Psychologička Svetielka nádeje pomáha deťom aj ich rodinám

Podpora psychológa počas liečby je pre detských onkologických pacientov nesmierne dôležitá. Obrátiť sa však naňho môžu aj ďalší členovia rodiny.

13.03.2024 00:00
thumbnail titulna fotka, pr, nepouzivat

Keď dieťaťu potvrdia onkologické ochorenie, nielen ono, ale aj celá jeho rodina sa ocitnú v novej a neznámej situácii. Občianske združenie Svetielko nádeje si uvedomuje náročnosť tohto obdobia a preto v rámci svojej činnosti poskytuje deťom aj ich blízkym psychologickú podporu a poradenstvo už od roku 2016.

Psychologička Svetielka nádeje pomáha deťom vyrovnať sa s novými situáciami ako pobyt v nemocnici, izolácia, prijímanie liekov, zvládanie ošetrovateľských výkonov či zmena vzhľadu. “Práca psychologičky na našej klinike je neskutočne dôležitá,” potvrdzuje MUDr. Kristína Horváthová z Kliniky pediatrickej onkológie a hematológie SZU v Banskej Bystrici, kde Svetielko nádeje pôsobí. “Od prvého dňa je oporou pre pacientov aj pre ich rodiny, pomáha im zvládnuť náročné dni po oznámení závažnej diagnózy a stojí pri nich počas celého priebehu liečby."

thumbnail 62 4206, pr, nepouzivat

Vďaka tomu, že je psychologička v každodennom kontakte s detskými pacientmi a ich rodinami, dokáže si s nimi vytvoriť bližší vzťah a lepšie ich spoznať. Okrem poskytnutia podpory tak s nim dokáže pracovať aj na vytvorení bezpečnej a otvorenej atmosféry, v ktorej môžu všetci hovoriť o svojich ťažkostiach, obavách či frustrácii a byť si navzájom oporou.

“Psychologička Svetielka nádeje nám bola sprievodcom a oporou počas celej liečby nášho syna, až sa stala blízkym priateľom, ktorý pozná celý váš život. Prirodzeným a úprimným spôsobom nám radila, keď nám bolo ťažko, rozveseľovala nás rodičov, ako aj nášho syna,” podelila sa o svoju skúsenosť mama jedného z pacientov na klinike.

thumbnail detska herna 6., pr, nepouzivat

Psychologička Svetielka nádeje v roku 2023 vykonala 463 intervencií, ktorými pomohla detským onkologickým pacientom a ich rodinám. Venovaním 2 % z vašich daní môžete prácu psychologičky Svetielka nádeje podporiť aj vy. Stanete sa tak súčasťou zmysluplnej pomoci malým hrdinom na detskej onkológii.

chyba