EcoButtni svet svojou cestou. Spolu sme zodpovednejší

19.09.2023 09:33
pmi, pr nepouzivat Foto:

Slovenský technologický startup – EcoButt má riešenie pre všetky zvyšky tabakových výrobkov. S kampaňou „EcoButtni svet svojou cestou“ informuje verejnosť o možnosti recyklácie tabakových filtrov a motivuje tak k zodpovednejšiemu prístupu k svojmu okoliu. Spoločensky zodpovedný prístup k našej planéte je stále viac a viac dôležitý. Platí to aj pre Slovensko, ktoré sa dlhodobo borí s problémom cigaretového odpadu. Na Slovensku je 35,8% dospelých fajčiarov, ktorí ešte stále hádžu ohorky na zem. Vyplynulo to z rozsiahlej celoslovenskej ankety1 zameranej na rôzne druhy závislostí vrátane fajčenia. Výsledky tiež potvrdili, že užívatelia nahrievaného tabaku sú zodpovednejší k prírode. Tabakové náplne totiž zahadzuje na zem polovica z nich v porovnaní s fajčiarmi klasických cigariet.

Do ankety sa zapojilo viac ako 21-tisíc Slovákov a výsledky z neho ukázali, že až 76,3% Slovákov vníma najviac cigaretového odpadu paradoxne na miestach, kde je fajčenie zakázané, teda v okolí zastávok verejnej hromadnej dopravy.

Foto: PMI
pmi, pr nepouzivat

Výsledky ankety tiež potvrdili, že osveta o škodlivosti cigaretových náplní v prírode je stále potrebná. Ako sú na tom Slováci s prístupom k recyklácii cigaretových ohorkov a tabakových náplní? Takmer 60% Slovákov stále netuší, že ohorky a tabakové náplne je možné recyklovať. A preto sa spoločnosť EcoButt rozhodla pokračovať v osvete pod názvom „EcoButtni svet svojou cestou“, ktorej myšlienku podporujú aj osobnosti ako stand-up komička Simona Salátová a influenceri Natália Pažická, či Radoslav Hoppej.

„Cigaretové ohorky a tabakové náplne nepatria na zem, ale do cesty,“ to je hlavné motto Huga Repáňa, zakladateľa projektu EcoButt. Slovenský technologický startup založil ešte ako študent a navrhol spôsob využitia tohto odpadu. Dnes má za sebou prvé úspechy a buduje infraštruktúru s cieľom vytvoriť čo najviac možností, aby ľudia neodhadzovali cigaretové ohorky do prírody. „Cigaretový ohorok obsahuje približne 7 000 toxických a karcinogénnych látok, ktoré vznikajú pri horení tabaku. Akonáhle fajčiar hodí cigaretový ohorok na zem a zaprší, všetky toxické látky sa dostávajú do podzemných vôd a pôdy a kontaminujú tak postupne celý ekosystém,“ vysvetľuje Hugo Repáň a dopĺňa: „Niektoré výskumy dokonca tvrdia, že už jeden cigaretový ohorok kontaminuje až 5 litrov vody, čo je neskutočne veľa pri množstvách, ktoré každý deň skončia na zemi. Treba si uvedomiť ten environmentálny aspekt. Preto mi napadlo, že ak by sme fajčiarom vyrobili dostatok zberných nádob, tak by ohorky jednoducho nehádzali na zem.“

Foto: PMI
pmi, pr nepouzivat

Pre fajčiara odpad, pre EcoButt materiál

Takto vyrobená cesta už nie je nebezpečenstvom pre prírodu. Čierne spojivo, ktoré spája asfalt dokopy, uzatvára toxické látky a tie sú bezpečne zakonzervované v asfaltovej zmesi.

