Detské nemocnice môžu aj vďaka vám pripomínať malým pacientom domov

Prítomnosť rodiča v neznámom nemocničnom prostredí je pre dieťa nenahraditeľná. Počas hospitalizácie je to práve blízkosť rodiny, ktorá znižuje stres a úzkosť dieťaťa, čo môže pozitívne ovplyvniť proces celej liečby. Tieto ťažké životné situácie pomáha rodinám zmierniť nezisková organizácia Ronald McDonald House Charities (RMHC), ktorá oslavuje svoje 20. výročie pôsobenia na Slovensku.

11.12.2023 00:00
thumbnail Rekonstrukcia priestorov detskej...
Rekonštrukcia priestorov detskej nemocnice v Nitre

Čas, ktorý strávia rodičia s hospitalizovaný deťmi, je pre malých pacientov nesmierne dôležitý a môže pozitívne vplývať na rýchlejšiu a efektívnejšiu rekonvalescenciu. Blízkosť pre rodiny a zlepšovanie podmienok na detských oddeleniach slovenských nemocníc je preto pre organizáciu RMHC hlavným poslaním a víziou, ktorej sa venuje už od roku 2003.

Hravé prostredie a kvalitné vybavenie

Vďaka svojim charitatívnym aktivitám môže organizácia založená spoločnosťou McDonald's za­bezpečovať systematickú modernizáciu nemocničných izieb a spoločných priestorov so zaistením maximálneho pohodlia s vysokým štandardom kvality a hygieny. Prioritou je tiež vytváranie hravého a príjemného prostredia, ktoré malým pacientom čo najviac pripomína domov a detské izby. RMHC aktívne investuje do nového nábytku, vybavenia, prístrojov a vytvárania oddychových zázemí pre rodičov. Pri obnove nemocničných priestorov sa kladie dôraz aj na zaistenie maximálneho pohodlia s vysokým štandardom kvality a hygieny.

„Nemocnice na Slovensku neboli častokrát na pobyt rodiča pripravené, preto sme pred 20 rokmi začali postupne s rekonštrukciami a vybavovaním jednotlivých detských oddelení. Je nesporné, a dokazujú to aj mnohé vedecké štúdie, že hospitalizované deti, ktoré majú pri sebe počas hospitalizácie blízku osobu, sa zotavujú rýchlejšie,“ hovorí Lucia Takáčová, zastupujúca riaditeľka n. o. Ronald McDonald House Charities na Slovensku.

Za 20 rokov svojej existencie RMHC pomohla už...
thumbnail Za 20 , pr, nepouzivat Za 20 rokov svojej existencie RMHC pomohla už 11 nemocniciam na Slovensku

Od začiatku svojho pôsobenia pomohla organizácia RMHC už 11 nemocniciam na Slovensku, do ktorých investovala viac ako 910-tisíc eur. Tento rok pomohla Klinike detskej chirurgie v nemocnici v Banskej Bystrici zakúpením vysokokvalitného vybavenia a veselého nábytku. V priebehu roka 2022 prebehla čiastočná rekonštrukcia šiestich izieb na oddelení ORL v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach a priestorov na oddelení dojčiat na Klinike detí a dorastu UN Martin. V blízkej budúcnosti je naplánovaná aj modernizácia čakární na Klinike pediatrie v Trenčíne.

Veselé leukoplasty aj hranolčeková výzva

Organizácia RMHC vykonáva svoje aktivity aj vďaka štedrej podpore širokej verejnosti, ktorá môže prispieť na rôzne zbierky organizované spoločnosťou McDonald’s v pri­ebehu roka. Aktuálne v reštauráciách po celom Slovensku prebieha až do 23. decembra (alebo do vypredania zásob) vianočná charitatívna akcia, počas ktorej si môžete objednať k svojmu obľúbenému jedlu aj balíček leukoplastov s veselými vzormi v hodnote 2 eurá. Celý výťažok z predaja bude využitý na projekty rekonštrukcie nemocničných priestorov. Aj malá náplasť tak môže pomôcť zaceliť veľké rany. Minulý rok sa počas predvianočnej charitatívnej akcie podarilo vyzbierať viac ako 50 000 eur. Kúpou vianočných menoviek vtedy zákazníci prispeli na ďalšie potrebné rekonštrukcie v nemocniciach.

Pomôcť môžete počas celého roka

Už tradičnou obľúbenou aktivitou organizácie je aj hranolčeková výzva počas McHappy Day, ktorá tento rok pripadla na piatok 13. októbra. Tento dátum však priniesol šťastie, keďže návštevníci spolu s kúpou hranoliek prispeli do zbierky rekordnou sumou 69 210 eur.

Podať pomocnú ruku malým pacientom mohli zákazníci McDonald's aj počas aktivity Ručičky, ktorá sa koná každoročne vo všetkých prevádzkach McDonald's už od roku 2004, a to počas celého júna.

Okrem týchto projektov môžete aktivity RMHC podporiť aj zaokrúhlením ceny pri objednávke cez kiosk, prostredníctvom 2 % kampane či vhodením drobných mincí do kasičky pri pokladni. Viac informácií sa dočítate na stránke www.RMHC.sk.

RMHC pomáha už 2O rokov
thumbnail RMHC pomaha uz 2O rokov, pr, nepouzivat RMHC pomáha už 2O rokov
chyba