Zdravie ústnej dutiny máte vo vlastných rukách. Robíte všetko správne?

Vhodný výber zubnej pasty v kombinácii s pravidelnou návštevou zubára a správnou technikou čistenia zubov dokáže zázraky v podobe zdravého a pekného úsmevu. Stačí zodpovedne dodržiavať ústnu hygienu a predídete tak vzniku zápalov či kameňa v medzizubnom priestore. Aj keď sa začervenané, opuchnuté či až krvácajúce ďasná spájajú so staršou generáciou, ide o zdravotný problém, ku ktorému má blízko až 90 % populácie.

21.11.2023 00:00
Biela perla Kurkuma   ustna voda,, pr, nepouzivat

Rozoznať zdravé ďasná je veľmi jednoduché. Majú svetloružové sfarbenie, sú bez opuchu a pokrývajú krčky zubov. Dôležité je, aby počas čistenia zubov ďasná nekrvácali. Problém nastáva aj v momente, keď sa v žliabku medzi zubom a ďasnom tvorí povlak. Na tomto mieste vzniká priestor pre baktérie, ktoré zapríčinia červené až červenofialové podráždenie. Krvavé sfarbenie dopĺňa opuchnuté ďasno, ktoré už na jemný dotyk nepríjemne bolí. Postupne je ťažké očistiť boľavé miesto a preto sa zápal zväčšuje. V dôsledku týchto zmien dochádza k ustupovaniu ďasna, kosti a k odhaleniu krčkov na zuboch. V horšom prípade môže bez liečby dôjsť až k celkovej strate zubu.

Správna zubná pasta je spoľahlivý pomocník

Pri výbere zubnej pasty je dôležité myslieť na RDA šetrné k citlivým ďasnám a zubom. RDA (index abrazivity) je ukazovateľom mechanického čistenia zubnou pastou. Čím je toto číslo nižšie, tým je zubná pasta šetrnejšia k zubnej sklovine a ďasnám. Slovenská značka biela perla® sa vyznačuje zubnými pastami s nízkym RDA, ktoré sú určené aj pre osoby s citlivými zubami a ďasnami. Zároveň sú vhodné aj pre sonické kefky.

Biela perla WEB-zdrave-dasna, pr, nepouzivat

„Zubná pasta biela perla® :zdravé ďasná je určená predovšetkým pre pacientov trpiacich zápalom ďasien, parodontitídou alebo odhalenými zubnými krčkami. Vďaka obsahu hydroxyapatitu uzatvára dentínové tubuly na mikroskopickej úrovni, čím zmierňuje zvýšenú citlivosť dentínu na vonkajšie podnety. Fluoridy zvyšujú odolnosť zubnej skloviny a napomáhajú obnove demineralizovaných miest. Zložka resveratrol má priaznivý protizápalový, antibakteriálny a antioxidačný účinok. Tým bojuje proti zápalu a napomáha regenerácii tkaniva ďasien. Bonusom sú extrakty repíka, harmančeka a šalvie. V kombinácii so správnou technikou čistenia napomôže dostať zapálené, citlivé a krvácajúce ďasná pod kontrolu,“ vysvetľuje zubná lekárka MDDr. Andrea Hrubá.

U testovaných pacientov trpiacich zápalmi ďasien či paradontózou sa protizápalové procesy ďasien po 4 týždňoch pravidelného používania znížili až o 74 %. U 70 % testovanej skupiny sa po mesiaci testovania dostavil aj bieliaci efekt o celý 1 odtieň VITA škály.

Antibakteriálne účinky exotickej kurkumy

Zubná pasta :kurkuma + Q10 obsahuje kombináciu kurkumového extraktu a antioxidantu koenzým Q10, ktorý regeneruje ďasná, posilňuje zubnú sklovinu, udržuje prirodzenú mikroflóru v ústach a odstraňuje zafarbenia spôsobené konzumáciou kávy, čaju či červeného vína. Má veľmi nízku abrazivitu RDA 11, vďaka čomu je šetrná k zubnej sklovine. Obsahuje až 94 % prírodných látok, enzým glukózo-oxidáza pre prirodzené bielenie zubov a správnu mikroflóru a prírodné oleje z eukalyptu a citróna, ktoré sa starajú o svieži dych.

biela perla kurkuma, pr, nepouzivat

Vhodným doplnkom v rámci ústnej hygieny je aj :ústna voda s obsahom kurkumy. Vďaka svojmu zloženiu je určená pre ľudí s oslabenými a zapálenými ďasnami. Regeneruje, má antibakteriálne, antiplakové a antimikrobiálne účinky. Pomáha chrániť pred prekyslením ústnej dutiny a dodáva pocit dlhodobo sviežeho dychu.

Malými krokmi k zdravému úsmevu

Cesta k zdravým ďasnám nemusí byť komplikovaná. Stačí dodržať kroky, ktoré odporúča zubárka MDDr. Andrea Hrubá.

  1. Krok – Pravidelná dentálna hygiena, počas ktorej vám profesionálne odstránia povlak a kameň. Dentálna hygienička vám zároveň odporučí, či vo vašom prípade stačí zmeniť návyky, alebo je už potrebná odborná liečba prípadnej parodontitídy.
  2. Krok – Výber vhodnej kefky, medzizubných pomôcok a zapracovanie správnej techniky. Ak si neviete rady, podrobný návod nájdete na zapisnikzubarky.sk
  3. Krok – Veľmi dôležitý je výber vhodnej pasty, ktorá vám reálne napomáha zbaviť sa zápalu. Môj típ je zubná pasta od bielej perly :zdravé ďasná, ktorá obsahuje perfektne nakombinované látky pre liečbu a aj prevenciu zapálených ďasien.
biela perla Ustna-voda-UZKA-WEB-1,, pr, nepouzivat

Tip na domáci test zdravých ďasien podľa MDDr. Andrey Hrubej

Prezrite si svoje ďasná zblízka. Použite na to akékoľvek zrkadlo. Následne si jednozväzkovou kefkou prejdite miernym tlakom okolo zubu pri ďasne.

Ak:

  • ďasno krváca,
  • cítite bolesť,
  • vidíte zubný kameň,
  • je ďasno akoby opuchnuté,
  • ďasno nemá svetlú lososovú farbu, ale je skôr tmavoružové až ružovočervenú,

máte zápal ďasien – gingivitídu.

Týka sa vás niektorý z vyššie uvedených bodov? V tom prípade vám odporúčame navštíviť náš web http://bielaperla.sk/.

chyba