Hľadajú sa #StrazcoviaDemokracie

V kampani #StrazcoviaDemokracie chceme v Post Bellum mobilizovať demokraticky zmýšľajúcich ľudí ísť voliť a ochrániť tak demokraciu pred jej zničením populistami a fašistami.

12.09.2023 00:00
strazcoviademokracie,pr,nepouzivat

V kampani #StrazcoviaDe­mokracie chceme v Post Bellum mobilizovať demokraticky zmýšľajúcich ľudí ísť voliť a ochrániť tak demokraciu pred jej zničením populistami a fašistami.

V našej práci denne vyhľadávame a zaznamenávame skutočné príbehy 20. storočia. Sú to príbehy nedemokratických, totalitných režimov na dnešnom území Slovenska do roku 1989. Viac ako 16 000 príbehov, ktoré nájdete v našom online archíve jasne rozpráva o tom, ako môže vyzerať náš život, ak stratíme krehkú demokraciu.

To najhoršie, čo nás môže čakať je strata života. Najreálnejšie to poznáme z obdobia 2. svetovej vojny a holokaustu, ale aj z obdobia komunistickej a socialistickej diktatúry.

Po roku 1989 sme sa po dlhých desaťročiach dostali k životu v slobode – demokracii. Nevravíme, že demokratický systém na Slovensku nemá chyby – má ich množstvo. Oproti minulosti je však život v slobode to najlepšie, čo nás mohlo stretnúť.

Deti narodené po Nežnej revolúcii už nepoznajú život v strachu, v diktatúre, prenasledovanie Štátnou bezpečnosťou, cenzúru, zakázané umenie, propagandu, zatvorené hranice, zákaz cestovať do sveta mimo Sovietsky zväz, a množstvo ďalších príkazov a zákazov, ktoré diktoval režim. Nedovoľme, aby sa rôzne praktiky autoritárskych režimov stali súčasťou našej najbližšej budúcnosti.

Iba prednedávnom sme si pripomenuli výročie Slovenského národného povstania. V roku 1944 sa množstvo Slovákov a Sloveniek postavili skutočným nepriateľom – ľudákom a nacistom so zbraňou v ruke.

Branislav Tvarožek sa v lete 1944 zapojil do SNP a stal sa členom vysokoškolského strážneho oddielu – špecializovanej jednotky, ktorú vytvoril slovenský povstalecký generál, Ján Golian. Po potlačení povstania sa dostal do nemeckého zajatia, odkiaľ sa mu neskôr podarilo uniknúť. Po návrate domov, spolu s otcom, pomáhali partizánom v okolí Nového Mesta nad Váhom.

Branislav Tvarožek bránil demokraciu so zbraňou v ruke a bol pri tom zajatý fašistami. #StrazcoviaDe­mokracie to dnes majú jednoduchšie, staňte sa jedným alebo jednou z nich.

Jediný nástroj, ktorý budete potrebovať, je obyčajné pero a odhodlanie ísť voliť strany, ktoré uznávajú hodnoty demokracie.

chyba