Pre najlepšie investičné rady choďte v novembri na Pražský Hrad

Inšpiratívne prednášky viac ako 50 popredných českých investorov, investičné tipy, panelové diskusie s osobnosťami finančnej scény aj networking – to všetko ponúkne Global Investment Summit AUTUMN (GIS), ktorý sa uskutoční už 2. novembra v jedinečných priestoroch Martinického paláca na Pražskom hrade.

23.10.2023 00:00
GIS Michal Fantacom, pr, nepouzivat Foto:

Na akciu, ktorá očakáva vyše 500 účastníkov a viac ako 50-tisíc online divákov vystúpi napríklad legendárny investor Mark Mobius (87). Ďalšou potvrdenou medzinárodnou hviezdou je známy profesor behaviorálnej ekonómie a psychológie Dan Ariely z americkej univerzity Duke alebo Ben Laidler, analytik a stratég pre globálne trhy zo spoločnosti eToro. Z českých rečníkov si diváci budú môcť vypočuť napríklad Miroslava Singera, Danu Bérovú, Dominika Stroukala, Katarínu Zychovú, Libora Váku či Michala Skořepu a mnoho ďalších.

Mark Mobius sa dlhodobo orientuje najmä na rozvíjajúce sa trhy, a preto aktuálne najviac verí týmto trhom najmä v Ázii a všetky svoje zainvestované peniaze má mimo amerického trhu. Tento rok v rozhovoroch pre médiá opakovane vyzdvihol potenciál Indie s 1,4 miliardou hlavne mladých ľudí, ktorá tvorí najväčšiu časť jeho portfólia. Medzi ďalšie zaujímavé trhy počíta Južnú Kóreu, Juhoafrickú republiku alebo Taiwan.

Mark Mobius strávil viac ako tri dekády vo firme Franklin Templeton a počas tejto doby pomohol fondu Templeton Emerging Markets Group vyrásť zo 100 miliónov dolárov na viac ako 40 miliárd. Špecializoval sa práve na rozvíjajúce sa trhy a precestoval viac ako stovku krajín. Na konferencii predstaví svoju poslednú knihu The Inflation Myth And Wonderful World Of Deflation. Návštevníci konferencie sa môžu tešiť na exkluzívny formát, v rámci ktorého bude legendu spovedať bývalý guvernér Českej národnej banky (ČNB) a teraz hlavný ekonóm spoločnosti Generali Miroslav Singer. Mark Mobius už počas tohto týždňa vystúpil v programe Svet financií s Trinity Bank na CNN Prima NEWS, kde varoval, že ďalšia finančná kríza je nevyhnutná. (video v článku TU)

Foto: Michal Fantacom
GIS dj, pr nepouzivat

Miroslav Singer sa ako rečník predstaví už v prvej panelovej diskusii na tému rútime sa do recesie? „Budem hovoriť o tom, ako sa premenil svet a čo to znamená pre najdôležitejšiu hodnotu v ekonomike, teda úrokovú mieru a cenu peňazí, od čoho sa odvíja cena všetkého ostatného, čo finančných investorov zaujíma,“ pozýva návštevníkov bývalý guvernér ČNB. Podľa neho v nasledujúcich piatich rokoch zažijeme veľký rast produktivity plynúci z umelej inteligencie a ďalší stupeň digitalizácie. Na konci roka podľa neho zažijeme asi kvôli koncu podpory energií mierny nárast inflácie. Vie si však predstaviť, že ČNB už na ďalšom zasadnutí bude zvažovať pokles sadzieb. A prečo sa podľa neho oplatí prísť na GIS 2023?

„Na GIS som sa už zúčastnil a zostal som aj po svojom vystúpení niekoľko ďalších blokov. Táto konferencia má v sebe výraznú energiu. Je dobre štruktúrovaná, aby na seba veci nadväzovali,“ dodal Miroslav Singer. (post s videom Miroslava Singera TU)

Medzi ďalších potvrdených spíkrov patrí svetová hviezda behaviorálnej ekonómie a psychológie Dan Ariely. Tiež predstaví svoju najnovšiu knihu Misbelief: What Makes Rational People Believe Irrational Things. „Príbeh knihy začal mojou vlastnou skúsenosťou, keď som sa stal terčom konšpiračných teórií. Avšak čoskoro sa z toho stal fenomén, ktorý ovplyvňuje každého z nás,“ uviedol Dan Ariely.

Vtedy sa písal rok 2020 a jedna zo známych mu poslala odkazy, kde ležal na fotografii zranený v nemocničnej izbe. Odkazy boli doplnené o informácie, že kvôli svojmu zraneniu nenávidia zdravých ľudí a tak sa pridal k Billovi Gatesovi a Iluminátom a spoločne stvorili vírus covid a následnú pandémiu. „Ten deň začala cesta, ktorá mala niekoľko etáp. V prvej fáze som sa snažil brániť. Počas druhej etapy som pochopil, že zlyhám. Napokon prišla dlhá zhruba dvojročná fáza snahy pochopiť psychológiu, ktorá vedie ľudí k tomu, že prijímané pravdy berú s nedôverou, a naopak sa radšej chopia konšpiračných teórií,“ dodal Dan Ariely.

