nárast hmotnosti sa považuje cca 10–16 kilogramov. 3–4 kilogramy z tejto hmotnosti váži bábätko, zvyšok potom placenta a plodový obal, zvýšené množstvo krvi, tuk a prsného tkaniva. Priberanie by malo byť postupné, asi 0,5–1 kg týždenne. Postupný prírastok na váhe zaisťuje lepšiu adaptáciu pokožky na rastúcu veľkosť bruška a zmenšuje riziko vzniku strií.

Dodajte pokožke potrebné vitamíny

Aby bola pokožka pružná a hladká aj napriek rastúcemu brušku, je nutné dodať telu potrebné vitamíny. Zamerajte sa teda na svoj jedálniček, ktorý by mal obsahovať dostatok antioxidantov, vitamíny A, E a C a omega-3 mastných kyselín, ktoré hrajú veľkú úlohu pri udržaní pružnosti kože. Vitamíny A a E podporujú elasticitu kože. Najviac vitamínu A obsahujú pečeň a mliečne produkty. Ďalej tiež mrkva, paradajky, petržlen, špenát a marhule. Bohatým zdrojom vitamínu E sú oriešky, sója, maslo alebo pšeničné klíčky. Vitamín C urýchľuje regeneráciu pokožky a vyskytuje sa v citrusoch, zemiakoch, paradajkách, paprike, brokolici alebo jahodách.

Dbajte na pitný režim

Pokožku je nutné hydratovať nielen zvonku, ale aj zvnútra. Nezabúdajte preto na pitný režim. Odborníci preto odporúčajú denne vypiť 2–2,5 litra vody (0,5 litra na každých 15 kg hmotnosti). Ideálna je čistá neperlivá voda, bylinkové čaje alebo 100% ovocnej šťavy.

Mazať, mazať, mazať

Prevenciou vzniku strií je aj každodenné premasťovanie pokožky. Zamerajte sa na spodnú časť brucha a krémujte kožu ráno aj večer. Nezabúdajte tiež na poprsie a stehná. Prsia je dôležité mazať aj po pôrode, pretože sa pri dojčení ich veľkosť ešte zväčší. Pri výbere prípravkov sa zamerajte na ich zloženie. Najvhodnejšie sú také krémy, ktoré obsahujú kyselinu hyalurónovú, elastín, vitamín E a D-panthenol. Tieto účinné látky obnovujú a vyhladzujú pokožku a zvyšujú elasticitu kože. Na mazanie sú vhodné aj prírodné oleje, najmä kokosový, mandľový, jojobový alebo kakaový.

odkaz
EQ, pr, nepouzivat

Osvedčená pomoc z lekárne

Ako zaručený pomocník zameraný na problematiku strií sa mamičkám výborne osvedčil telový krém. Je určený hlavne pre tehotné, ale odporúča sa používať aj po pôrode, kedy napomáha odstrániť strie už vzniknuté. Prípravok obsahuje kombináciu elastínu, D-panthenolu, kyseliny hyalurónovej a vitamínu E, ktorá kožu nielen chráni, ale napomáha tiež jej hydratácii a pružnosti. Elasti-Q® Exclusive krém je obohatený aj o účinné látky pupočník a kozinec. Pupočník regeneruje, upokojuje a vyhladzuje kožu, kozinec zase zvyšuje pevnosť pokožky. TIP: Elasti-Q ponúka aj výživové doplnky pre zdravý vývoj bábätka počas tehotenstva. A to v podobe Kyseliny listovej a multivitamínového a multiminerálneho prípravku Vitamins & minerals.

chyba