Ako premeniť pitie pravého brandy na pôžitok?

Máte radi výnimočnosť a radi si doprajete špeciality s nádychom luxusu? Práve vy si isto vychutnáte čaro nápoja v pohári na stopke, no nie hocijakého, ale toho pravého brandy Soberano.

28.08.2015 08:00
Soberano

Ide o skutočne výnimočný a kvalitný produkt. To potvrdzuje nielen fakt, že v roku 2013 značka oslávila 100 rokov od registrácie, ale aj to, že sa na výrobu Soberana používa kvalitný destilát z vína. Ten Španieli získavajú zo špeciálnej odrody hrozna Airén pestovanej v oblasti La Mancha vo vnútrozemí Španielska.

Ako ale správne servírovať Soberano, aby vynikla jeho sofistikovaná chuť a zároveň ste dosiahli maximum chuťového zážitku? Hovoríme o španielskom brandy vyrábanom tradičnou metódou v meste Jerez, nápoji zrejúcom v dubových sudoch, v ktorých bolo predtým uskladnené sherry, čo dáva Soberanu osobitnú chuť a vôňu. Jeho charakter získaný pri špeciálnom spôsobe dozrievania Criaderas y solera tak najlepšie vynikne, ak sa podáva pri izbovej teplote – zhruba na úrovni od 16 stupňov Celzia a vyššie. V horúcich letných mesiacoch ho môžete osviežiť kockami ľadu na dne pohára.

Soberano

Treba dbať aj na výber typu pohára. Brandy sa najlepšie vychutnáva z pohára v tvare tulipána, ktorý má kratší krk, jeho dno je širšie a postupne sa zužuje až k okraju. Veľká plocha hladiny obopínajúca sklo pomáha odparovaniu aromatických látok, zatiaľ čo úzke hrdlo zadržiava tieto arómy v pohári. Pozor však, pohár nesmie byť ani malý, ani príliš veľký. Typický pohár na brandy má kapacitu cca 185 – 250 ml, nemalo by sa doň naliať viac ako 60 – 90 ml. Pohár sa často krát nahrieva držaním v uzatvorenej dlani alebo pomocou sviečky, aby vynikla chuť nápoja.

Experimentovať sa skutočne oplatí s päťročným Soberano – okrem servírovania samostatne, na ľade alebo ako súčasť kávy, poslúži aj ako hlavná zložka rôznych miešaných nápojov, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou letných koktailových párty. Vďaka jedinečným chuťovým vlastnostiam s nádychom vyzretého dreva a karamelu Soberano 5 premení každý drink na neopakovateľný zážitok.

Pre výnimočné príležitosti aj pre tých najnáročnejších hostí je tu Soberano 12 – typický so svojou elegantnou mahagónovou farbou s dávkou jantáru a medi, skrývajúci v sebe aromatický komplex po kvalitnom dozretom dreve, karameli, mede či orieškov. Čaro špeciálneho pravého brandy Soberano nedávno objavil aj spevák Robo Opatovský, ktorý sa stal ambasádorom značky. „Keď som bol mladší, brandy nebolo mojim obľúbeným alkoholickým nápojom. Cestu k nemu som si našiel časom. Dozrel som naň, takže dnes už viem oceniť kvalitu a chuť pravého brandy,“ vyznáva sa Opatovský.

chyba