Domáci miláčikovia si zaslúžia efektívnu ochranu a prevenciu proti parazitom

Jednotlivé ročné obdobia a zmeny počasia ovplyvňujú aj zdravie našich domácich miláčikov. Prvá vlna výskytu kliešťov prichádza tradične na jar no práve s príchodom sychravého počasia a zimných dní môžeme očakávať ďalšiu vlnu výskytu parazitov. Aktivita kliešťov a bĺch vtedy výrazne narastá. Sú totiž i vďaka otepľovaniu planéty schopné prežívať dlhšie a byť aktívnejšie. Čo môžeme teda urobiť pre zdravie a spokojnosť štvornohých členov našich rodín?

01.12.2023 08:46
Gubricka shutterstock, pr, nepouzivat Foto:

Parazitárne ochorenia a vlny kliešťov ohrozujú našich štvornohých priateľov

Klimatické zmeny majú okrem iného vplyv aj na skorší výskyt parazitov (najmä kliešťov), ktorým sa darí najmä v prostredí krátkych a slabých zím. Vlny výskytu kliešťov prichádzajú ruka v ruke so sychravými zimnými dňami. Mnohí z nás si možno mylne myslia, že výskyt vonkajších parazitov sa domácich miláčikov v zime netýka, avšak opak je pravdou. Vlna kliešťov práve v tomto období dosahuje vrchol i v dôsledku otepľovania našej planéty. Kliešťom sa v teplejších podmienkach darí.

Majitelia psov a mačiek by preto mali spozornieť a dostatočne svojich štvornohých priateľov na toto obdobie pripraviť. Dobrou správou je, že domácich miláčikov môžeme proti parazitom efektívne chrániť. Účinnými sú práve prípravky proti kliešťom a blchám, ktoré zaiste pozná každý majiteľ spoločenských zvierat. Prípravky proti vonkajším parazitom majú rôzne formy vrátane tabliet, pipiet či obojkov.

Dôležitá je však hlavne ich účinnosť z hľadiska trvácnosti prevencie a ich efektívnosti. Tieto faktory sú nesmierne dôležité aj podľa názoru nami oslovených veterinárnych lekárov. Doktor Peter Supuka uviedol, že veterinárne liečivá sú spravidla účinnejšie ako veterinárne prípravky. Doktorka Darina Rothová taktiež vníma otázku rozdielnej účinnosti jednotlivých typov antiparazitík a poukazuje na to, že voľne dostupné prípravky môžu byť menej účinné lebo na rozdiel od medikovaných antiparazitík nebránia prítomnosti kliešťov a bĺch. Súčasne preto nebránia ani prenosu ochorení.

Prístup k efektívnym a účinným antiparazitikám sa musí zlepšiť

Prístup k efektívnym a účinným antiparazitkám na Slovensku zostáva pomerne limitovaný. Tie sú totiž dostupné hlavne v lekárňach a v ambulanciách súkromných veterinárnych lekárov. V dostupnosti k efektívnym a účinným formám prevencie proti vonkajším parazitom však existuje značný priestor pre zlepšenie.

Otvorenie trhu by bolo nielen v prospech majiteľov a ich zvierat, ale zvýšenie konkurencieschop­nosti segmentu by prinieslo pozitívne efekty vo forme tlaku na kvalitu prípravkov a ich cenu. V neposlednom rade by zlepšenie prístupu k efektívnym a účinným antiparazitikám aj mimo lekární resp. ambulancií súkromných veterinárnych lekárov by odľahčilo lekárnikov a lekárov.

Juraj Eliáš zo Slovenskej aliancie ochrancov zvierat je presvedčený, že uľahčenie prístupu k účinným antiparazitikám aj v tzv. petshopoch môže eliminovať riziká prenosu parazitov na iné zvieratá, a to v dôsledku nasadenia včasnej antiparazitickej liečby a prevencie. Takýmto spôsobom podľa Eliáša možno nie len edukovať vlastníkov zvierat o dôležitosti prevencie, ale aj minimalizovať nevyhnutnosť následnej liečby resp. následnej starostlivosti. Ako uzavrel Eliáš, vždy je lepšie riešiť problém včas (prevenciou, osvetou), ako až vtedy, keď už nastane (liečba).

