Viete, aké je jedno z najpopulárnejších pív v Albánsku? Na prvú uhádne málokto

Ivan Schwarz vedie od roku 2019 Budweiser Budvar Slovensko, jednu z troch dcérskych spoločností, ktoré Budějovický Budvar vo svete má. Ako Regional director EMEA zodpovedá aj za vyše 20 krajín v regiónoch juhovýchodnej Európy, Blízkeho východu a Afriky, kam český národný pivovar exportuje štvrtinu svojej celkovej produkcie. Celkovo vyváža vyše 1,3 milióna hektolitrov, vďaka čomu sa Budweiser Budvar stal najexportovanejším českým pivom na svete.

30.11.2023 00:00
PF N4931a-A4, pr, nepouzivat

Aké to je predávať pivo? Pivári sú náročný zákazník, ktorý je citlivý na zmeny v receptúre, vysokú kvalitu i spôsob, akým sa pivo podáva.

Verím, že keď človek predáva kvalitné autentické pivo a je férový k zákazníkom, je to určite ľahšie, ako keby mal predávať produkt, ktorému sám neverí. Na výrobu ležiaku Budweiser Budvar sa už 128 rokov používajú rovnaké lokálne suroviny, ktoré oceňujú zákazníci po celom svete a v budúcnosti to určite neplánujeme meniť.

Exportné aktivity Budweiser Budvar pre strednú a východnú Európu, Blízky Východ a Afriku vediete od roku 2021. Kde bol Budvar vtedy a kam sa posunul za uplynulé tri roky?

Svet bol pred tromi rokmi iný, ako ho vnímame dnes, zásadne sa zmenila dynamika celého prostredia. Rusko bol náš štvrtý najväčší exportný trh, na Blízkom východe bol relatívny kľud a podmienky priali biznisu. V roku 2022 však Budweiser Budvar ukončil všetky exportné aktivity do Ruska a pred nami stála výzva, kde a ako nahradiť stratený objem predaja. Napriek vysokej inflácii a zvýšeným vstupným nákladom sme spolu s našimi partnermi dokázali naďalej rásť na trhoch strednej Európy a na Balkáne. V Poľsku, Slovinsku, Chorvátsku a hlavne na Slovensku sme v roku 2023 dosiahli historické maximá v podieloch na trhu.

Budweiser Budvar sa musí presadiť medzi viacerými silnými značkami tradičných ležiakov. Ktorý z tých zahraničných predstavuje najväčšiu konkurenciu na svetových trhoch?

Segment , v ktorom Budweiser Budvar pôsobí, nazývame „premium international“, i keď v každom regióne to môže znamenať niečo iné. Na Slovensku a v susedných krajinách nám konkurujú hlavne české značky, vo vzdialenejších krajinách to môžu byť prémiové nemecké, belgické alebo dánske pivá.

Originálna receptúra, podľa ktorej sa dodnes Budweiser Budvar Original varí má 128 rokov. Do ktorej z európskych krajín Budvar vyváža pivo najdlhšie?

Vzhľadom na rok 1895, keď pivovar vznikol a fakt, že České Budějovice ležia blízko rakúskych hraníc, bude to pravdepodobne táto krajina.

Budweiser Budvar si o dva roky pripomenie 100 rokov spolupráce so svetoznámou viedenskou reštauráciou Schweizerhaus. Existuje vo svete viac podobných miest?

Schwaizerhaus je len jeden a je jedinečný. Navštíviť ho v Prátri je skutočne zážitok, ktorý odporúčam každému milovníkovi piva. Po svete však môžete nájsť Budweiser Budvar vo viacerých skvelých podnikoch. Naposledy sme otvárali v Krakove našu najväčšiu prevádzku s tankovým pivom, iba pár metrov od Hlavného námestia.

Existuje vo svete ešte nejaká iná krajina, kde sa pivo pije pri akejkoľvek príležitosti ako u nás?

Sú to tradičné pivné krajiny ako Nemecko, Anglicko a hlavne naše domáce Česko. Česká republika má dlhodobo najvyššiu spotrebu piva na obyvateľa na svete.

Zrejme neexistujú väčšie kultúrne rozdiely medzi krajinami, ako sú medzi Európou, Stredným východom a Afrikou. Súhlasíte? Aké to je riadiť ich? Ako k nim pristupujete?

Základom všetkého sú skvelí ľudia, s ktorými spolupracujem. Či už sú to exportní manažéri, kde každý z nich zodpovedá za región, ktorý mu je blízky a rozumie mu, všetky podporné oddelenia v pivovare alebo ľudia na koncových trhoch, ktorí sú experti na krajinu, v ktorej pôsobia. Našou stratégiou je pristupovať ku každému trhu osobitne a nastaviť stratégiu tak, aby na danom trhu prinášala čo najlepšie výsledky.

Predovšetkým na Blízkom východe musí byť pri distribúcii piva veľká výzva aj množstvo náboženských obmedzení a kultúrnych rozdielov.

To je pravda. Moslimské krajiny na Blízkom východe majú svoje špecifiká. Musíte mať prehľad o tom, kto, kde a kedy vôbec môže predávať alebo kupovať alkohol, a aké striktné pravidlá treba dodržať. Často ide o rozdielne pravidlá aj v rámci regiónov jednej krajiny. Napríklad iné podmienky sú v Abú Dhabí ako v Dubaji, a rovnako sú iné v Bagdade ako v Erbile.

Ako sa predáva pivo v Afrike?

Hlavne v subsaharskej Afrike sa predáva výborne. Napríklad Namíbia má vyššiu spotrebu piva na obyvateľa ako Slovensko. No vzhľadom na prísne importné pravidlá a clá sa tam v drvivej väčšine predáva lokálne pivo.

Budweiser Budvar je možné bežne dostať aj na Balkáne. Ako sa darí značke tam? Ako ju vnímajú tamojší konzumenti?

Na Balkáne má české pivo tradične vysoké povedomie. Sme prítomní vo všetkých krajinách Balkánu, nedá sa to nevšimnúť hlavne počas letných dovoleniek. Napríklad v Albánsku je Budweiser Budvar jedným z najpopulárnejších pív vôbec. A trebárs na národnom futbalovom štadióne v Tirane pijú fanúšikovia Budweiser Budvar počas každého medzinárodného zápasu.

Ako riešite marketingové aktivity v toľkých krajinách? Zrejme nie je možné presadiť rovnaký prístup na kultúrne odlišných kontinentoch.

Globálne máme nastavenú jednotnú marketingovú stratégiu, ktorá vychádza z príbehu nášho pivovaru a autenticity nášho piva. Lokálne ju prispôsobujeme, aby bola zrozumiteľná spotrebiteľom v jednotlivých krajinách po celom svete.

Budvar, pr, nepouzivat
chyba