Výhody a nevýhody LED a OLED televízorov

Zistite, aké typy LED televízorov máme na trhu a ako sa od seba líšia. Alebo dáte prednosť OLED televízoru? Prinášame porovnanie hlavných výhod a nevýhod oboch technológií.

19.07.2023 00:00
televizor Foto:

LED a QLED televízory

LED televízory využívajú na zobrazenie obrazu LCD obrazovky (displeje sú z tekutých kryštálov), ktoré sú podsvietené LED diódami. Začali sa používať už v roku 2008, ale postupom času výrobcovia televízorov technológiu stále vylepšovali. LED televízory používajú dva hlavné typy podsvietenia Edge LED a Direct LED.

Pri Edge LED podsvietení sú diódy umiestnené po obvode TV, čo umožňuje výrobcom vyrábať tenšie televízory, ale majú nižšiu kvalitu obrazu v porovnaní s Direct LED.

Direct LED televízory majú podsvietenie po celej ploche panelu, čo im umožňuje zobraziť lepšie farby a rovnomerne osvetliť celú obrazovku. Tieto televízory sú často obohatené o funkciu „local dimming“, čo znamená, že rôzne oblasti podsvietenia môžu byť regulované nezávisle na sebe. Umožňuje to lepší kontrast a lepšiu hĺbku čiernej farby.

Samsung televízory začali ako prvé používať technológiu QLED. Jedná sa o LED displeje vylepšené o Quantum Dot technológiu, ktorá umožňuje zobraziť širšiu škálu farieb (1 miliardu) v porovnaní s tradičnými LED televízormi.

OLED televízory

OLED je zobrazovacia technológia, ktorá nevyžaduje podsvietenie. Obraz je tvorený z organických svetelných bodov (pixelov), z ktorých každý produkuje vlastné svetlo. Tieto displeje dokážu generovať zložitú mozaiku farieb, čo vnímajú naše oči ako kompletný obraz. Vďaka tejto technológii dokážu výrobcovia vyrobiť veľmi tenké televízory.

Rozdiely medzi LED a OLED televízormi

Obe technológie majú svoje plusy a mínusy a najlepší typ displeja televízora záleží na vašich individuálnych potrebách a preferenciách. Najrozšírenejšie smart televízory sú LED. Tieto televízory sú cenovo dostupnejšie ako OLED televízory.

Pri porovnaní jasu displeja sú na tom lepšie LED displeje, ktoré ponúkajú vyšší jas, čo oceníte pri sledovaní televízora v osvetlených miestnostiach.

OLED displeje ponúkajú lepšie pozorovacie uhly ako LED displeje. Môžete chodiť okolo OLED televízie a z každej strany dostanete krásny obraz a neprídete o kontrast.

Rozdiel medzi technológiami je v zobrazení čiernej farby. LED alebo vylepšená QLED technológia produkuje svetlo a nedokáže zhasnúť najtmavšie časti obrazovky na 100%. OLED technológia dokáže úplne vypnúť pixely a nežiariť. Dokáže tak zobraziť plnohodnotnú čiernu farbu a ponúka lepší kontrastný pomer.

chyba