Psoriáza trápi čoraz viac pacientov. Aké sú možnosti liečby?

Aká je pomoc pre pacientov, u ktorých je psoriáza veľmi rozsiahla po celom tele a sprevádzaná intenzívnym svrbením? Je vhodná aj v tomto prípade biologická liečba? Aké sú náklady na takúto liečbu a aké vyšetrenia musí pacient absolvovať?

03.11.2016 16:24
MUDr. Jana Kováčová
Jannsen MUDr. Jana Kováčová

Pri neúspechu lokálnej liečby sú pri psoriáze viaceré možnosti celkovej liečby. Jednou z možností je acitretín. U žien sa podáva len pod podmienkou užívania antikoncepcie a to ešte 3 roky po ukončení liečby, pretože je vysoké riziko poškodenia plodu v prípade otehotnenia.

Acitretín možno kombinovať s helioterapiou (liečba slnkom) alebo s podávaním fototerapie. Maximum účinku dosahuje za 6 – 8 týždňov. Ďalšou možnosťou liečby je cyklosporín, pri ktorom sa pacient musí vyhýbať slnečnému žiareniu. Na rozdiel od acitretínu je však jeho nástup účinku oveľa rýchlejší – zmeny vidno už po 2 – 3 týždňoch, čo je pozitívne hodnotené najmä mladými ľuďmi. Možným nežiaducim účinkom býva zvýšenie krvného tlaku, treba sledovať obličkové parametre a liekové interakcie.

Metotrexát je poslednou možnosťou liečby. Je dôležité dôsledné užívanie podľa doporučenia za pravidelných krvných odberov. Ak sa vyčerpajú všetky spomínané postupy z dôvodu nedostatočného alebo žiadneho efektu na psoriázu, prípadne nežiaducich účinkov, je možné pacienta pripraviť na biologickú liečbu. Predchádza tomu súbor vyšetrení, ktoré musí pacient absolvovať cez ORL, zubné, pľúcne vyšetrenie (dôležité na vylúčenie tuberkulózy), gynekologické (u žien), urologické (u mužov), sonografia brucha, množstvo krvných odberov.

Biologická liečba je vysoko účinná a dlhodobo relatívne bezpečná. Je finančne veľmi nákladná (mesačne okolo tisíc eur), avšak plne hradená poisťovňami.

MUDr. Jana Kováčová, Dermatovenero­logické odd. FNsP Nové Zámky

Tento článok vznikol s podporou spoločnosti Johnson & Johnson, s.r.o., divízia Janssen.

Autor fotografie: MUDr.Kristína Durgalová
PHSK/STE/1016­/0013

chyba