Foto: SHUTTERSTOCK
Gubricka shutterstock 2, pr, nepouzivat

Petshopy chcú byť miestom pre výber najefektívnejších foriem prevencie 

Predajne pre spoločenské zvieratá (petshopy) predstavujú významný kanál dostupnosti k antiparazitikám. Je to spôsobené tým, že ide o špecializovaný maloobchodný segment, ktorý je k potrebám chovateľov a ich zvierat najbližšie (časová a miestna dostupnosť), no i tým, že s kategóriou veterinárnych prípravkov vrátane antiparazitík sa v nich aktívne pracuje, a to aj vďaka edukovanému personálu. Avšak, vzhľadom na súčasné regulačné prostredie, majitelia zvierat účinné a efektívne antiparazitiká v petshopoch hľadajú len márne.

Juraj Eliáš vníma, že aj spotrebitelia očakávajú antiparazitické prípravky v predajniach pre spoločenské zvieratá a hovorí, že ak ich tam nenájdu, často len mávnu rukou, čo nezriedka vedie k rozvoju ochorení u zvierat. V zmysle platnej legislatívy môžu petshopy ponúkať spotrebiteľom len niektoré druhy antiparazitík, ktoré sú spravidla založené na rastlinnom pôvode. Spotrebitelia tak pri výbere účinných prípravkov pre zabezpečenie pohody a zdravia zvierat nezriedka ťahajú za kratší koniec.

Tento stav je pritom v rozpore s dlhodobým spotrebiteľským trendom, kedy ľudia pre svojich domácich miláčikov vyberajú veterinárne prípravky na základe kritérií účinnosti, bezpečnosti pre zviera, človeka, životné prostredie a ľahkej aplikovateľnosti. Rovnako platí, že spotrebitelia si tiež budujú pocit zodpovednosti za zdravie a prevenciu ochorení svojich domácich miláčikov.

Doktorka Darina Rothová rovnako zdôraznila význam antiparazitickej prevencie a jej lepšej dostupnosti. Vhodnou cestou môžu byť práve špecializované predajne za predpokladu jasne stanovených podmienok.

Navyše, zlepšenie dostupnosti k efektívnym a účinným formám prevencie proti vonkajším parazitom je opodstatnené ešte viac vo svetle klimatických zmien, ktoré zapríčiňujú zvýšenú aktivitu kliešťov a ich schopnosť prežívať dlhšie vďaka čoraz teplejším podmienkam. To rovnako spôsobuje, že z kedysi prevažne sezónneho javu sa stáva jav celoročný.

Európa ukazuje smer

Zlepšenie dostupnosti prípravkov proti parazitárnym ochoreniam by nepochybne uľahčilo a zefektívnilo ich prístup k pre vlastníkov a chovateľov zvierat, a teda aj znížilo  administratívne zaťaženie  a zvýšilo konkurencieschop­nosť. Prirodzene, nevyhnutnou podmienkou je úprava príslušných právnych predpisov zo strany rezortu pôdohospodárstva.

Netreba však vymýšľať koleso – stačí sa pozrieť na príklady z krajín Európy. Predaj vybraných antiparazitík aj v rámci špecializovanej maloobchodnej siete je možný v susednej Českej republike či v Dánsku. Trh sa samozrejme riadi presne stanovenými pravidlami, ktoré sledujú  princípy vysokej ochrany verejného zdravia, zdravia zvierat a životného prostredia pričom spotrebiteľom uľahčujú prístup k efektívnym a účinným antiparazitikám aj mimo lekární či veterinárnych ambulancií.

chyba