Ako sa rýchlo zbaviť chrípky a prechladnutia?

S príchodom jesene opäť nastáva obdobie, kedy na nás vírusy a bacily číhajú na každom rohu. Opäť tak budeme bojovať s nádchou, kašľom, bolesťou v krku, teplotou a prechladnutím. Ako sa všetkých príznakov rýchlo zbaviť? Miesto bežných prípravkov vyskúšajte horúci nápoj!

26.10.2023 00:00
Herbal Hot Drink 2, pr, nepouzivat

Odpočinok je základ!

Boj s akoukoľvek chorobou naše telo značne vyčerpáva. Preto je dôležité dopriať mu kvalitný spánok a odpočinok. Chrípku ani prechladnutie nie je dobré ignorovať a dúfať, že samé odznejú. Chorý človek by mal spať viac ako bežne, čiže prespať polovicu dňa nie je vôbec na škodu. Čím viac má telo energie bojovať s chorobou, tým rýchlejšie zákerný bacil porazí. V spálni udržiavajte teplotu okolo 18 stupňov a často vetrajte. Teplý a suchý vzduch vás totiž môže dráždiť ku kašľu a naopak studený a vlhký vzduch pomáha s odkašliavaním. Na prevlhčenie vzduchu existujú aj špeciálne zvlhčovače vzduchu, prípadne tiež môžete na kúrenie položiť mokré uteráky. Pri spánku je lepšie spať vo vyvýšenej polohe na chrbte. Bude sa vám pri nádche a upchatom nose lepšie dýchať.

Doplňte telu vitamín C

Podľa niektorých odborníkov dokáže vitamín C znížiť priebeh choroby až o niekoľko dní. Minimálna denná dávka pri prechladnutí by mala byť 500 mg. Vitamín C nájdete v citrusových plodoch (citrón, limetka, pomaranč, grapefruit), zemiakoch, paradajkách, paprike, brokolici, špenáte, kiwi, čiernych ríbezliach alebo jahodách. Bohužiaľ dennú odporúčanú dávku nie sme schopní prijať len zo stravy, preto je vhodné užívať vitamín C vo forme výživových doplnkov z lekárne.

Dodržiavajte pitný režim

Počas chrípky a prechladnutia je dôležité dodržiavať pitný režim. Naše telo kvôli horúčke a poteniu prichádza o veľa tekutín, ktoré mu treba späť doplniť. Navyše chorý človek musí vypiť oveľa viac, ako zdravý jedinec. Lekári odporúčajú pri chrípke a prechladnutí vypiť až 3 litre tekutín denne. Vhodné sú bylinné a ovocné čaje, 100% ovocné šťavy a čistá voda. Ale pozor, neslaďte si čaj medom. Ten totiž môže pri kašli dráždiť. Tiež sa vyhnite mliečnym výrobkom, ktoré zahlieňujú. Uľaviť od dráždivého kašľa vám môžu pomôcť aj mentolové cukríky, či pastilky.

Stavte na silu bylín

Už naše babičky a prababičky sa pri prechladnutí obracali o pomoc k prírode, pretože presne vedeli, aké bylinky im pomôžu virózu prekonať. Výborný je skorocel, ktorý uľahčuje odkašliavanie a uvoľňuje hlieny. Pri kašli pomáha aj fenikel, dúška tymianová a harmanček, ktoré majú aj protizápalové účinky. Veľmi pozitívny vplyv na dýchacie cesty má tiež baza čierna, ktorá navyše stimuluje potenie. Na suchý kašeľ potom pomáha materina dúška. Lipový kvet sa zase využíva na zmiernenie horúčky, podporuje produkciu potu a pomáha rozpúšťať hlieny. Pri nádche je skvelým pomocníkom mäta, ktorá uľahčuje dýchanie a zároveň dezinfikuje.

Už ste počuli o horúcom nápoji?

Pri chrípke a prechladnutí nás trápi celý rad príznakov, na ktoré je nutné užívať niekoľko prípravkov. Teraz však môžete vyskúšať horúce nápoje alebo hot drinky, ktoré majú navyše tú výhodu, že účinné látky v nich obsiahnuté sa vo vode ľahko rozpúšťajú, a tak účinkujú oveľa rýchlejšie, ako vo forme tabliet. Navyše horúce pary uvoľňujú dýchacie cesty a vďaka hot drinkom doplníte telu aj potrebné tekutiny.

odkaz Foto: SHUTTERSTOCK
Herbal Hot Drink 1, pr, nepouzivat

Prírodný pomocník z lekárne

Pokiaľ hľadáte účinný horúci nápoj, vyskúšajte novinku HERBALMED Hot drink FORTE Dr. Weiss s kofeínom. Tento výživový doplnok so sladidlami je inovatívny svojim zložením, posilneným o prírodný kofeín. Práve ten zaručuje rýchlejší nástup účinku, potlačenie únavy a komplexnejšie pôsobenie. Navyše v každom vrecúšku nájdete štandardizovaný obsah 20 extraktov z liečivých bylín na čele s materinou dúškou, skorocelom, lipou, eukalyptom a bazou čiernou. Tento unikátny nápoj je pre organizmus výdatnou podporou v boji s kašľom a príznakmi nachladnutia. Hot drink Forte je tiež možné užívať s inými liekmi, vrátane antibiotík.

V ponuke nájdete aj výživové doplnky Herbalmed Hot drink krk a priedušky a Herbalmed Hot drink dýchacie cesty a imunita od Dr. Weiss, oba prípravky sú bez kofeínu a sú vhodné pre tehotné a dojčiace ženy.

chyba