Treťou medzinárodnou hviezdou bude Ben Laidler, analytik a stratég pre globálne trhy zo spoločnosti eToro, ktorý má viac ako 25 rokov skúseností s globálnym investičným výskumom. Venoval sa mu napríklad vo firmách HSBC v New Yorku, JP Morgan, UBS alebo Rothschild.

„Podarilo sa nám zaistiť pestrú paletu vystupujúcich odborníkov. Na konferencii sa českému publiku predstaví legendárny Mark Mobius, ktorý sa podelí o svoje dlhoročné skúsenosti rovnako ako známe mená českej investičnej a finančnej scény. Svet investícií je bohatý a verím, že v programe si každý nájde svoje, či s investíciami ešte len začína alebo patrí medzi skúsenejších investorov,“ hovorí Jan Novotný, hlavný organizátor summitu.

Foto: Michal Fantacom
GIS, pr, nepouzivat

Nabitý program s mnohými tematickými blokmi

V priebehu celého dňa sa môžu návštevníci a diváci tešiť na sedem hlavných blokov a množstvo samostatných prednášok. Účastníci sa budú môcť pred začiatkom summitu a po celú dobu jeho trvania prepájať prostredníctvom online networkingovej aplikácie od spoločnosti Happenee.

V prvej časti sa budú vybraní tuzemskí ekonómovia zaoberať súčasnou makroekonomickou situáciou, jej výhľadom, možným scenárom vývoja i rizikami a tiež tým, akú úlohu zohráva menová a fiškálna politika v oživení hospodárstva a tlmení inflácie. „Pre účastníkov akcie by mohlo byť zaujímavé pozrieť sa na investičné prostredie v Česku z dlhodobejšieho pohľadu. Položiť si otázku, či je SR zaujímavou investičnou destináciou. Existujú indikátory, ktoré dávajú jasnú odpoveď, ale aké to sú a či bude odpoveď optimistická si nechám až do panelu,“ uviedol ekonóm Českej sporiteľne Michal Skořepa. (viac v príspevku TU).

Druhý blok zameraný na investície ponúkne tipy na získanie finančnej nezávislosti, čo je téma, ktorá aj s ohľadom na vývoj dôchodkového systému, naberá stále väčšiu dôležitosť. Panel odborníkov prinesie pohľad na dlhodobé budovanie portfólia aj konkrétne investičné tipy a najlepšie stratégie či segment ESG investícií.

„Teším sa, že budem vystupovať na paneli o tom, ako investovať, pretože tým žijem dnes a denne. Prekvapilo ma, kto všetko bude na summite. Vidieť bývalého guvernéra ČNB rozprávať sa s pánom Mobiusom o investovaní do rozvíjajúcich sa trhov, na to sa sám veľmi teším. Z domácej scény sa objaví úplná špička, možnosť položiť im otázky a stretnúť sa s nimi v kuloároch je skvelá,“ opisuje zakladateľ spoločnosti EnCor Wealth Management Lubor Žalman. (viac v príspevku TU)

Tretia časť bude venovaná príležitostiam v obchodovaní, technickej aj fundamentálnej analýzy aj risk manažmentu pri tradingu. V tomto bloku sa budú rečníci venovať predovšetkým tradingu ropy, cenných kovov, Forexu či akciám. V ďalšom bloku prezradí realitný investor Libor Váka ako nájsť a nakupovať nehnuteľnosti pod cenou, ďalšia časť programu zhrnie výhody a nástrahy investovania do nehnuteľností v zahraničí alebo oblasť investícií do poľnohospodárskej pôdy a ekologických fariem.

GIS, pr, nepouzivat

Finfluencieri a súťaž startupov

Zaujímavý pohľad do finančného sveta z inej perspektívy ponúkne panel s takzvanými finfluencermi. Kto sú, čo stálo za expanziou ich vplyvu a prečo dáva zmysel analyzovať ho rovnako ako firmu alebo akciu? Na to odpovedia známe osobnosti z finančného sveta, ktoré sú na sociálnych sieťach aktívne. A celý informačne naplnený deň potom zakončí startupová súťaž Startup Validation Contest, v ktorej začínajúci startupisti predvedú, ako zvládli jednu z najkritickejších častí rozjazdu – validáciu svojho biznisu. Celý večer zakončia slávnostný galavečer pre partnerov v okúzľujúcich kulisách Martinického paláca na Pražskom hrade.

„Ambícia akcie je sprostredkovať náhľad na komplexný svet investícií, pomôcť in získať inšpiráciu aj znalosti k tomu, ako byť dlhodobo úspešnými investormi, či už ich zaujímajú akcie, fondy alebo nehnuteľnosti. Verím, že zážitok z akcie umocní návštevníkom aj jedinečnosť priestorov v tesnej blízkosti Pražského hradu,“ dodáva Jan Novotný.

Ďalšie spríkry a ich príspevky na využitie do citácií v texte a na prezdieľanie na sociálnych sieťach:

Štěpán Hájek – TU

Vladimír Holovka – TU

Jiří Tyleček – TU

Libor Váka – TU

Jan Hlavsa – TU

Petr Novotný – TU

Lubor Žalman – TU

Pavel Klema – TU

Petr Brabec -TU

KICOM -TU

Petr Plecháč – TU

Dominik Stroukal – TU

chyba