Union zdravotná poisťovňa prináša novinku vo vzdelávaní stredoškolákov

Union zdravotná poisťovňa prináša novinku vo vzdelávaní stredoškolákov. Špeciálne videá Zdravoveda môžu inšpirovať mladých ľudí k prevencii a pochopeniu zdravotníckeho systému.

22.09.2023 00:00
Union ILU, pr, nepouzivat

Kto uhrádza moje vyšetrenie na pohotovosti a prečo doplácam za lieky? Ako viem ja sám odľahčiť náš zdravotnícky systém a aké mám u lekára práva? Na tieto otázky odpovedá svojím pilotným projektom didaktických videí Union zdravotná poisťovňa v spolupráci so známou vzdelávacou organizáciou Zmudri a zdravotníckym portálom Ozdravme. Prvé videá sa k stredoškolákom dostanú už tento školský rok.

Od unikátneho projektu Zdravovedy si riaditeľ Union zdravotnej poisťovne Jozef Koma sľubuje osvetu, zvýšenie povedomia ale aj záujmu o zdravotníctvo a vlastné zdravie, a to najmä u mladých študentov, pre ktorých sú videá nadizajnované. „V Unione kladieme veľký dôraz na prevenciu, ako prví sme na Slovensku zaviedli skríningy onkologických ochorení a teraz je nám cťou pokračovať s osvetou aj v školách,“ vysvetľuje Jozef Koma. „V našej spoločnosti panuje nesprávny dojem, že zdravotníctvo je zadarmo. S tým súvisí mnoho nešťastných zaužívaných zvykov, ľudia majú k prevencii a k zodpovednosti za vlastné zdravie vlažný postoj a štatistiky návštev u špecialistov sú na Slovensku v porovnaní so zahraničím naopak dvojnásobné. Je dôležité vedieť, ako samotný systém funguje.“

Jozef Koma a študenti z GAMČA.
thumbnail Jozef Koma studenti, pr, nepouzivať Jozef Koma a študenti z GAMČA.

Organizácia Zmudri, ktorú stredoškoláci poznajú vďaka vtipným vzdelávacím videám, oslovuje dnes takmer každého 5-teho stredoškolského učiteľa. „Do Zdravovedy sme sa pustili s radosťou. Vieme, že poznatky o systéme či vlastnom zdraví v rámci školských osnov nie sú k dispozícii, preto sme hrdí, že sme súčasťou tejto lastovičky, ktorá skutočne môže zlepšiť povedomie mladých ľudí a následne aj ich zodpovednosť k vlastnému zdraviu,“ vysvetľuje Lukáš Priškin za Zmudri.sk. „Veľmi by sme si priali, aby projekt Zdravovedy pokračoval, a venoval sa neskôr aj téme ľudských zdrojov v zdravotníctve, prevencii jednotlivých chorôb či detailnejšie ceste pacienta v systéme. Dostupnosť zdravotnej starostlivosti je pre náš systém, pre odborníkov i nás poistencov veľkou výzvou,“ dodáva riaditeľ portálu Ozdravme Šimon Jeseňák. Ambíciu pokračovať so Zdravovedou potvrdzuje aj Union, ktorý vidí vo vzdelávaní mladých ľudí veľký potenciál a uvažuje nad tvorbou e-booku, testov zo Zdravovedy či ďalších špecializovaných videí. Presah do sféry vzdelávania vníma ako pridanú hodnotu súkromnej zdravotnej poisťovne.

Jozef Koma, zdravoveda.
thumbnail Zdravoveda Jozef Koma, pr, nepouzivat Jozef Koma, zdravoveda.

Tri edukačné videá zatiaľ pokrývajú témy zdravotníckeho systému, liekov či prevencie a práv pacienta. Slávnostne si ich ako prví mohli 21. septembra 2023 pozrieť stredoškoláci z Gymnázia Grösslingová v Bratislave. Uvedenia do života sa zúčastnili tvorcovia videa a tiež mladý lekár Marek Kajan, ktorý je aj úspešným výtvarníkom a na sociálnych sieťach známym influencerom. Jeho príspevky o živote medika prilákali na Instagrame tisícky fanúšikov, ktorých budúci chirurg humornou formou inšpiruje k vzdelávaniu i zdravému životnému štýlu.

Riaditeľ Union zdravotnej poisťovne Jozef Koma.
Jozef Koma foto 1, pr, nepouzivať Riaditeľ Union zdravotnej poisťovne Jozef Koma.

Union verí, že videá Zdravovedy, ktoré záujemcovia nájdu priamo na webe Unionu, budú učitelia využívať v kombinácii s diskusiami s odborníkmi zo zdravotníctva. „Online forma garantuje ich dostupnosť naprieč celým Slovenskom, ideálnym doplnkom je prizvať si na vyučovaciu hodinu miestneho lekára, zdravotnú sestru či iného odborníka z oblasti zdravotníctva a poskytnúť tak mladým ľuďom zážitkové učenie. Kontakt s praxou je aj v tejto oblasti veľkým benefitom, ktorý si stredoškoláci ľahšie zapamätajú,“ dodáva za Union zdravotnú poisťovňu hovorkyňa Kristína Baluchová.

J. Koma, hovorkyňa K. Baluchová, lekár Marek...
thumbnail J.Koma, pr, nepouzivat J. Koma, hovorkyňa K. Baluchová, lekár Marek Kajan a pedagóg Ľuboš Masaryk z GAMČA.
chyba