Trápite sa s výberom darčekov? Máme pre vás zopár tipov

Vybrať darčeky, ktoré našich blízkych potešia, je fuška. Väčšina si dáva záležať na výbere a radí sa s ostatnými členmi rodiny.

14.12.2023 00:00
Vianoce, pes, pr Foto:

Poprípade celý rok zbiera tipy na darčeky. Takmer každý piaty ich dokonca nakupuje počas celého roka. Aby vaše darčeky skutočne potešili vašich blízkych, prezradíme vám pár praktických informácií z dát a prieskumov nákupného poradcu Heureka.

Podľa prieskumov Heureky dnes pod vianočným stromčekom prevláda elektronika. Nový smartfón chce dnes pod stromčekom nájsť viac ľudí ako kedysi najpopulárnejšiu knižku. Obľúbené vianočné darčeky sú aj notebooky, počítače, herné konzoly a rôzne príslušenstvo. Keď k tomu pripočítame populárne smart hodinky a náramky, tablety, televízory a ďalšiu elektroniku ako slúchadlá, reproduktory či elektrokolobežky, dostávame sa takmer na polovicu želaných darčekov. A keď k nim pridáme ďalšie domáce spotrebiče ako kávovary, kuchynské roboty či hobby náradie, už ich máme pokryté z dvoch tretín.

Nie všetky darčeky sa točia len okolo elektroniky, dámy často poteší parfém či kvalitná kozmetika. Keďže všetci chceme mať dobré zdravie, medzi tradičné darčeky patria aj rôzne športové potreby, ako sú napríklad (elektro)bicykle či (elektrické) kolobežky, ktoré boli mimoriadne populárne najmä počas obmedzení v období pandémie. Samostatnou kapitolou sú zážitky. Aj vzhľadom na obmedzenia v cestovaní v predchádzajúcich rokoch často túžime po výletoch, pobytoch, letenkách či lístkoch na kultúrne podujatia.

Aké darčeky sme chceli ako malí pod stromčekom?

Darčeky pre deti sú najdôležitejšie. Viac ako polovica z nás na to využíva praktický list Ježiškovi, vďaka čomu vieme naplniť ich veľké očakávania. Chce to však vždy ešte darček, o ktorom nevedia a ktorý ich prekvapí, pretože nie je krajší pohľad ako do rozžiarených detských očí. Spomeniete si, čo ste si želali ako deti pod stromčekom nájsť?

Aj dnes je to najčastejšie živé zvieratko a určite nikoho neprekvapí, že je to práve šteniatko. V prieskumoch prekvapivo vyskakoval aj kôň, ktorý by sa pod stromček asi nezmestil.

Samozrejme, darovať živého tvora pod stromček jednoznačne neodporúčame bez predchádzajúcej dôkladnej prípravy a vysvetlenia, že taký darček so sebou prináša aj veľkú zodpovednosť a pravidelnú starostlivosť, keďže ho nie je možné len tak odložiť, keď nás prestane baviť.

Ostatné detské darčeky sa historicky opakujú. Kým v minulosti chcelo veľa detí počítač na hranie, dnes je ponuka oveľa širšia a zahŕňa herné počítače, notebooky, tablety či veľké aj malé konzoly. Pod stromčekom sme vždy túžili nájsť si športové vybavenie ako bicykel, korčule, lyže či sánky, dnes pre nedostatok snehu, zato technologickému pokroku, máme elektrické kolobežky, skateboardy či jednokolky. Kým chlapci túžili po vláčiku či autodráhe, dnes máme diaľkovo ovládané modely – autá, lode či drony. A u dievčat stále bodujú bábiky, kočiare, domčeky a kuchynky. Barbie dokonca patrí spolu s Legom medzi najčastejšie menované značky detských hračiek.

Kde sa ešte inšpirovať?

Heureka dnes nie je len cenovým porovnávačom, ale plnohodnotným nákupným poradcom, ktorý vám s výberom pomôže. Na stránke darceky.heure­ka.sk vždy nájdete inšpirácie na darček pre každého na akúkoľvek príležitosť, vrátane Vianoc, ktorý vašich blízkych určite poteší.

Výhodou online nakupovania je aj možnosť vrátiť tovar do 14 dní od nákupu bez udania dôvodu, ktorý vám nesedí alebo nesplnil vaše očakávania. Toto obdobie si však môžete jednoducho predĺžiť, pokiaľ tovar kúpite prostredníctvom tlačidla Kúpiť cez Heureku. Okrem toho, že nerozbalený tovar môžete vrátiť až do 90 dní, získate dodatočnú ochranu, keďže prípadné reklamácie za vás vyrieši Heureka.

chyba