Prečo je dôležité telu dopĺňať kolagén?

V poslednej dobe sa roztrhlo vrece s kolagénovými výživovými doplnkami. Ale nie je sa čomu diviť. Kolagén je totiž skvelým nástrojom na udržanie zdravých kĺbov a svalov, hustých vlasov alebo mladistvej pleti. Ako si teda v záplave prípravkov vybrať ten najlepší? Nebojte, my vám s tým poradíme.

08.12.2023 00:00
baner tvar shutterstock 661551358 1, pr,... Foto:

Čo je to kolagén

Kolagén je bielkovina, ktorá sa vyskytuje v celom tele. Nachádza sa v zuboch, vlasoch, črevách, svaloch, kostiach a tiež v koži alebo rohovke. Jeho produkcia však postupom času klesá. Medzi dvadsiatimi a tridsiatimi rokmi veku telo stráca približne 1% kolagénu ročne. Strata kolagénu sa s pribúdajúcim vekom a vplyvom ďalších faktorov zrýchľuje a okolo 50. roku života už strácame až 5 % kolagénu ročne. Aj keď je možné kolagén prijímať v potravinách (vaječný žĺtok, losos, tuniak, oriešky, paprika, listová zelenina), tak prírodný kolagén telo zle vstrebáva a tepelnou úpravou sa dokonca poškodzuje. Odporúčaná denná dávka kolagénu sa pohybuje okolo 3–10 g kvalitného kolagénu denne. Také množstvo však nie sme schopní zo stravy prijať, a preto odborníci odporúčajú dopĺňať kolagén vo forme výživových doplnkov.

Pre koho je kolagén vhodný?

Kolagén by mal po 30. roku života dopĺňať každý z nás. Najmä tie osoby, ktoré majú problémy s pohybovým aparátom alebo majú fyzicky náročné zamestnanie. Kolagén totiž pomáha udržiavať zdravé kosti, kĺby, šľachy a svaly. Aj športovci ocenia dopĺňanie kolagénu, ktorý im pomáha s regeneráciou svalovej hmoty. Muži by mali užívať kolagén ako prevenciu pred vypadávaním vlasov a plešatením. Najviac ho však ocenia dámy, pretože kolagén je skvelým pomocníkom, ako si udržať mladistvú a krásnu pleť. Vďaka užívaniu kolagénu je totiž pokožka vypnutá a dostatočne hydratovaná, čo eliminuje vznik vrások. Rýchlejšie sa hoja jazvičky a drobné poranenia po akné a pleť je celkovo zdravšia a krajšia.

Ako sa prejavuje nedostatok kolagénu?

To, že telo trpí nedostatkom kolagénu sa dá ľahko spoznať. Pri fyzickej námahe sa organizmus horšie regeneruje. Pokiaľ dôjde k úrazu alebo zlomenine, pomalšie sa hojí. Bolí nás často chrbtica alebo pociťujeme stuhnutosť kĺbov. Vlasy viac vypadávajú a sú matné bez života. Koža stráca svoju pružnosť. Môžu sa objaviť strie a celulitída. Pokožka je suchá, podráždená, rýchlejšie starne a na pleti sa môžu objaviť farebné škvrny alebo hyperpigmentácia a hlboké vrásky.

Aký kolagén je najlepší?

Pri výbere kolagénu sa rozhodujte podľa toho, akú oblasť chcete kolagénom podporiť. Existujú 3 základné typy kolagénu:

  • Typ I je najrozšírenejší a tvorí až 90% kolagénu v našom tele. Nájdeme ho v koži, väzoch, šľachách a kostiach.
  • Typ II je najdôležitejší pre pohybový aparát, pretože sa vyskytuje v kĺboch.
  • Typ III je súčasťou svalov, orgánov a tepien.

Najlepšou voľbou je taký prípravok, ktorý v sebe obsahuje viac typov kolagénu a má tak všestranné použitie. Na trhu sa najčastejšie stretnete s produktami s obsahom morského kolagénu. Okrem neho však existuje aj hovädzí (bovinný) alebo bravčový kolagén. Hovädzí kolagén sa vyrába z kože, kĺbov a kostí dobytka. Obvykle obsahuje kolagén typu I a III alebo tiež kolagén typu II v závislosti od toho, z ktorej časti dobytka je vyrábaný. Vďaka svojmu širšiemu zameraniu je tak lepšou voľbou ako morský kolagén, ktorý sa vyrába z kože a šupín rýb a obsahuje iba kolagén typu I.

odkaz
baner tvar, pr, nepouzivat

Kolagén z lekárne

Pri kúpe kolagénu rozhodne zavítajte do lekárne, kde vám vyškolený personál poradí s výberom. Lekárnici odporúčajú kolagénový drink Pleťové hnojivo. Ide o výživový doplnok vo forme osviežujúceho nápoja s chuťou tropického ovocia. Štedrú porciu kolagénu dopĺňa extrakt zeleného čaju, ktorý pleti prepožičiava svieži a rozžiarený vzhľad, obmedzuje prejavy starnutia a redukuje vrásky. Vďaka extraktu viniča hroznorodého je pleť celkovo krajšia, sú redukované nedokonalosti pokožky a obmedzené prejavy celulitídy. Vysoká dávka biotínu v Pleťovom hnojive pôsobí blahodarne na stav vlasov aj pokožky. Príjemná chuť a dobrá rozpustnosť navyše uľahčujú užívanie. Pleťové hnojivo je v predaji v mesačnom balení po 30 vrecúškach. Jeho príprava je teda veľmi jednoduchá. Vrecúško môžete mať stále so sebou a stačí len jeho obsah nasypať do pohára vody a zamiešať.

chyba