Plánujete si tento rok kúpiť do domácnosti klimatizáciu? Toto by vás mohlo zaujímať

Plánujete si tento rok kúpiť do domácnosti klimatizáciu? Toto by vás mohlo zaujímať. Potreba chladenia domácností každým rokom rastie. Moderné klimatizácie, ktoré sú dnes na trhu majú funkcie, ktoré využijete počas celého roka.

08.02.2024 00:00
principy klimatizacie, pr, nepouzivat

Akvadukty v starovekom Ríme, vysoké veže s lapačmi vetrov v Egypte, odparovacie nádrže a bazény či ľadové pivnice. Všetkými týmito spôsobmi sa ľudia po stáročia snažili ochladiť svoje domácnosti. Využívali silu prírodných živlov.

Mechanické chladenie vymyslel až koncom devätnásteho storočia Američan John Gorrie. V čase epidémie žltej zimnice na Floride chladil nemocnice pomocou ventilátorov, ktoré fúkali vzduch do miestnosti cez boxy s ľadom. Zásoby ľadu sa však veľmi rýchlo míňali a Gorrie sa snažil prísť na iné riešenie. Chladenie, ktoré spočívalo v rýchlej expanzii plynov. V roku 1851 získal patent a tento princíp sa používa dodnes.

Postupom rokov sa klimatizačné zariadenia zdokonaľovali. Jedovatý čpavok nahradil v tridsiatych rokoch 20. storočia freón. V osemdesiatych rokoch prišla spoločnosť Toshiba na trh s novým typom kompresora zvaným invertor. Táto technológia umožňuje regulovať otáčky klimatizácie a tým upravuje jej výkon a znižuje spotrebu elektrickej energie.

Nové milénium prinieslo so sebou zmenu chladiacich zmesí využívaných v klimatizáciách. Namiesto freónu, ktorý nepriaznivo vplýva na životné prostredie sa začalo využívať chladivo R32. „Všetky splitové a multisplitové klimatizácie od ZSE sú dodávané už iba s chladivom R32, čím prispievame k znižovaniu emisií, znižovaniu vplyvov na ozónovú vrstvu a celkovo k ochrane životného prostredia,“ hovorí odborník zo ZSE.

Homeoffice jedine s klimatizáciou

Klimatizáciu vlastní v Spojených štátoch amerických takmer 90 percent domácností. Uvádza to Medzinárodná energetická agentúra. Podobné čísla má aj Japonsko. Nezaostáva ani Európa, kde predaj klimatizácii stúpol najmä v období pandémie. V Nemecku používa klimatizáciu každá ôsma domácnosť. Do budúcnosti si ju plánuje zakúpiť ďalších 16 percent. Ukazuje to prieskum spoločnosti Verivox, ktorá sa zaoberá porovnávaním cien.

Na Slovensku podobné prieskumy o používaní klimatizácií nemáme, no len v ZSE si klímu kúpilo už viac ako 8 200 spokojných zákazníkov. Potreba chladenia domácností každým rokom rastie. Ukazuje to aj štúdia štatistického úradu Európskej komisie. Môžu za to najmä rýchlo sa meniace klimatické podmienky. Vlny horúčav, ktoré boli kedysi len pár dní počas leta sa v posledných rokoch objavujú už v máji a v dlhých intervaloch trvajú častokrát až do septembra. Navyše, moderné klimatizácie, ktoré sú dnes na trhu majú funkcie, ktoré využijete počas celého roka, nielen počas horúcich letných dní a nocí.

Klimatizácie sa stali bežnou súčasťou našich domovov. „Bez klimatizácie si už mnohí z nás nevedia vôbec predstaviť fungovanie, obzvlášť v dobe homeofficov. Môžeme s istotou povedať, že klimatizácie sa stávajú neodlúčiteľnou súčasťou domácnosti spolu s chladničkami, práčkami či umývačkami riadu. Klimatizácia zároveň nie je klasický domáci spotrebič. Dôležitú úlohu tu zohráva kvalitná montáž, ktorú by mala urobiť firma so skúsenosťami,“ hovorí odborník na klimatizácie zo ZSE.

Chceli by ste si tento rok zaobstarať klimatizáciu? Teraz je na to ideálny čas. ZSE vám ponúka tieto skvelé predsezónne výhody.

  • Zľavu až 200 eur na vybrané modely.
  • Elektrinu pre chladenie alebo vykurovanie klimatizáciou na rok zadarmo. 300 kWh elektriny alebo 450 hodín fungovania klímy bez navýšenia poplatkov za elektrinu.
  • Predĺženú záruku až šesť rokov na vybrané klimatizácie.
  • Montáž klimatizácie v cene a po celom Slovensku už do 10 dní.
  • Pravidelnú ročnú servisnú prehliadku počas celého obdobia platnosti zmluvy pre všetky klimatizácie na splátky.
  • Záruku na klimatizáciu počas obdobia platnosti zmluvy. Ak klimatizácia prestane fungovať, ZSE ju opraví alebo vymení za novú.

Princíp tepelného čerpadla

Používanie klimatizácie vám nielen spríjemní bývanie počas horúcich dní, ale môže priniesť aj niekoľko iných benefitov. Dnes už totiž neplatí, že klimatizácia je len sezónnou záležitosťou. Vedeli ste, že moderné klimatizačné zariadenia môžete využiť počas celého roka a nielen na chladenie? Áno, napríklad aj v zime. Klíma vašu domácnosť totiž nielen dokonale vychladí, ale i príjemne vykúri, odvlhčí vzduch a slúži dokonca aj ako jeho čistička.

Klíma funguje na princípe tepelného čerpadla typu vzduch – vzduch. Podobne ako chladnička. „Vnútorná jednotka nasáva teplý vzduch z miestnosti, ochladzuje ho a posiela ochladený späť do miestnosti. Teplo, ktoré zo vzduchu odobrala, odovzdáva cez chladiace médium v rúrkach do vonkajšej jednotky, ktorá ho uvoľní do vonkajšieho prostredia,“ vysvetľuje odborník zo ZSE.

Klimatizácia upravuje nielen teplotu, ale aj vlhkosť vzduchu, čím sa odlišuje od ventilácie, ktorá zabezpečuje len výmenu vzduchu. Takmer všetky klimatizačné jednotky, ktoré sú dostupné na trhu sú reverzibilné – to znamená, že okrem vychladenia miestnosti ju dokážu aj vykúriť.

Práve preto už nemusíte čakať s kúpou klimatizácie až na leto. Zaobstarajte si ju už teraz a môžete sa tešiť zo všetkých benefitov, ktoré vám jej používanie prinesie. Klimatizácia na splátky od ZSE má množstvo skvelých funkcií, ktoré z nich robia nenahraditeľnú súčasť každej domácnosti.

Z čoho sa skladá chladiaci systém?

Snimka obrazovky lepsia,pr, nepouzivat
chyba