Odborník na digitálny minimalizmus Matěj Krejčí: „Digitálna očista nám môže zásadne zlepšiť kvalitu života.“

Predstavte si situáciu. Je ráno, klasický pracovný deň a vy v zhone odchádzate z domu. V duchu ešte rýchlo skontrolujete, či ste na nič nezabudli – žehlička vypnutá, kľúče, peňaženka... Na schodoch sa zarazíte. Nemáte mobil! Pokrčíte plecami a s pokojným svedomím idete ďalej? Pravdepodobne nie. V sekunde sa otočíte a bleskurýchle bežíte späť po prístroj, bez ktorého väčšina z nás už nedokáže existovať. Kedy a prečo sme sa stali závislými od inteligentných technológií?

01.12.2023 00:00
ocista 3 shutterstock 482236333, pr, nepouzivat Foto:

Vládne doba digitálna

„Vďaka moderným technológiám sme dnes prepojení viac ako kedykoľvek predtým. Zároveň sme si však nikdy neboli takí vzdialení,“ hovorí Matěj Krejčí, psychoterapeut a popredný odborník na digitálny detox v Čechách a na Slovensku. „Digitálne technológie sú geniálnym nástrojom, ale akonáhle začnú nahrádzať naše prirodzené správanie, následky na seba nenechajú dlho čakať. Závislosť na technológiách má podobné príznaky ako závislosť na nikotíne, alkohole či gamblerstve,“ dopĺňa.

Podľa údajov portálu DataReportal trávi priemerný používateľ v roku 2023 surfovaním na internete každý deň 6 hodín a 58 minút, z toho 2 hodiny a 24 minút na sociálnych sieťach. Pri mladých ľuďoch patriacich do tzv. generácie Z (narodení v rokoch 1997 – 2012), sú tieto čísla ešte vyššie. Práve oni sú najviac náchylní trpieť nomofóbiou, úzkosťou z odlúčenia od mobilného telefónu.

ocista 2, pr, nepouzivat

„Smartfón je asi najlepší vynález, aký sme kedy vymysleli, poskytuje nám slobodu v prístupe k informáciám všetkého druhu kedykoľvek si zmyslíme, no zároveň so sebou prináša aj veľké riziká. Tá istá technológia, ktorá nám dáva slobodu, nás môže dostať do situácie, keď milujeme zariadenie viac ako skutočný život,“ vystríha Matěj Krejčí.

Odborník jedným dychom dodáva, že podstatou nie je ostentatívne zahodiť digitálne prístroje do koša a vrátiť sa do jaskyne. Nie je na to dôvod. Smart technológie nám v mnohom spríjemňujú a zjednodušujú život, dôležité však je zachovať rovnováhu medzi online a offline svetom. A taktiež šetriť životné prostredie a popritom aj svoje peniaze.

Skutočné dôsledky virtuálneho sveta

Hoci sa digitálne technológie javia ako stopercentne virtuálne, ich ekologický dopad je viac než skutočný. Uhlíková stopa vzniká počas doby, ktorú trávime v digitálnom svete. Produkujú ju e-maily, fotky v telefóne, ale aj obyčajné scrollovanie na sociálnych sieťach.

Podľa prieskumu francúzskej neziskovej organizácie The Shift Project digitálne technológie produkujú štyri percentá z celosvetového množstva emisií skleníkových plynov. To je viac, ako vytvorí letecká doprava. Existuje predpoklad, že toto číslo sa do roku 2025 zdvojnásobí. Smart zariadenia navyše na svoju činnosť potrebujú veľké množstvo elektrickej energie.

ocista 1, pr, nepouzivat, pr, nepouzivat

„Podľa údajov Medzinárodnej agentúry pre energetiku z roku 2023, digitálne technológie spotrebúvajú zhruba 10 % z celosvetovej spotreby elektrickej energie. Pre nás ako najväčšieho dodávateľa energií na Slovensku je to dôležitý fakt, ktorý nemôžeme a nechceme ignorovať,“ vysvetľuje Ivana Zelizňáková, riaditeľka odboru marketingu SPP, ktorý prichádza s iniciatívou Digitálna očista.

Čo je Digitálna očista a ako môže pomôcť?

Digitálna očista je osvetou uvedomelého používania digitálnych technológií. Ponúka rady a tipy, ako znížiť svoju uhlíkovú stopu, obmedziť energetickú spotrebu a zároveň ušetriť peniaze. Aby sme energiu venovali najmä sebe a svojím blízkym, až potom digitálnemu svetu.

„Digitálna očista prospieva životnému prostrediu, čo je však nemenej dôležité, prospieva aj nám, ľuďom. Kvôli našim ‚sklíčkam dotykov‘, teda smartfónom, nám veľakrát uniká reálny svet, na ktorý budeme mať vďaka digitálnej očiste viac času. Cieľom je, aby sme sa naučili pohybovať v online priestore rozumne a s ohľadom na prírodu,“ uzatvára Ivana Zelizňáková.

Niekoľko tipov, ako ušetriť energie a eliminovať CO₂:

  • Skúste odfotiť jednu kvalitnú fotku namiesto desiatich rovnakých záberov
  • Pravidelne mažte spam a nepotrebné e-maily
  • Nastavte si tzv. dark mode na svojich elektronických zariadeniach
  • Pri hraní počítačových hier si nastavte nočné mapky namiesto denných (ak táto možnosť chýba, znížte si jas na monitore)
  • Nenechávajte zariadenia zbytočne v stand-by móde, radšej ich vypnite
  • Ihneď po nabití prístroja vytiahnite nabíjačku zo zástrčky
  • Kontrolujte a regulujte si svoj screen time
  • Namiesto online nákupov sa prejdite do mesta na nákup

Zelené riešenia pre nižšiu spotrebu energií

Znížiť svoju spotrebu energií môžete aj vďaka Zeleným službám od SPP: Čistá elektrina, Uhlíková stopka a Ecofee, ktoré vám pomôžu ušetriť peniaze a tiež životné prostredie.

  • Prostredníctvom Čistej elektriny podporíte 1 eurom mesačne inštaláciu fotovoltických panelov na školách a tiež lokálnych producentov elektriny z obnoviteľných zdrojov.
  • Vďaka Uhlíkovej stopke prispejete k výsadbe stromov v chránených oblastiach Slovenska, ktorých do dnešného dňa vysadil SPP spolu so svojimi zákazníkmi už viac ako 1 000 000.
  • Ecofee kombinuje benefity oboch vyššie spomenutých služieb – prispejete k výsadbe stromov, podporíte fotovoltiku na školách a ako bonus získate tipy, ktoré vám pomôžu znížiť spotrebu energií a ušetriť až 250 eur ročne.
chyba