Farmaceutka Horáková: "Za 15 rokov mojej praxe ľudia v oblasti zdravia robia stále rovnaké chyby"

13.11.2023 00:00
lekaren, pr nepouzivat

Mgr. Pavla Horáková predstavuje modernú tvár farmaceutického poradenstva. Je vedúcou online poradne prvej internetovej lekárne na Slovensku, MojaLekáreň.sk. Slováci potrebujú podľa nej v oblasti zdravia definitívne zmeniť nastavenie myslenia. So svojím tímom v zdravotníckej poradni odpovedia na viac ako 7000 hovorov ročne. V oblasti starostlivosti o svoje zdravie opakujú dookola tie isté chyby. 3 sú pre Slovákov signifikantné.

Kvapky do nosa, domáca lekárnička, prevencia – kamene úrazu v starostlivosti o zdravie

Dookola opakujúca sa story je podľa Pavli Horákovej dlhodobé používanie nosových dekongestív. “Často si ľudia myslia, že keď si vyberú spreje a kvapky do nosa s rôznymi účinnými látkami, tak ich môžu za sebou reťaziť. Nie je to tak. Väčšina liekov na nádchu s účinnou látkou pochádza z rovnakej skupiny a výmena za inú účinnú látku riziko návyku nezníži.“ Vzniká tak podľa nej nebezpečný návyk, sanorinizmus.

Ďalším problémom je podľa nej podcenenie potreby domácej lekárničky. “Pre akútne prípady je vhodné mať doma vždy po ruke lieky na bolesť, horúčku, či dezinfekciu. Veľmi často ich zákazníci zháňajú až na poslednú chvíľu. Nie raz sa im to vypomstilo. Živo si pamätám na stres minulú jeseň a zimu, kedy bolo veľa liekov vo výpadku,” upozorňuje.

Otázky spojené s prevenciou o zdravie Pavle Horákovej v poradni chýbajú. Podľa nej sa Slováci o ňu moc nezaujímajú. “Výnimkou je imunita. Tu sa pomaly učia a začínajú s prevenciou v priebehu augusta, kedy sa mnohé rodiny chystajú na nástup detí do školy a škôlky,” hovorí. Stále to však nie je dostatočné. Prevencia je základ ku kvalitnému životnému štýlu. Mentálne nastavenie Slovákov stále smeruje až k haseniu vzniknutého problému.

lekaren, pr nepouzivat

Online farmaceutické poradenstvo sa stalo súčasťou tejto doby

Dopomohla tomu pandémia Covid-19. Situácia, kedy sa všetci báli ísť aj do kamennej lekárne, naštartovala budovanie dôvery v online prostredí aj pre staršie generácie, čo nie je vôbec jednoduché. Online lekárnik bol zrazu nový odborník, ktorý ale do dnešného dňa prináša benefit okamžitej rady z pohodlia domova, či práce. „Veľakrát volajú zákazníci, že odporúčaný produkt mal efekt a ďakujú. Klienti sú šťastní, že okrem poradenstva zároveň vyriešime aj objednávku” opisuje farmaceutka. Budovanie dôvery v online svete nie je jednoduché. “Mať niekoho na online chate, telefóne, alebo mailoch je pre lekárnika náročnejšie, ako kontakt v kamennej predajni. Tieto predsudky už ale našťastie ustupujú a ľudia chápu, že v dnešnej dobe je rada z pohodlia domova, či práce pre mnohých efektívnejšia. Každý, koho nejaký problém trápi dostanete zadarmo radu na mieru. V pracovné dni odpovieme najneskôr do 24 hodín a to je pre zákazníka dnes kľúčové,” uzatvára lekárnička.

Kto je Mgr. Pavla Horáková

Vyštudovala farmaceutickú fakultu Univerzity Karlovej v Hradci Králové s následnou atestáciou z verejného lekárenstva. Pracovala v kamennej lekárni Prima, ktorá bývala odborným garantom Lekárna.cz, sesterskej lekárne MojaLekáreň.sk. V MojaLekáreň.sk pracuje už 15 rokov, v súčasnosti ako vedúca online poradne.

O MojaLekáreň.sk

Internetovú lekáreň prevádzkuje na Slovensku od roku 2006 spoločnosť Pears Health Cyber, s r.o. Dnes okrem širokého sortimentu pre zdravie a krásu ponúka i poradenskú službu lekárnikov a v určitých prípadoch garantuje ich odporúčanie. Prístupom k zákazníkom a pacientom si zakladá na ľudskosti, láskavosti a excelentnej zákazníckej skúsenosti. „Sme tu pre každého, kto sa chce cítiť lepšie,“ zdôrazňuje PharmDr. Vladimír Finsterle, zakladateľ a majiteľ spoločnosti Pears Health Cyber. MojaLekáreň.sk sa opakovane umiestňuje na popredných priečkach prestížnej súťaže Heureka ShopRoka, a radí sa tak k najkvalitnejším e-shopom slovenského internetu. Za rok 2021 sa MojaLekáreň.sk stala víťazom Ceny kvality v kategórii Zdravie. V kategórií Cena kvality: Krása a zdravie obsadila druhé miesto.

chyba