Choroby ohrozujú nielen naše zdravie, ale aj príjem. Životné poistenie uzatvorte čo najskôr

Ponuka poistných rizík bola obmedzená a ľudia viac ako na ochranu svojho života mysleli na ochranu svojho majetku. Dnes čelíme úplne iným ohrozeniam, a tie by mala reflektovať aj naša životná „poistka“.

02.11.2023 00:00
komunalna poistovna, pr, nepouzivat Foto:

Sú to najmä vážne zdravotné diagnózy a ich následky, ktoré nás neraz pripravia nielen o zdravie, ale aj schopnosť pracovať a zabezpečiť si pravidelný príjem. „V čase, kedy takmer každý z nás spláca hypotéku, sa nemôžeme spoliehať na šťastie. Preto v prvom rade potrebujeme kvalitné rizikové životné poistenie, ktoré nás chráni pred neočakávanými životnými udalosťami a v ťažkých chvíľach dokáže pomôcť nám i našim blízkym,“ hovorí Beata Vojtechová, riaditeľka úseku životného poistenia KOMUNÁLNEJ poisťovne.

Civilizačné choroby stúpajú

Chorobnosť na Slovensku štatisticky stále narastá. Naše zdravie a teda aj schopnosť zabezpečiť si príjem, ktorý pokryje naše živobytie, najviac ohrozujú tzv. civilizačné ochorenia. A hoci možnosti ich prevencie aj úspešnosť liečby sa zvyšujú, stále platí, že život s týmito diagnózami znamená obrovský zásah do života jednotlivca aj rodiny. Typickým príkladom je rakovina, ktorú lekári ročne diagnostikujú približne 30-tisícom pacientom. Jej základná liečba je síce plne hradená zo zdravotného poistenia, no väčšinou býva veľmi náročná a zdĺhavá. Dlhodobá PN ani invalidný dôchodok od štátu tak ani zďaleka nezabezpečia štandard, na aký ste boli zvyknutí. Výpadok príjmu môže vykompenzovať pripoistenie kritických chorôb alebo samostatné pripoistenie onkologických chorôb. Maximálna poistná suma v oboch prípadoch predstavuje 50-tisíc eur a pripoistenia môže byť uzatvorené ako súčasť už existujúceho alebo nového životného poistenia Provital Partner a Provital Invest. „Ich výhodou je, že poistné plnenie je nárokovateľné už pri diagnostikovaní ochorenia. Ak teda máte uzatvorenú poistnú zmluvu na 30 000 eur, vyplatíme vám ju naraz,“ vysvetľuje B. Vojtechová a pridáva radu: „Čím skôr sa poistíte, tým menej zaplatíte. Napríklad dvadsiatnik za pripoistenie kritických chorôb na sumu 10-tisíc eur platí poistné približne 3 eurá mesačne a táto suma sa počas dĺžky poistenia nemení. Štyridsiatnik pri rovnakej poistnej sume zaplatí už 17 eur mesačne.“

Invaliditu treba poistiť komplexne

Invalidita predstavuje vážne ohrozenie finančnej stability. Je totiž spojená s doživotným poklesom príjmu a väčšina ľudí je odkázaná na podporu štátu. Priemerná výška invalidného dôchodku však aktuálne predstavuje 472,86 eur, čo je suma, ktorá sa obvykle nevyrovná mzde, ktorú poistený dostával v predchádzajúcom zamestnaní. Ľudia by preto mali myslieť aj na životné poistenie, ktorým dokážu vykompenzovať finančný výpadok spojený so vznikom invalidity. Odborníčka z KOMUNÁLNEJ poisťovne radí, že pri výbere poisťovne by mal človek zohľadniť, či jeho postenie kryje invaliditu komplexne – nielen z dôvodu úrazu, ale aj choroby. „Keď sa povie invalidita, väčšina ľudí si predstaví vážny úraz alebo nehodu. Podľa údajov KOMUNÁLNEJ poisťovne však úrazy tvoria zhruba pätinu všetkých prípadov invalidity. Odchod ľudí do invalidného dôchodku majú najčastejšie na svedomí civilizačné choroby – onkologické, srdcovocievne, metabolické ako diabetes, či choroby pohybového aparátu. Vo vyššej miere sa začínajú objavovať už aj psychické ochorenia,“ pokračuje B. Vojtechová. Pri životnom poistení Provital Partner a Provital Invest je už riziko invalidity kryté komplexne. Poistné plnenie bude vyplatené jednorazovo na základe rozhodnutia Sociálnej poisťovne, a to v prípade, kedy miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť presahuje výšku 40 % v porovnaní so zdravou osobou.

Asistenčné služby ako pridaná hodnota

Životné poistenie v súčasnosti už dávno nie je len o náhrade príjmu v prípade nepredvídateľnej udalosti. K vybraným produktom životného poistenia od KOMUNÁLNEJ poisťovne je možné dojednať asistenčné služby ProDoctor, ktoré vedia pomôcť pri konzultáciách ohľadom zdravotného stavu. Len za jedno euro mesačne získate prístup k nadštandardnému poradenstvu v oblasti zdravia a telemedicínskym službám, ktoré nie sú poskytované v rámci verejného zdravotného poistenia. „Ak sa chcete vyhnúť sedeniu v čakárni alebo sa o svojom zdravotnom probléme poradiť s ďalším odborníkom, odporúčam asistenčné služby ProDoctor, ktoré vám umožnia absolvovať konzultáciu z pohodlia domova. K dispozícii sú vám špecialisti z rôznych oblastí, ktorí sa vám budú venovať vo vopred dohodnutom čase,“ hovorí B. Vojtechová. Balík služieb zahŕňa linku zdravia, konzultácie so slovenskými špecialistami, možnosť získať druhý lekársky názor od zahraničného špecialistu, diagnostický test potrebný na stanovenie personalizovanej onkologickej liečby, konzultácie v oblasti duševného zdravia a poradenstvo týkajúce sa COVID-19. „V rámci služby druhý lekársky názor si viete v priebehu roka nechať vypracovať až tri písomné zdravotné posudky od renomovaných zahraničných špecialistov. Znížite tak riziko nesprávne určenej diagnózy, neúčinnej liečby alebo zbytočného zákroku,“ dodáva B. Vojtechová. Asistenčné služby je možné využiť telefonicky, online a prostredníctvom mobilnej aplikácie myTeleDoc.

chyba