Kúsok silikónu či textilu zachraňuje životy

Život prináša množstvo krízových situácií a nie každý z nás je zdravý a silný. Tohtoročné extrémne horúčavy preverili výdrž a zdravotný stav Slovákov až po najkrajnejšie medze. Mnohí skolabovali na uliciach či pri vode a nebyť ochotných ľudí, nejeden by kolaps neprežil.

13.09.2013 08:00
naramok - inzercia
foto: ANNSA

Užitočným pomocníkom, ktorý môže byť nonstop na stráži a nestojí veľa, je kúsok silikónu s názvom Náramok záchrany. Sú to farebne odlíšené silikónové náramky so štyrmi najrozšírenejšími diagnózami a to: cukrovka, vysoký krvný tlak, alergia a epilepsia. Možno ich získať vo väčšine lekární a na internetovej stránke firmy ANNSA, ktorá s nápadom prišla. Cena sa pohybuje od 2,20 do 2,50 eura.

Okrem nich sú k dispozícii aj pevné textilné náramky so suchým zipsom, lemované reflexnou niťou a obojstrannou kovovou známkou. Sú to náramky nielen s už vygravírovanými diagnózami a krvnými skupinami, ale aj s čistými známkami. Na ne si môžu ich nositelia nechať vygravírovať akúkoľvek dôležitú informáciu, či už je to meno, diagnóza, adresa či telefónne číslo na príbuzného. V lekárňach stoja od 8,50 eura.

foto: ANNSA
naramky - inzercia foto: ANNSA

Práve údaj s krvnou skupinou je veľmi dôležitý pre záchranu života nezávisle od toho, či ide o zdravého alebo chorého človeka. Veď účastníkom vážnej dopravnej nehody sa môže stať každý. Informácia o krvnej skupine zraneného môže urýchliť podanie transfúzie, nakoľko transfúzne stanice získajú viac času pre zabezpečenie potrebnej krvi.

Začínajú sa vám rodičia zmätene potulovať po uliciach? Môže to byť signálom začínajúcej Alzheimerovej choroby. Stačí na takýto náramok vygravírovať meno, adresu alebo aspoň telefónne číslo rodinného príslušníka. Policajti aj ľudia, ktorí si takéhoto človeka všimnú, poľahky dokážu pomôcť aj bez náročného hľadania a vyšetrovania.

Náramky na suchý zips sa predávajú nielen vo veľkosti pre dospelých, ale aj vo veselších farbách pre deti. Práve detské náramky sú pre rodičov neoceniteľné. Deti nemajú občianske preukazy a pri akomkoľvek ohrození môžu byť náramky ich jediným identifikačným dokladom. Okoloidúci, záchranári aj policajti vďaka vygravírovanému menu a telefónnemu číslu na rodiča poľahky dokážu dieťa vrátiť domov. A pokiaľ dieťa trpí nejakou chorobou, určite aj lekári či laickí záchrancovia ocenia akúkoľvek informáciu.

foto: ANNSA
náramok2 - inzercia foto: ANNSA

Spoločnosť ANNSA vychádza ľuďom v ústrety aj tým, že na svojej stránke ponúka zoznam gravírovacích služieb z celého Slovenska. Všetky odporúčané firmy gravírujú na náramky za 3 až 4 eurá.

Kúsok textilu či silikónu získate doslova za babku, veď náramky vydržia celé roky. Dokážu však zachrániť to, čo sa peniazmi vyčísliť nedá. I keď ekonómovia by asi s týmto názorom nesúhlasili. Hovoríme o ľudskom zdraví a živote. Tie sú jedinečné a každý človek má len jeden život a jedno zdravie. Malá jednorazová investícia za ich ochranu určite stojí.

chyba