Ako posilniť obranyschopnosť prírodnou cestou?

Jeseň je pre našu obranyschopnosť náročné obdobie, pretože sa stretávame s vírusmi a bacilmi, ktoré na nás číhajú v práci, v škole, v mestskej hromadnej doprave, na úrade, v obchode… prakticky na každom kroku. Aby sme sa vyhli chrípke a prechladnutiu, je dôležité v týchto sychravých dňoch posilniť našu imunitu. Ako na to? Poradíme vám, ako to dosiahnete prírodnou cestou!

24.10.2023 00:00
Reishia 2, pr, nepouzivat

Jedzte viac fermentovaných produktov

Vedeli ste, že stav črevnej mikroflóry úzko súvisí s obranyschop­nosťou? Pokiaľ je naša tráviaca sústava v rovnováhe a dobre funguje, pozitívne sa to odráža aj na našej imunite. Pre správne fungujúce zažívanie pridajte do svojho jedálnička viac fermentovaných produktov a zeleniny. Tie totiž obsahujú plno dobrých baktérií a enzýmov, ktoré sú prínosné pre naše zdravie. Medzi najznámejšie fermentovanú zeleninu patrí tzv. kimchi, čo je nakladaná kapusta s paprikou a mrkvou. Blahodarne účinky majú aj fermentované mliečne výrobky ako kefír, jogurty, syry, ale aj sójové výrobky.

Vyskúšajte otužovanie

V poslednej dobe naberá na popularite aj otužovanie. To je určite dobré pre našu obranyschopnosť, ale ak sa vykonáva nesprávne, môže napáchať viac škody ako úžitku. S otužovaním musíte začať postupne a pozvoľna. Zo začiatku môžete znížiť počet vrstiev oblečenia a spať pri otvorenom okne. Následne sa sprchujte vlažnou vodou a neskôr môžete striedať teplú a studenú sprchu. Vždy končite studenou vodou a každý deň vydržte pod studenou sprchou o pár sekúnd viac, než sa prepracujete k minútam. Lekári odporúčajú v chladnom počasí maximálne 3 minúty a v lete najlepšie 5 minút pod studenou vodou.

Doplňujte vitamín C

Náš organizmus potrebuje bežne okolo 100 mg vitamínu C. Medzi potraviny bohaté na vitamín C patria citrusy (citrón, limetka, pomaranč, grapefruit), zemiaky, paradajky, paprika, brokolica, špenát, kiwi, čierne ríbezle alebo jahody. Počas obdobia chrípok a prechladnutia je však vhodné zvýšiť príjem vitamínu C až na 500 mg denne. Bohužiaľ také množstvo nie sme schopní prijať len zo stravy, preto je vhodné užívať vitamín C vo forme výživových doplnkov z lekárne.

Dbajte na kvalitný spánok

Počas jesene môžeme pociťovať viac únavy. To okrem iného súvisí s úbytkom svetla a zmenou času. Dni sa krátia, je čoskoro tma a nedostatok slnečného svitu a vitamínu D si vyberajú svoju daň. Preto počúvajte svoje telo, viac odpočívajte a doprajte si kvalitný spánok. Ten si zaistíte tak, že sa 2–3 hodiny pred spánkom budete vyhýbať modrému svetlu z monitora televízie, počítača alebo mobilu. Práve modré svetlo blokuje tvorbu hormónu melatonín, ktorý pomáha so zaspávaním a má vplyv na kvalitu spánku. Pred spaním sa neprejedajte a nekonzumujte kávu, či alkohol. Spite radšej v chladnej miestnosti. Odborníci odporúčajú teplotu okolo 18 stupňov.

odkaz Foto: SHUTTERSTOCK
Reishia1, pr, nepouzivat

Stavte na hubu Reishi

Na posilnenie imunity a na liečenie rôzneho radu neduhov, využívali už pred 2 000 rokmi obyvatelia Ázie hubu Reishi. Pre jej blahodarne účinky je často nazývaná ako „zázračná huba“ alebo „elixír večnej mladosti“. Reishi je totiž plná zložiek, ktoré dokážu likvidovať škodlivé patogény. Huba Reishi má veľmi pevnú bunkovú štruktúru a vyznačuje sa horkou chuťou. Preto sa v kuchyni veľmi nevyužíva. Dnes sú však dostupné rôzne výživové doplnky s obsahom Reishi, či už vo forme prášku alebo kapsúl. Vyskúšať môžete výživový doplnok z lekárne ReishiA 800 mg EXtractum, obsahujúci 100% čistý extrakt tejto huby, ktorý zaručuje maximálnu kvalitu, aj účinnosť. Výber húb tu podlieha špeciálnym kritériám a vďaka použitiu kvalitnej extrakcie zaisťuje ReishiA 800mg EXtractum vyššiu účinnosť a vstrebateľnosť látok do organizmu.

chyba