V októbri 2022 sa EcoButt-u podarilo vyasfaltovať v Žiari nad Hronom prvú cestu a dnes už okrem klasických ohorkov recykluje aj náplne zo zariadenia na nahrievanie tabaku. Vďaka partnerstvám so spoločensky zodpovednými firmami objem recyklácie stále rastie. „Dnes vyzbierame a spracujeme mesačne len v spolupráci s Philip Morris viac ako pol tony tabakových náplní zo zariadení na nahrievanie tabaku, čo vystačí približne na 1000 m² cesty. Práve spoločnosť Philip Morris motivuje svojich zákazníkov zbierať použité tabakové náplne, ktoré my na predajniach pravidelne vyzdvihneme a recyklujeme. Vďaka ich aktivite a spolupráci je to číslo tak významné,“ hovorí Hugo Repáň.

Philip Morris motivuje a učí svojich zákazníkov, aby tabakové náplne zbierali do špeciálnych uzatvárateľných vrecúšok a nosili ich na recykláciu do predajní.

„Spoluprácu s EcoButt sme začali v júni 2022, zbierali sme použité náplne zo zariadenia na nahrievanie tabaku v troch predajniach na Slovensku. Pilotne sme spustili „tichú” iniciatívu, bez komunikačnej podpory. Zamestnanci v predajniach len šírili informácie o možnosti priniesť použité náplne na recykláciu. Doteraz sme vyzbierali 2,3 tony tabakových náplní a dnes už zber prebieha na všetkých predajniach na Slovensku. Ľudia sú čoraz citlivejší na ochranu životného prostredia a sú ochotní prispievať na projekty, ktoré sa snažia minimalizovať negatívne vplyvy na planétu a my sme urobili všetko pre to, aby sme im to umožnili,“ vysvetlila Lucia Blahová, Suistainability Lead Philip Morris Slovensko.

Foto: PMI
pmi, pr nepouzivat

Spolu sme zodpovednejší

EcoButt plánuje aj naďalej rozširovať spoluprácu so združeniami a organizáciami s cieľom znižovať cigaretový odpad a spoločne vymyslieť pre samosprávy funkčný model, ktorý by bolo možné realizovať naprieč Slovenskom. Vrátane osvetovej činnosti, aby ľudí informovali o tom, čo ohorky spôsobujú nášmu ekosystému a zároveň rozširovali samotné osádzanie zberných nádob a popolníkov. Preto aj návštevníci tohtoročnej Bezdymovej zóny na festivale Pohoda mali možnosť vypočuť si zaujímavú talkshow „EcoButtni svet svojou cestou“ o recyklácii tabakových filtrov so Simonou Salátovou a jej hosťami – Hugom Repáňom z EcoButt, Luciou Blahovou z Philip Morris Slovakia, Veronikou Repiskou z Upracme Slovensko a Radoslavom Hoppejom, známeho najmä vďaka instagramovému účtu a cestovateľskému blogu Nie je túra bez Štúra. Na workshope Huga Repáňa z EcoButt sa dozvedeli viac o procese recyklácie cigaretových ohorkov a tabakových náplní. A taktiež o možnostiach ako byť zodpovednejším k prírode a dostať tabakové filtre zo zeme do asfaltovej cesty. „Ecobutt je geniálny nápad, sama ho podporujem a zbieram tabakové náplne v nádeji, že budú zapracované do nejakej asfaltovej cesty. Okolo celej tejto myšlienky sa opäť združujú šikovní ľudia. Možno aj samotný úspech je odrazom tejto skutočnosti, že v zákulisí tohto celého si pomáhame, smejeme sa spolu, vymýšľajú sa nové spôsoby ako ísť vpred. Za celým nápadom stojí mladý chalan Hugo Repáň a už jeho energia je naozaj nákazlivá," uviedla Simona Salátová, ktorá je nadšenou podporovateľkou myšlienky EcoButt. Dospelí návštevníci (18+) mohli na Pohode 2023 preskúmať aj interaktívne laboratórium „Svet bez dymu“ a jedinečnú dizajnovú inštaláciu z asfaltu s prímesou recyklovaných tabakových filtrov.

1Zdroj: MY regionálne noviny, Petit Press

chyba