Veľtrh Coneco: TOP inovácie v stavebníctve a bezplatné poradenstvo

Segment stavebníctva podľa Zväzu stavebných podnikateľov čelí výraznému nedostatku kvalifikovaných pracovníkov vo všetkých stavebných profesiách. Významný veľtrh stavebníctva Coneco v tomto roku prostredníctvom Pavilónu vzdelávania a inovácií priblíži stavebné remeslo žiakom a študentom a ukáže, že stavebníctvo nie je zastarané a neperspektívne odvetvie, za ktoré ho mnohí ľudia považujú.

20.03.2024 00:00
thumbnail coneco24 800x600E, pr, nepouzivat

Komplexný prierez odvetvím stavebníctva a pridružených segmentov od 20. 3. do 23. 3. prináša 43. medzinárodný veľtrh stavebníctva Coneco. Možnosti a riešenia pre udržateľnosť a úsporu energií predstaví súbežný 32. veľtrh energetickej efektívnosti Racioenergia. Incheba sa tak na nasledujúce dni stane miestom stretnutia odborníkov z radov projektantov, architektov, stavebníkov, zástupcov odborných cechov a združení a výrobcov/predajcov stavebných materiálov, komponentov a ďalších riešení pre bývanie. Návštevníkom sa predstaví viac ako 160 vystavovateľov zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska, Rakúska, Slovinska, Talianska a Ukrajiny.

Veľtrh ukáže stavebné systémy, inovatívne technológie, dizajnové komponenty a riešenia pre hrubú stavbu aj interiér. Konštrukčné, izolačné a obkladové materiály, okná a dvere, technológie na odvlhčovanie muriva, hydroizolačné systémy pre strechy, krby a kachle, elektrické radiátory a podlahové vykurovanie, tepelné čerpadlá, riešenia pre solárnu energiu, tieniaca technika, stolárske riešenia a produkty, ale aj dizajnové prvky pre dotvorenie interiéru sú len časťou ponuky. Keďže v súčasnosti je stále veľmi aktuálna otázka cien energií, v popredí sú aj témy energeticky úsporného a klimaticky udržateľného bývania. Ako zabrániť únikom tepla, zabezpečiť tepelnú pohodu bez vysokých nákladov či efektívne chladiť priblíži veľtrh energetickej efektívnosti Racioenergia.

thumbnail Coneco24 majstrovstva, pr, nepouzivat

Štyri dni plné bezplatného poradenstva

Veľtrhy prinášajú jedinečnú príležitosť pre každého, kto sa chce lepšie zorientovať v témach výstavby, obnovy budov či rekonštrukcií. Pridanou hodnotou veľtrhu je bohatý program s účasťou najvýznamnejších odborníkov a združení.

Technický a skúšobný ústav stavebný pod vedením prof. Zuzany Sternovej bude každý deň počas otváracích hodín veľtrhu poskytovať konzultácie vlastníkom rodinných a bytových domov a bytov. Záujemcovia tak z prvej ruky dostanú informácie o platnej legislatíve v oblasti energetickej hospodárnosti budov, o technických normách na stavebné materiály a konštrukcie, požiadavkách na tepelnú ochranu a energetickú hospodárnosť budov, o projektovom riešení na obnovu a zateplenie a ďalších dôležitých témach. V Sekcii drevostavieb Združenia spracovateľov dreva budú zastúpení poprední slovenskí dodávatelia moderných drevostavieb. Práve drevostavba je ideálne riešenie pre ľudí, ktorí chcú bývať v zdravom prostredí, s nízkou uhlíkovou stopou a vysokou energetickou efektívnosťou. Odborníci počas praktických ukážok odpovedia na otázky, prečo sú drevostavby výhodné a aká je pravda o ich kvalite, efektivite a udržateľnosti. V rámci expozície sa bude rovnako konať hlasovanie o najkrajšiu drevostavbu roka 2023.

Odborníci zo Slovenského zväzu pre chladiacu a klimatizačnú techniku sú pripravení objasniť záujemcom všetky otázky o tepelných čerpadlách, ktoré sú v súčasnosti veľmi žiadané. Konzultácie na tému ekostavieb a obnovy tradičných domov, ale aj ukážky práce s hlineným stavebným materiálom, slamenými balmi a slamenými panelmi bude mať na veľtrhu v gescii združenie ArTUR, ktoré združuje priaznivcov trvalo udržateľnej architektúry. Spolok Permon z Marianky zasa priblíži svet bridlice, ktorá sa ťažila a spracovávala v štôlni v marianskom údolí a ukáže napríklad aj výrobu bridlicových srdiečok.

thumbnail coneco24 800x600B, pr, nepouzivat

Pavilón vzdelávania a inovácií

To, že stavebníctvo už dlho nie je zastaralé a neperspektívne odvetvie, ukáže Pavilón vzdelávania a inovácií pod hlavičkou Zväzu stavebných podnikateľov, ktorý prinesie to najlepšie zo vzdelávania stavbárov. Žiaci, študenti, doktorandi a pedagógovia dvanástich odborných škôl a dvoch univerzít odprezentujú najpokrokovejšie inovácie a technológie, ktoré pri vyučovaní stavebných odborov používajú. Záujemcovia sa budú môcť zoznámiť napríklad s virtuálnou, zmiešanou alebo rozšírenou realitou, ktorá sa stáva neoddeliteľným pomocníkom v stavebníctve, s inovatívnymi ekologickými riešeniami pre budovy, zelenými fasádami a strechami, s 3D digitálnym modelom dopravnej infraštruktúry, s meračskou technikou, geodetickými stanicami, s tvorbou GREEN a SMART riešení, s inováciami vo vede a výskume a ich aplikáciou v praxi, s ukážkami prác v 3D programoch, so smart ovládaním domácnosti a 3D tlačou a meraním prostredníctvom dronov.

Majstrovstvá Slovenska strechárov a maliarov

Stavebné remeslo žiakom a študentom priblížia aj ďalšie aktivity. Hneď v prvý deň veľtrhu od 10:00 si žiaci zmerajú svoje zručnosti a vedomosti počas 23. Majstrovstiev Slovenska strechárskych remesiel a 20. Majstrovstiev Slovenska maliarskych remesiel žiakov odborných škôl s medzinárodnou účasťou. Súťažné aktivity budú rovnako pokračovať aj vo štvrtok 21. 3. od 10:00 do 18:00. Majstrovstvá v Inchebe organizujú Cech strechárov a Cech maliarov Slovenska.

thumbnail coneco24 800x600A, pr, nepouzivat

Veľtrhy Coneco a Racioenergia sa budú konať od stredy 20. 3. do soboty 23. 3., každý deň od 10:00 do 18:00, v sobotu do 17:00. Harmonogram sprievodného programu je zverejnený na https://www.incheba.sk/…CONECO24.pdf. Partnermi podujatia sú portály zoznam.sk, daibau.sk, beevam.sk, finreport.sk, pravda.sk, startitup.sk, fontech.sk, yimba.sk, školské.sk a magazíny SAB – Stavebníctvo, architektúra a bývanie a Top stavebné.

chyba