Na čo si dať pozor pri nákupe šiat online

5 tipov, ako sa vyhnúť sklamaniu pri nákupe šiat online. Spokojné nakupovanie na internete má svoje pravidlá. Osvojte si ich a odteraz vám budú kuriéri doručovať len oblečenie, ktoré nikdy nebudete chcieť vrátiť.

11.03.2024 00:00
titulna   ue fotka,  pr, nepouzivat

Len tak si po práci čítate na mobile najnovšie správy a zrazu na vás vyskočí reklama. Kliknete, chvíľu si prezeráte ponuku a vtom ich uvidíte – šaty vašich snov, ešte k tomu v zľave, posledné číslo. V očiach sa rozsvietia iskričky, v žilách stúpne tep… „Tie musím mať!“ O niekoľko dní vám zavolá kuriér, nedočkavo otvárate balík a eufóriu strieda sklamanie. Už pri skúšaní viete, že ich hneď zabalíte na cestu späť. A teraz zdvihnite ruku, ak sa vám to ešte nestalo.

Nakupovanie cez internet sa v uplynulých rokoch stalo pre nás takou bežnou činnosťou ako umyť si pred spaním zuby. Práve oblečenie patrí k veciam, ktoré online nakupujeme najviac. Súvisí to s tým, že na nákup s virtuálnym košíkom najčastejšie vyrážajú ženy v produktívnom veku. Má to nepochybne svoje dôvody: Tovar si môžeme prezrieť kedykoľvek a kde sa nám to práve hodí a ešte je aj zvyčajne lacnejší ako v kamennej predajni. Okrem toho nám nikto nebude vyčítať, že často beháme po obchodoch, ani nám nemusí s otráveným výrazom robiť vešiak. Bingo! Až na malý háčik. Virtuálna realita ešte nie je tak ďaleko, aby e-shopy mali svoje skúšobné kabínky. No stačí mať na pamäti pár šikovných trikov a už nikdy vám nenapadne svoj balíček poslať späť na adresu odosielateľa či posunúť kamarátke.

prva, pr, nepouzivat

Čierny top s nariasenými rukávmi, Červená krátka tylová sukňa

1. Zahrajte sa na detektívku

Žiadna z nás nechce venovať svoje peniaze podvodníkom. Ak objednávate z e-shopu, ktorý nepoznáte, musíte si ho najprv poriadne preklepnúť. Pozrite si jeho hodnotenia na nezávislých weboch, prečítajte recenzie, no nezabudnite tiež detailne prelustrovať stránku a sociálne siete. Interakcia zákazníkov s obsahom vám o dôveryhodnosti čo to napovie, no ak nájdete aj fotografie od reálnych zákazníčiek, viete, že ste správne. Napríklad, e-shop miadresses.sk, ktorý sa zameriava na predaj spoločenských šiat, má tisícky pozitívnych hodnotení nielen na svojej doméne, ale aj na heuréke. Dôkazom spokojnosti sú aj stovky fotiek od spokojných zákazníčkoch, ktoré firma zdieľa na svojich sociálnych sieťach.

2. Netipujte veľkosť

Nie každá z nás má roky rovnakú veľkosť a nie každý e-shop má rovnako veľké S-ko. Ak sa chystáte objednať si kúsok, ktorý musí dokonale sadnúť, napríklad spoločenské šaty, je dobré si predtým svoje krivky dôkladne premerať. Pri väčšine produktov býva okrem toho uvedená informácia, akú veľkosť má na sebe modelka, ktorá tiež môže pomôcť. A nezabudnite si prezrieť všetky detaily šiat. Pretože hoci zapadnete do tabuľkových rozmerov, v prípade, že sú v určitých partiách šaty zúžené alebo majú prestrihy, sa už hrá o milimetre. A o tom, či vám šaty naozaj sadnú, rozhodujú aj iné atribúty ako čísla. Iste uznáte, že môže spôsobiť veľký rozdiel, či sú šaty na zips alebo na viazanie a či sú ramienka fixné alebo nastaviteľné. Výhodou je preto nakupovať cez e-shop, ktorý o produktoch ponúka čo najviac detailných informácií. A v kritických prípadoch sa vám môže hodiť aj slovenský zákaznícky servis.

druha, pr, nepouzivat

Hnedo-modré krátke šaty s balónovými rukávmi, Svetlomodré krátke šaty s volánikovými rukávmi

3. Odhadnite správny strih

Zradnou stránkou nákupu cez internet je, že oblečenie vidíme na dokonalých modelkách. Naše staré mamy, ktoré o nakupovaní online vo svojej mladosti ani nechyrovali, by povedali, že na takých by dobre vyzeralo aj vrece na zemiaky. Preto vždy myslite na to, aké strihy sa hodia práve vám. Čo je na mne krásne a chcem to ukázať? Mám niečo, čo by som radšej skryla? Ak si neviete rady, rolu poradkyne, ktorá s vami vymetá obchodné centrá, dokáže dobre zastúpiť blogová sekcia. Na stránke e-shopu miadresses.sk nájdete tipy, ako sa obliecť na rôzne typy postavy a zorientuje vás aj v aktuálnych trendoch. A najlepšie na tom je, že vám úprimne prezradí aj to, čo by kamarátke bolo trápne.

4. Kupujte len to, čo naozaj potrebujete

Vyhnete sa tak neplánovanému nákupu šiat, ktoré vám budú visieť v skrini. Dnes už naozaj nie je in nakupovať tony oblečenia. Nenechajte sa zlákať rýchlymi zľavami. Sú presne ako tá otravná predavačka, ktorá vám s vidinou zisku narozpráva hory-doly. Ak si kvôli vyššej cene nemôžete dovoliť kvalitný tovar, riešením je nakupovať menej vecí, ktoré využijete viackrát. Aktuálnym hitom slovenského e-shopu s elegantným oblečením sú spoločenské šaty, ktoré si môžete uviazať na viacero spôsobov a vytvoriť tak niekoľko rôznych štýlov.

tretia, pr, nepouzivat

Fialové dlhé šaty na viazanie, Svetlomodré spoločenské šaty na viazanie

5. Nenechávajte si nákup na poslednú chvíľu

Kým definintívne potvrdíte svoju objednávku, vždy si skontrolujte, či je daný tovar skladom a aká je doba dodania. Tu je vhodné si overiť aj z nezávislých zdrojov, aby sa vám nestalo, že vám zásielka dorazí vtedy, keď už spoločenská udalosť bude len spomienkou. O termíne konania dôležitých akcií sme väčšinou informované v dostatočnom predstihu, preto si nákup garderóby neodkladajte na neskôr. Pretože nezabudnuteľnému večeru spravidla vždy predchádza dokonalá príprava.

chyba